- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
Κι όμως, η κυβέρνηση θα πει «όχι» στην τρόικα!
29/08/14 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Του Κώστα Τσάβαλου
Ο κίνδυνος που συνεπάγεται για την κεφαλαιακή επάρκεια και τους ισολογισμούς των τραπεζών η εκποίηση των ακινήτων που έχουν υποθηκεύσει σε τιμές πολύ χαμηλότερες από αυτές με τις οποίες έχουν εγγραφεί οι υποθήκες, σε συνδυασμό με τη σχεδιαζόμενη επέλαση των ξένων να πάρουν τα ακίνητα «φιλέτα» σε εξευτελιστικές τιμές, αναγκάζουν την κυβέρνηση να πει και… ένα «όχι» στους δανειστές. Το αίτημα της τρόικας να γίνονται οι πλειστηριασμοί των ακινήτων που έχει δεσμεύσει το Δημόσιο στο 1/3 της αντικειμενικής αξίας τους απορρίπτεται. Η ρύθμιση που προωθείται θα προβλέπει τιμή εκκίνησης στα 2/3 της αντικειμενικής τιμής, έτσι ώστε να αποφευχθεί το ξεπούλημα, να μην καταρρεύσει πλήρως η ήδη καταρρέουσα αγορά ακινήτων και να διευκολυνθούν και οι τράπεζες οι οποίες έχουν εγγράψει υποθήκες με τις τρέχουσες αντικειμενικές τιμές.
Οπως τόνισε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Δικαιοσύνης μετά τη συνάντηση των Γκίκα Χαρδούβελη και Χαράλαμπου Αθανασίου στο υπουργείο Οικονομικών, «είναι απόφαση και όχι διάθεση να αναχαιτιστεί το αίτημα της τρόικας για πλειστηριασμούς στο 1/3 της αντικειμενικής αξίας».
Τη σημαντική μείωση των τιμών εκκίνησης που λαμβάνονται υπόψη στους πλειστηριασμούς ακινήτων για χρέη προς το Δημόσιο, από το επίπεδο των αντικειμενικών τιμών στο 1/3 των τιμών αυτών, είχαν ζητήσει οι εκπρόσωποι των δανειστών, ευελπιστώντας ότι με τον τρόπο αυτό θα μπορούσε να καταστεί ευκολότερη η εκποίηση της ακίνητης περιουσίας των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, ώστε να περιέλθει για ένα… κομμάτι ψωμί στην κυριότητα ξένων «επενδυτικών» ομίλων.
Η δικαιολογία
Ως δικαιολογία για την προώθηση της πρότασης που προβλέπει τη σημαντική μείωση των τιμών εκκίνησης των πλειστηριασμών ακινήτων για χρέη προς το Δημόσιο οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν προβάλει την ανάγκη να «ξεμπλοκαριστούν» οι διαδικασίες εκποίησης των ακινήτων των οφειλετών του Δημοσίου και να εισπραχθούν σημαντικά ποσά από τα χρέη τους. Υποστηρίζουν ότι οι αντικειμενικές τιμές που τίθενται αυτή τη στιγμή ως τιμές εκκίνησης κατά τους πλειστηριασμούς ακινήτων οφειλετών του Δημοσίου θεωρούνται υψηλές από όσους θέλουν να αγοράσουν τα ακίνητα αυτά. Αποτέλεσμα; Οι διαδικασίες των πλειστηριασμών κηρύσσονται άγονες, αφού κανείς δεν εκδηλώνει αγοραστικό ενδιαφέρον και το Δημόσιο δεν καταφέρνει να εισπράξει τίποτε από τους οφειλέτες των οποίων έχει κατάσχει τα ακίνητα. Το στέλεχος του υπουργείου Δικαιοσύνης άφησε να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση θα προωθήσει ευνοϊκές ρυθμίσεις και για το καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας το οποίο λήγει την 1η/1/2015.
……………………………………………………………..
Ο κώδικας για τα «κόκκινα» δάνεια
Εν τω μεταξύ εγκρίθηκε και δημοσιεύθηκε από την Τράπεζα της Ελλάδος ο Κώδικας Δεοντολογίας των Τραπεζών για τα «κόκκινα» δάνεια, ο οποίος τίθεται σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2015. Ο διαχωρισμός ενός δανειολήπτη σε συνεργάσιμου ή μη και τα σφιχτά χρονοδιαγράμματα που έχουν μπει προκειμένου κάποιος να το αποδείξει, ώστε οι τράπεζες να του προτείνουν λύσεις για τη ρύθμιση των δανείων του, αποτελεί μία από τις βασικές αρχές του Κώδικα.
Οι δανειολήπτες θα πρέπει εντός 15 εργάσιμων ημερών να παράσχουν στην τράπεζα πλήρη και ειλικρινή γνωστοποίηση πληροφοριών που θα τους ζητηθούν ώστε να χαρακτηριστούν συνεργάσιμοι προκειμένου εκείνη με τη σειρά της να προτείνει μία ή περισσότερες εναλλακτικές λύσεις ρύθμισης ή οριστικής διευθέτησης των δανείων τους. Σε αντίθετη περίπτωση, δηλαδή αποχαρακτηρισμού τους ως συνεργάσιμων, αυτό μπορεί να έχει συνέπεια τον εκπλειστηριασμό της κατοικίας όπου διαμένουν με νομικές διαδικασίες που προτίθεται να κινήσει το ίδρυμα. Εκτός από την έννοια του συνεργάσιμου δανειολήπτη, υιοθετείται και η έννοια των εύλογων δαπανών διαβίωσης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Συμβούλιο Ιδιωτικού Χρέους έχει καθορίσει τις εύλογες μηνιαίες δαπάνες διαβίωσης, οι οποίες για μια τετραμελή οικογένεια ανέρχονται στα 1.347 ευρώ καθαρά (δηλαδή χωρίς δαπάνες για φόρους, ασφαλιστικές εισφορές, ενοίκια ή δόσεις δανείου).
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=228909
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε