- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
Tàssies (Josep Antoni Tàssies Penella) Ενάντια στον φόβο της σχολικής κακοποίησης
11/02/13 Αρχείο Άρθρων,ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Εκατοντάδες εκπαιδευτικοί παρακολούθησαν την ημερίδα φιλαναγνωσίας της ΕΨΥΠΕ (Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου) στο Ινστιτούτο Θερβάντες το Σάββατο 9 Φεβρουαρίου. Εικονογράφοι, συγγραφείς, μουσικοπαιδαγωγοί, κουκλοπαίκτες, επιστήμονες που έχουν αφιερώσει τη ζωή και το έργο τους στα παιδιά, παρουσίασαν εισηγήσεις και εργαστήρια, βασισμένα στα βιβλία που έχει εκδώσει η ΕΨΥΠΕ τα τελευταία δέκα χρόνια. Ο σχολικός εκφοβισμός, οι κίνδυνοι του διαδικτύου, ο μαγικός κόσμος των παραμυθιών, το βιβλίο και η ψυχοκοινωνική ανάπτυξη του παιδιού, ήταν μερικά από τα θέματα που συζητήθηκαν.
Παρακολουθήσαμε το εργαστήρι πρόληψης του σχολικού εκφοβισμού που παρουσίασε ο πολυβραβευμένος Καταλανός συγγραφέας–εικονογράφος Tàssies, βασισμένο στο βιβλίο του «Μου έκλεψαν το όνομά μου». Το βιβλίο, που έχει μεταφραστεί σε τέσσερις γλώσσες, διαπραγματεύεται με αφαιρετικό τρόπο, σκοτεινά χρώματα και λίγα αλλά πυκνά λόγια το θέμα της κακοποίησης, που οδηγεί στην απώλεια της ταυτότητας, ακόμα και την ιδέα της αυτοκτονίας. Ο 50χρονος Tàssies, πατέρας τεσσάρων παιδιών ο ίδιος, δημοσιογράφος και σκιτσογράφος σε ισπανικές εφημερίδες, μίλησε στην «Εφ.Συν.», για τον σχολικό εκφοβισμό, τη σχέση του με την οικονομική κρίση, αλλά και τις εξουσιαστικές δομές του κόσμου των μεγάλων.
Συνέντευξη στην Αφροδίτη Τζιαντζή
- Γιατί επιλέξατε ένα τέτοιο δύσκολο θέμα;
[1]Στα παιδιά μπορείς να πεις τα πάντα, αν το κάνεις με σεβασμό. Δεν πρέπει να κρύβουμε την πραγματικότητα. Γράφω και φανταστικά βιβλία, αλλά ήθελα να μιλήσω για τον σχολικό εκφοβισμό, για να στείλω ένα ξεκάθαρο μήνυμα: Βγείτε και μιλήστε.
- Επισκέπτεστε σχολεία, πήγατε και σε ένα ελληνικό σχολείο μιλώντας για τον εκφοβισμό. Πώς αντιδρούν οι μαθητές;
Οι αντιδράσεις τους είναι θετικές γιατί γνωρίζουν το θέμα. Ομως αναρωτιέμαι γιατί οι μεγάλοι δεν παίζουν πιο ενεργό ρόλο. Η λύση είναι βέβαια η πρόληψη. Αλλά όταν κάτι συμβαίνει δεν πρέπει να το «κουκουλώνεις» ή να προσποιείσαι ότι φταίει το θύμα. Δυστυχώς κάποιοι διευθυντές ή διοικητικοί της εκπαίδευσης έχουν πολύ οπισθοδρομικά στερεότυπα.
- Το παιδί στο βιβλίο σας σκέφτεται να πέσει από τις σκάλες. Υπαινίσσεστε την αυτοκτονία;
Ναι, μιλάω για την αυτοκτονία. Είναι ένα θέμα ταμπού, αλλά δυστυχώς συμβαίνει συχνότερα απ’ ό,τι μας αρέσει να πιστεύουμε. Ασχολούμαστε με τον σχολικό εκφοβισμό μόνο αν διαβάσουμε για κάποιο θάνατο στις εφημερίδες. Είναι λάθος, γιατί ο κίνδυνος υπάρχει παντού, σε κάθε σχολείο στην Ελλάδα, στην Ισπανία, στην Ιταλία, στην Πορτογαλία. Και είναι πραγματικός.
- Θεωρείτε ότι η οικονομική κρίση κάνει τα παιδιά πιο επιθετικά;
Σίγουρα, όχι μόνο τα παιδιά, ακόμα και τους γονείς τους. Εχω δει γονείς να μαλώνουν στο σχολείο των παιδιών μου για το ποιος μάζεψε τα περισσότερα χρήματα στο παζάρι για τη σχολική εκδρομή. Η οικονομική κρίση γεννά επιθετικότητα, και αυτή ξεβάφει πάνω στα παιδιά.
- Η Ελλάδα βρίσκεται στο μάτι του οικονομικού κυκλώνα, αλλά κι εσείς δεν πάτε πίσω.
Ερχόμαστε στη θέση σας! Πριν από λίγες μέρες μίλησε στη Βουλή η εκπρόσωπος όσων χάνουν τα σπίτια τους από τις τράπεζες και αποκάλεσε τους τραπεζίτες «δολοφόνους». Ηταν αναζωογονητικό να βλέπεις έναν απλό πολίτη να λέει τόσο δυνατά πράγματα στη Βουλή. Κάποιοι πολιτικοί το θεώρησαν σκάνδαλο, αλλά εκείνη είπε: «Εσείς είστε το σκάνδαλο, που μας παίρνετε τα σπίτια και τις περιουσίες μας».
- Δηλαδή με έναν τρόπο οι τράπεζες είναι οι «νταήδες»;
Οπωσδήποτε. Ο σχολικός εκφοβισμός είναι μια αντανάκλαση του τι συμβαίνει στην κοινωνία, των σχέσεων ιεραρχίας και εκμετάλλευσης. Αυτό λέω και στο βιβλίο μου. Δεν είναι μόνο δική μου γνώμη. Η κρίση φέρνει προβλήματα στα παιδιά, και ο εκφοβισμός είναι ένα από αυτά.
- Τι μήνυμα θα στέλνατε στο ελληνικό κοινό σε σχέση με τον σχολικό εκφοβισμό;
Μην έχετε ταμπού. Είναι σημαντικό να αντιδράς. Διαφορετικά είναι κάτι που συνέβαινε και θα εξακολουθήσει να συμβαίνει. Εκτός αν δράσουμε.
……………………………………………………………………………………………………………………………….
Tàssies (Josep Antoni Tàssies Penella) συγγραφέας – εικονογράφος
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=22874
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε