- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
Αθήνα μέσω… Λαμίας
29/08/14 ΕΛΛΑΔΑ
Της Αννας Ανδριτσάκη
Ο δρόμος για την ανώτατη εκπαίδευση περνάει από την περιφέρεια, αλλά καταλήγει στα αστικά κέντρα. Είναι μια παλιά, γνωστή διαδρομή που από φέτος επανεγκαινιάζεται από την κυβέρνηση για να προστατεύσει τις χιλιάδες οικογένειες της προχωρημένης κρίσης, δοκιμάζοντας, όμως, τις αντοχές των ιδρυμάτων.
Εισιτήριο οι μετεγγραφές και προσωρινοί σταθμοί τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της περιφέρειας που θα δουν να παρελαύνουν με φόρα από τα τμήματά τους -αλλά να μη μένουν- χιλιάδες φοιτητές, οι οποίοι αναπόφευκτα ανέβασαν κατακόρυφα τις βάσεις των σχολών της περιφέρειας, σημειώνοντας ρεκόρ ανόδου που -σε πολλές περιπτώσεις- ξεπέρασε τα 1.000 μόρια!
Υποβάθμιση
Οι καλές επιδόσεις και οι πολλοί αριστούχοι, φέτος, ενίσχυσαν ακόμη περισσότερο την αύξηση των βάσεων, εν γένει, συμπεριλαμβάνοντας τις κεντρικές, περιζήτητες σχολές. Αποτέλεσμα, άνοδος στη συντριπτική πλειονότητα των βάσεων των ανώτατων ιδρυμάτων της χώρας. Βασικά χαρακτηριστικά των φετινών εξετάσεων που σηματοδοτούνται από την επαναφορά των μετεγγραφών, αλλά και το ρίσκο της υποβάθμισης της ανώτατης εκπαίδευσης στην υπόλοιπη Ελλάδα, έξω από την Αθήνα και τα μεγάλα αστικά κέντρα είναι:
* Η ιλιγγιώδης αύξηση των βάσεων σε τμήματα της περιφέρειας, είτε υψηλής είτε μεσαίας ζήτησης. Μειώνουν εντυπωσιακά την απόκλιση από τις βάσεις των κεντρικών σχολών. Οι αριστούχοι και εν γένει οι καλύτερες σε σχέση με πέρυσι βαθμολογίες συγκράτησαν τη διαφορά καθώς αυτές ήταν που τροφοδότησαν την αύξηση των βάσεων στις κεντρικές σχολές.
* Οι διπλάσιοι –σε σχέση με πέρυσι- αριστούχοι σε θετική και τεχνολογική κατεύθυνση και οι περισσότεροι, συνολικά, αριστούχοι ενίσχυσαν τον ανταγωνισμό στις περιζήτητες σχολές και πολλοί υποψήφιοι παρά την καλή τους επίδοση χάνουν την πρώτη τους επιλογή.
* Αρκετά ιδρύματα της περιφέρειας και ειδικά τα μικρότερα αντιμετωπίζουν διπλό κίνδυνο. Η αντιφατική όψη των βάσεων που σε άλλα τμήματα απογειώνονται και σε άλλα καταβαραθρώνονται απειλεί από τη μια με «άδειασμα» των υψηλόβαθμων τμημάτων εξαιτίας του κύματος των μετεγγραφών και με υποβάθμιση των χαμηλόβαθμων τμημάτων που δεν προτιμήθηκαν λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος ή μη μετεγγραφικής δυνατότητας.
* Με την ίδια λογική, τμήματα που δεν αποτελούσαν δημοφιλή προτίμηση ξαφνικά απέκτησαν εντυπωσιακή δυναμική. Κλειδί φυσικά η αντιστοίχιση με κεντρικά τμήματα η οποία μαζί με την προχωρημένη οικονομική κρίση αποτελούν ακλόνητα επιχειρήματα των φετινών επιλογών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Σε ορισμένα τμήματα οι βάσεις εκτοξεύθηκαν και σε άλλα μειώθηκαν. Στην πρώτη περίπτωση οι φοιτητές δεν θα μπουν καν στην αίθουσα, στη δεύτερη θα μπουν φοιτητές που μάλλον είχαν κάτι άλλο στο μυαλό τους.
* Μικρότερες καταγράφονται οι αυξήσεις στις βάσεις μεσαίων ιδρυμάτων της περιφέρειας (Πατρών, Ιωαννίνων) πλην φυσικά τμημάτων που αντιστοιχούν με δημοφιλή κεντρικά τμήματα (πολυτεχνικά, ιατρικά, Πληροφορικής κ.ά.).
* Διπλή εικόνα. Πολύ υψηλές βάσεις αλλά και πολύ χαμηλές. Πολλοί αριστούχοι αλλά και κακές βαθμολογίες. Ιατρικές και Πολυτεχνικές ξεπερνούν τις 19.000 (Ιατρική Αθήνας) αλλά και σε 121 τμήματα από τα 450 η βάση είναι κάτω από τα 10.00 μόρια.
* Πολυτεχνικές και σχολές Πληροφορικής εντάσσονται στους δημοφιλέστερους μετεγγραφικούς στόχους με γενικευμένη και υψηλή άνοδο σε όλες τις σχολές. Ακολουθούν ιατρικές, νομικές, θεωρητικές.
* Οι αστυνομικές σχολές υπενθυμίζουν την επιδίωξη της επαγγελματικής σιγουριάς, αλλά φέτος η δραστική μείωση των θέσεων ανέβασε σημαντικά τις βάσεις – πάνω από χίλια μόρια. Μικρότερη ήταν η άνοδος στις στρατιωτικές.
* Φέτος συμμετείχαν στις εξετάσεις 99.958: 75.251 με την κατηγορία του 90%, 12.239 με το 10%, 12.468 με τα ΕΠΑΛ (Ομάδα Α’) έναντι 104.988 πέρυσι. Συνολικά εισήχθησαν 72.763 έναντι 71.761 πέρυσι.
* Εμειναν 1.164 κενές θέσεις (591% με το 90%, 42 με το 10% για το 2013, 432 με το 10% για το 2012 και 99 με την κατηγορία των ΕΠΑΛ Ομάδα Α’). Πέρυσι είχαν μείνει κενές 836 θέσεις.
Ανά τομέα
*Πολυτεχνικές σχολές. Ο δρόμος για το Μετσόβιο Πολυτεχνείο περνάει πρώτα από την περιφέρεια, από τα παλιά γνώριμα σημεία της διαδρομής που είχαν χαράξει και ακολούθησαν επί χρόνια όσοι είχαν το προνόμιο της μετεγγραφής. Ολες οι πολυτεχνικές σχολές της περιφέρειας σημείωσαν άνοδο και όσο πιο μακριά είναι τα τμήματα από την Αθήνα τόσο μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν. Η αύξηση σε αρκετές περιπτώσεις ξεπέρασε τα 1.000 μόρια.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών στην Κοζάνη (γνωστό ορμητήριο με στόχο το ΕΜΠ). Από 14.960 μόρια πέρυσι έφτασε τα 16.920, δηλαδή ανέβηκε κατά 1.960 μόρια (13,1%)! Αποτέλεσμα, η είσοδος στο κορυφαίο ΕΜΠ με αρκετά λιγότερα μόρια από τα 18.943 (το λιγότερο) που χρειάστηκαν για να εισαχθούν όσοι επέλεξαν απευθείας το αντίστοιχο τμήμα του αθηναϊκού ιδρύματος, το οποίο επίσης σημείωσε άνοδο, μάλιστα, κατά 767 μόρια. Την ίδια ανοδική πορεία σημείωσαν και τα υπόλοιπα δημοφιλή τμήματα του ΕΜΠ. Στους Πολιτικούς Μηχανικούς η βάση ανέβηκε κατά 889 μόρια, σε Βόλο και Ξάνθη ξεπέρασε τα χίλια.
Βέβαια, η σημαντική άνοδος στα κεντρικά ιδρύματα οφείλεται σε άλλους λόγους. Πέραν των υψηλών βαθμολογιών που βοήθησαν στην περαιτέρω ώθηση είναι η σταθερή επιλογή των σπουδών κύρους (πολυτεχνικές, ιατρικές, νομικές). Παρά το γεγονός ότι αυτές δεν εγγυώνται πλέον μέλλον λαμπρό. Ο χώρος των κατασκευών είναι ρημαγμένος, των νομικών κορεσμένος. Το μυαλό πολλών, όμως, είναι στο εξωτερικό και οι σπουδές κύρους είναι καλό εφόδιο.
* Ιατρικές σχολές. Η ίδια διαδρομή. Από την περιφέρεια, στα αστικά κέντρα. Οι καλές βαθμολογίες φυσικά ανέβασαν και τις βάσεις Αθήνας, Θεσσαλονίκης. Ετσι, οι σχολές αυτές άρχισαν να σκαρφαλώνουν και πάλι στα γνωστά ύψη. Αθήνα 19.233 (18.916), Θεσσαλονίκη 19.122 (από 18.680), Πάτρα 18.961 (από 18.449). Η άνοδος στις βάσεις κυμάνθηκε από 317 έως 620 μόρια.
* Νομικές σχολές και θεωρητικές. Σταθερή η επιλογή στις κλασικές σπουδές, η οποία σε συνδυασμό με τις καλές βαθμολογίες (μικρή αύξηση αριστούχων, αύξηση βαθμών πάνω από τη βάση) ανέβασε ψηλά τις βάσεις στις αντίστοιχες σχολές. Η άνοδος κυμάνθηκε από 143 έως 400 μόρια. Στις σχολές ψυχολογίας έφτασε τα 500. Η αύξηση είναι γενικευμένη στην περιφέρεια.
* Ανεβασμένες και οι οικονομικές σχολές, που άλλωστε αποτελούν και δημοφιλή επιλογή των τελευταίων χρόνων καθώς εγγυώνται περισσότερες επαγγελματικές προοπτικές από άλλες. Η καλή βαθμολογία στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας συνέβαλε στην αύξηση που έφτασε τα 800 μόρια.
* Ξενόγλωσσα τμήματα. Οι χαμηλές βαθμολογίες τράβηξαν προς τα κάτω τις βάσεις. Πεσμένα πολύ και τα μουσικά τμήματα.
Χρήσιμα
Οι εγγραφές των επιτυχόντων στα Πανεπιστήμια, στα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΤΕΙ), στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες και στην ΑΣΠΑΙΤΕ θα γίνουν από τη Δευτέρα 15 μέχρι και την Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου και σύμφωνα με το πρόγραμμα που ανακοινώνεται από τις Γραμματείες των τμημάτων. Τα δικαιολογητικά και η διαδικασία εγγραφής θα ανακοινωθούν κατά τις προσεχείς ημέρες με νεότερο δελτίο Τύπου και αναλυτική εγκύκλιο.
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=228889
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε