- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Η «Καταγωγή του κόσμου» είχε κεφάλι;

11/02/13 ART,Αρχείο Άρθρων

Γάλλος ειδικός ισχυρίζεται ότι ο Κουρμπέ διαμέλισε τον περίφημο πίνακά του

 

[1]Ξεσπάθωσε το Μουσείο του Ορσέ, ξεσπάθωσαν οι ειδικοί και ο υπόλοιπος γαλλικός Τύπος. Χαρακτήρισαν «αστειότητες» και «φαντασίες» τις αποκαλύψεις στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού «Paris Match» για τον περίφημο πίνακα του Γκιστάβ Κουρμπέ «Η καταγωγή τού κόσμου» («L’Origine du monde»). Αυτόν με ένα γυμνό γυναικείο κορμί χωρίς χέρια, πόδια, κεφάλι και μόνο το κάτω μέρος της κοιλιάς και τα γεννητικά όργανα να φαίνονται.

 

Ρεπορτάζ, που υπογράφεται από την Αν-Σεσίλ Μποντουέν, υποστηρίζει ότι το έργο είναι κομμάτι μεγαλύτερης σύνθεσης του Κουρμπέ και ότι βρέθηκε αναπάντεχα το κεφάλι της κυρίας μια βροχερή μέρα, σε ένα παλαιοπωλείο του Παρισιού, από κάποιον ερασιτέχνη συλλέκτη ονόματι «John», που το αγόρασε πάμφθηνα μέχρι που ο ειδικός Ζαν-Ζακ Φερνιέ («αμφιλεγόμενος», επιμένει η «Monde») απεφάνθη: είναι το υπόλοιπο, χαμένο κομμάτι της «Καταγωγής του κόσμου».

 

Η ιστορία, σύμφωνα με το «Paris Match», έχει ως εξής: το 1866 ο Κουρμπέ ζωγραφίζει τον πίνακα «La femme au perroquet» («Η γυναίκα με τον παπαγάλο»), που βρίσκεται σήμερα στο Μετροπόλιταν της Νέας Υόρκης, ένα εντελώς ακαδημαϊκό γυμνό. Είχε τους λόγους του γι' αυτή τη σεμνότητα. Είχε ήδη ζωγραφίσει μια hard core εκδοχή του, με μια ολόγυμνη γυναίκα με το κεφάλι πεσμένο πίσω, τα χέρια ανασηκωμένα, αιδοίο και εφηβαίο σε κοινή θέα. Βλέπει ο Τούρκος συλλέκτης Χαλίλ-Μπέη τον πίνακα στο ατελιέ του ζωγράφου και ζητάει να τον αγοράσει. Και τότε ο Κουρμπέ βγάζει μια μάχαιρα, και, χραπ, κόβει τον πίνακα. Του πουλάει το κάτω μέρος και κρατάει το πάνω.

 

Αρχίζει τώρα ο αντίλογος και η κατεδάφιση των ισχυρισμών του περιοδικού:

 

- Κανένας από τους φίλους του Κουρμπέ, που είχαν δει την «Καταγωγή του κόσμου» (όπως ο Μαξίμ Ντι Καν), δεν ανέφερε ποτέ έναν τέτοιο διαμελισμό του πίνακα.

 

- Και γιατί ο Χαλίλ-Μπέη δέχτηκε, παρακαλώ, να αγοράσει ένα κομμάτι του έργου και όχι ολόκληρο;

 

- Τι σημασία έχει ότι το κεφάλι της γυναίκας, που εξέτασε ο Ζαν-Ζακ Φερμιέ, είναι ζωγραφισμένο πάνω σε παρόμοια και σε ίδιας ηλικίας υλικά με τον γνωστό πίνακα; Ολοι οι ζωγράφοι του Παρισιού κοινούς προμηθευτές είχαν.

 

-Η «Monde», επιπλέον, τονίζει ότι το γυναικείο κεφάλι δεν έχει καμιά στιλιστική ομοιότητα με το κάτω μέρος του σώματος (ούτε το φως, ούτε η πινελιά, ούτε η υφή του δέρματος, ούτε τα χρώματα). «Ακόμα κι αν το κεφάλι αυτό έχει γίνει από το χέρι του Κουρμπέ, θα ανήκει στα πρώιμα έργα του», καταλήγει.

 

Πολύ αυστηρή είναι και η ανακοίνωση του Musee d’Orsay, στο οποίο εκτίθεται ο πίνακας από το 1995. «Η “Καταγωγή του κόσμου” δεν έχασε το κεφάλι της. Είναι μια ολοκληρωμένη σύνθεση και με κανέναν τρόπο θραύσμα ενός μεγαλύτερου έργου».

 

Επιμ.: Β.Γεωργ.


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=22806