- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Με περιουσία 300 δισ. και πεινούν τα παιδιά σου;

11/02/13 ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ,Αρχείο Άρθρων

Του Βίκτωρα Νέτα

 

Αναρωτιέται οργισμένος αναγνώστης μου: «Είναι δυνατόν να πεινούν και να ξεπαγιάζουν τα παιδιά σου και εσύ να έχεις αναξιοποίητη ακίνητη περιουσία και να μην αποφασίζεις να πουλήσεις ένα χωράφι ή ένα οικόπεδο για να αντιμετωπίσεις το πρόβλημα;».

 

Μου αφηγήθηκε στο τηλέφωνο την περίπτωση της οικογένειάς του. Είπε: «Χάσαμε νωρίς τον πατέρα μας σε δυστύχημα. Η μητέρα μου έμεινε χήρα στα 36 της χρόνια με δύο αγόρια. Εγώ ήμουν 16 χρονώ και ο αδελφός μου 7. Με τη μικρή σύνταξη που δόθηκε στη μάνα μας δεν τα βγάζαμε πέρα, ούτε και μπορούσαμε να πληρώνουμε κάποια μικρά χρέη που άφησε ο πατέρας μας. Μόνη λύση ήταν να πουλήσουμε κάτι από την ακίνητη περιουσία, που ευτυχώς είχαμε κληρονομήσει, για να αντιμετωπίσουμε τη ζωή. Για την εκποίηση χρειαζόταν δικαστική απόφαση, επειδή εμείς τα παιδιά ήμασταν ανήλικα. Το δικαστήριο, εκτιμώντας την κατάσταση, επέτρεψε αμέσως την εκποίηση ακινήτων που είχαμε στο χωριό. Ετσι καταφέραμε να ζήσουμε αξιοπρεπώς μέχρι τα παιδιά να αρχίσουμε να δουλεύουμε».

 

Ανέφερε την περίπτωση της οικογένειάς του, για να την παρομοιάσει με τη σημερινή τραγική κατάσταση της Ελλάδας ο αναγνώστης και να πει: «Μια απλή, αλλά λογική γυναίκα ήταν η μάνα μας και αντιμετώπισε, με τη βοήθεια των συγγενών, το πολύ σοβαρό οικογενειακό μας πρόβλημα. Ολόκληρο κράτος με τεράστια ακίνητη περιουσία δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το δικό του πρόβλημα, το πρόβλημα ενός ολόκληρου λαού και αφήνει τα παιδιά του να πεινάνε και να ξεπαγιάζουν, τους συνταξιούχους να οδηγούνται στην εξαθλίωση, τους εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους να αναζητούν στα συσσίτια ένα πιάτο φαγητό;».

 

Εχει άδικο ο οργισμένος αναγνώστης, που οργίζεται ακόμη περισσότερο ακούγοντας τις κούφιες φλυαρίες στα τηλεοπτικά παράθυρα και προπαντός τους πολιτικούς, που αερολογούν και δεν μπορούν να διατυπώσουν μια σοβαρή πρόταση εξόδου της χώρας από την κρίση; Kάθε φορά που γίνεται κουβέντα για αποκρατικοποιήσεις ή για εκποίηση ακινήτων του Δημοσίου, σπεύδουν οι μη έχοντες άλλη πρόταση να καταγγείλουν: «Ξεπουλιέται η χώρα, στο σφυρί τα ακίνητα-φιλέτα, πουλάνε τα ασημικά της πατρίδας». Και βεβαίως η κυβέρνηση, άτολμη καθώς είναι, κάνει πίσω και αφήνεται η περιουσία του Δημοσίου, η περιουσία του λαού που υποφέρει, να ρημάζει και να μην αξιοποιείται.

 

Είναι έγκλημα να αφήνεται μια ολόκληρη κοινωνία να καταρρέει, να φεύγουν οι νέοι της στο εξωτερικό, πολίτες απελπισμένοι να οδηγούνται στην αυτοκτονία, οι ηλικιωμένοι να ξαναζούν εικόνες της Κατοχής και προπαντός να μην υπάρχει ελπίδα για τα παιδιά.

 

Είναι έγκλημα την ίδια ώρα να διαπιστώνεται πως υπάρχει πλούτος, ο οποίος λόγω ανικανότητας και κυβερνητικής ατολμίας μένει ανεκμετάλλευτος και αναξιοποίητος. Πέραν αυτού παίζονται από μεγάλα συμφέροντα και βρόμικα παιχνίδια με τα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, με τους αγωγούς και την εκμετάλλευση. Το ίδιο απίστευτα είναι και τα παιχνίδια με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Με τον ήλιο και τον άνεμο η Ελλάδα όχι μόνο λύνει το ενεργειακό της πρόβλημα, αλλά μπορεί να κάνει και εξαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και να πάψει να χρησιμοποιεί εισαγόμενο πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Και όμως έχει «καθίσει» η ανάπτυξη φωτοβολταϊκών και αιολικών πάρκων. Ποια εξήγηση δίνει η κυβέρνηση; Αλλά και η αξιωματική αντιπολίτευση, λαλίστατη περί τα άλλα, δεν καταλαβαίνει τίποτε απολύτως;

 

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την πρόσφατη συνάντησή του με τον Αντώνη Σαμαρά στο Κατάρ τού είπε ότι αντιμετώπισε την οικονομική κρίση στη χώρα του με τις αποκρατικοποιήσεις. Προφανώς ο Ερντογάν τόλμησε μεγάλης έκτασης αποκρατικοποιήσεις, γι' αυτό και κράτησε μόνο 7 χρόνια η επιτήρηση της τουρκικής οικονομίας από το ΔΝΤ. Η ελληνική κυβέρνηση πότε θα το τολμήσει; Τι περιμένει;

 

Ενα βήμα που προκάλεσε αμέσως πολλές αντιδράσεις, έγινε με την παραχώρηση για 99 χρόνια σε αμερικανικό όμιλο έκτασης 490 στρεμμάτων στην περιοχή Κασσιόπη της Κέρκυρας, προκειμένου να αξιοποιηθεί τουριστικά. Δυστυχώς δεν δόθηκαν επαρκή στοιχεία για να εκτιμηθούν τα υπέρ και τα κατά αυτής της παραχώρησης δημόσιας έκτασης-φιλέτου. Πάντως δεν θα ήταν καλύτερα να μην αξιοποιηθεί αυτή η θαυμάσια έκταση. Με ποιον άλλο τρόπο μπορεί να γίνει ανάπτυξη και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας; Αν υπήρχε άλλη πρόταση, θα είχε κατατεθεί.

 

Μετά την Κασσιόπη πήρε σειρά η πρόθεση να εκχωρηθεί σε ιδιώτες το υπερπρονομιούχο φιλέτο των 6.264 στρεμμάτων του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού. Είναι ή δεν είναι έγκλημα σε βάρος του δοκιμαζόμενου ελληνικού λαού ότι παραμένει επί 12 ολόκληρα χρόνια αναξιοποίητη αυτή η έκταση; Αμέσως μετά τη μεταφορά του αεροδρομίου στα Σπάτα έγιναν διάφορες σκέψεις, προκηρύχθηκαν διεθνείς διαγωνισμοί, αλλά όλα έμειναν στα χαρτιά. Στο μεταξύ ήρθε η οικονομική κρίση, το ελληνικό κράτος δεν μπορεί να αξιοποιήσει την τεράστια αυτή έκταση, οπότε μόνη ρεαλιστική λύση είναι η παραχώρησή της για αξιοποίηση, ώστε και το Δημόσιο να πάρει κάποια χρήματα και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας.

 

Την ίδια τύχη με το Ελληνικό έχουν και τα ολυμπιακά έργα, που αφέθηκαν να ρημάξουν τα περισσότερα. Το πιο τραγικό, όμως, είναι ότι παραμένουν αναξιοποίητα 80.714 ακίνητα, συνολικής έκτασης 3,5 εκατ. στρεμμάτων, που εκτιμάται ότι η αξία τους φτάνει τα 300 δισ. ευρώ! Δυστυχώς το ελληνικό κράτος δεν έχει καν την απλή πρακτική λογική του καλού νοικοκύρη, που περιέγραφε ο οργισμένος αναγνώστης.

 

[email protected]

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=22834