- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
Κούρεμα κονδυλίων για τις φτωχότερες περιοχές
11/02/13 Αρχείο Άρθρων,ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι φτωχότερες περιφέρειες της χώρας αλλά και εκείνες που εμφανίζονται στα χαρτιά ως οι πιο αναπτυγμένες φαίνεται να είναι οι χαμένοι από το «κούρεμα» των κονδυλίων του επόμενου ΕΣΠΑ κατά 30%, ενώ αντίθετα «διασώζονται» οι εργολάβοι που θα πάρουν περισσότερα χρήματα μέσω του Ταμείου Συνοχής για τα έργα υποδομής.
Πίσω από την κουρτίνα των κυβερνητικών πανηγυρισμών, για το ότι η Ελλάδα έχασε τελικά λιγότερα κονδύλια από το ΕΣΠΑ της περιόδου 2014-2020 -ενώ ακόμη δεν έχει απορροφήσει άλλα 12-13 δισ. ευρώ ή το 60% από το τρέχον πρόγραμμα (2007-2013)-, προκύπτει ότι το μεγαλύτερο ψαλίδι έπεσε στις λιγότερο αναπτυγμένες περιφέρειες και συγκεκριμένα στην Ανατολική Μακεδονία–Θράκη, την Κεντρική Μακεδονία, την Ηπειρο, τη Θεσσαλία και τη Δυτική Ελλάδα. Τα κονδύλια γι' αυτές μειώθηκαν στα 6,31 δισ. ευρώ από τα 8,38 δισ. ευρώ που δικαιούνται σήμερα βάσει του «στόχου 1».
Περικοπές κονδυλίων συνολικού ύψους 1,7 δισ. ευρώ προκύπτουν και στις περιφέρειες που είτε εμφανίζονται ως αναπτυγμένες (με μέσο ΑΕΠ 2007-2009 πάνω από 90% του κοινοτικού μέσου όρου) είτε περιλαμβάνονται στη φάση της «μεταβατικής στήριξης» (ΑΕΠ 75%-90% του κοινοτικού μέσου όρου), και συγκεκριμένα η Δυτική Μακεδονία, το Ιόνιο, η Στερεά Ελλάδα, η Πελοπόννησος, το Βόρειο Αιγαίο και η Κρήτη. Συνολικά για τις παραπάνω περιφέρειες το τρέχον ΕΣΠΑ προβλέπει κονδύλια 6,3 δισ. ευρώ, ενώ με τη νέα κατανομή μειώνονται σε 4,6 δισ. ευρώ.
Αντίθετα ο τομέας που δεν έχασε ούτε ευρώ είναι το Ταμείο Συνοχής (3,4 δισ. ευρώ), μέσω του οποίου χρηματοδοτούνται δράσεις ενισχύσεων στον τομέα των διευρωπαϊκών δικτύων μεταφορών (οδικοί άξονες, μεγάλα έργα) και του περιβάλλοντος.
Τα επιπλέον 2 δισ. ευρώ, που όπως ανακοίνωσε από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός εξασφάλισε η Ελλάδα μέσω της ρήτρας αναθεώρησης, δεν περιλαμβάνονται στο επίσημο κείμενο της συμφωνίας. Σε αυτό πάντως αναφέρεται ότι το συνολικό καθαρό επιπλέον ποσό της αναθεώρησης για όλες τις χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα θα είναι κατ’ ανώτατο 4 δισ. ευρώ και η κατανομή του θα υπολογιστεί το 2016 με βάση τη σύγκριση του σωρευτικού ΑΕΠ της περιόδου 2014-2015 με αυτό του 2012.
Συνολικά από τη συμφωνία των Βρυξελλών η Ελλάδα εξασφάλισε περίπου 14,5 δισ. ευρώ κοινοτικά κονδύλια, ακόμη 1,8 δισ. ευρώ από τα πρόγραμμα αγροτουρισμού-αγροτικής μεταποίησης και 2 δισ. ευρώ από τη ρήτρα αναθεώρησης. Τα χρήματα δεν αναμένεται να αρχίσουν να πέφτουν στην αγορά πριν από τις αρχές του 2016.
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=22906
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε