- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
Αγανάκτησαν οι βιοτέχνες και οι βιομήχανοι στη Βόρεια Ελλάδα
26/08/14 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ποια «ανάπτυξη; Ανω-κάτω οι βιομήχανοι με τον ΕΝΦΙΑ και οι βιοτέχνες με τα επιτόκια δανεισμού, βομβαρδίζουν με διαμαρτυρίες την κυβέρνηση για οικονομική και φορολογική πολιτική. Επιστολή, με την οποία ζητά από τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη να προχωρήσει στην άμεση κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, απέστειλε ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βόρειας Ελλάδας, μετά τις έντονες διαμαρτυρίες που δέχθηκε από τα μέλη του. Οι βιομήχανοι κάνουν λόγο για έναν ακόμα «άδικο φόρο στα ακίνητα της βιομηχανίας, η οποία μονίμως καλείται να «πληρώσει το μάρμαρο» και να καλύψει δημοσιονομικά κενά που δημιουργούνται ερήμην της», ενώ υπογραμμίζεται ότι «πιθανή επιμονή της κυβέρνησης για θεσμοθέτηση και καταβολή του ΕΝΦΙΑ από τις μεταποιητικές επιχειρήσεις οδηγεί με βεβαιότητα στο κλείσιμο χιλιάδες βιομηχανίες και βιοτεχνίες της περιφέρειας και σε σαφή αδιέξοδα ρευστότητας πλήθος άλλων».
Ταυτόχρονα ο ΣΒΒΕ, λίγες μόλις μέρες πριν από την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ για την οικονομική πολιτική, προειδοποιεί με νόημα πως «η επιβολή του ΕΝΦΙΑ επιδεινώνει το ήδη άσχημο κλίμα για την υλοποίηση επενδύσεων στη χώρα μας, αφού στην ουσία του φορολογεί κάθε χρόνο χρήματα που έχουν ήδη φορολογηθεί κατά το παρελθόν και με τα οποία έχουν δημιουργηθεί οι εγκαταστάσεις λειτουργίας των επιχειρήσεων».
Ανάλογο «καμπανάκι» χτυπούν και οι βιοτέχνες, επισημαίνοντας την ανάγκη να μειωθεί άμεσα το κόστος δανεισμού από τις τράπεζες. Σε σχετική ανακοίνωσή του, το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης σημειώνει ότι η έλλειψη ρευστότητας σε συνδυασμό με τα υψηλά επιτόκια των τραπεζών οδηγούν σε «στραγγαλισμό της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας».
«Μια ελληνική επιχείρηση πληρώνει για τα δάνειά της, αν κατορθώσει να τα εξασφαλίσει, ακόμη και με υπερδιπλάσιο επιτόκιο, σε σύγκριση με ανταγωνιστικές επιχειρήσεις του πυρήνα της ευρωζώνης», τονίζει ο πρόεδρος του ΒΕΘ, Παναγιώτης Παπαδόπουλος, θυμίζοντας ότι το κόστος για δάνεια έως 250.000 ευρώ είναι ακόμη και κατά έξι ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Η «ψαλίδα» για μεγαλύτερα δάνεια ανοίγει, καθώς το επιτόκιο μπορεί και να υπερδιπλασιαστεί. «Εάν δεν μειωθούν τα επιτόκια, ο επιχειρηματικός κόσμος, που μέχρι σήμερα αποτελούσε τον κύριο αναπτυξιακό βραχίονα της οικονομίας, θα οδηγηθεί σε αφανισμό», προειδοποιούν οι βιοτέχνες την κυβέρνηση.
Νίκος Φωτόπουλος
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=227828
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε