- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
Καλός ο νόμος αλλά χρειάζονται και πόροι
11/02/13 ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ,Αρχείο Άρθρων
Σήμερα παρεμβαίνουν στον διάλογο για το Νομοσχέδιο για τα Ναρκωτικά -που εισάγεται αύριο στη Βουλή- ο Γεράσιμος Νοταράς, πρόεδρος του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ), και η Μένη Μαλλιώρη, πρόεδρος του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ).
Της Μένης Μαλλιώρη*
[1]Σημαντικά και θαρραλέα βήματα, έστω και καθυστερημένα, περίπου 3 χρόνια από τη σύσταση της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής (17.03.2010), της οποίας διετέλεσα μέλος, επιτυγχάνονται με τις νέες διατάξεις του Σχεδίου Νόμου για τα Ναρκωτικά. Δίνει έμφαση στη θεραπευτική αντιμετώπιση των τοξικομανών και όχι στην ποινική καταστολή τους. Εισάγει ευνοϊκότερες ρυθμίσεις για τους φυλακισμένους και ειδικότερα για τα εξαρτημένα άτομα.
Η ποινή για τη χρήση ναρκωτικών από 10 μέρες έως 1 έτος που ισχύει σήμερα (Ν. 3459/2006) μειώνεται σε 10 μέρες έως 5 μήνες (Άρθρο 29) καθιερώνοντας μια άλλη αντίληψη για τον χρήστη, πιο ανθρωποκεντρική και δίκαιη. Αντίθετα, αυστηρότερες γίνονται οι ποινές για τους μεγαλοδιακινητές και τους εμπόρους.
Ο πλουραλισμός που χαρακτηρίζει τα θεραπευτικά προγράμματα που λειτουργούν στην κοινότητα κατοχυρώνεται πλέον και στο πλαίσιο των φυλακών, υιοθετώντας την αρχή ότι όταν κάποιος χάνει την ελευθερία του δεν χάνει και το δικαίωμα στη θεραπεία, με συνέπεια τα προγράμματα που υπάρχουν στην κοινότητα να διατίθενται και στις φυλακές.
Η θεσμοθέτηση Εθνικού Συντονιστή για την εφαρμογή και αξιολόγηση της εθνικής πολιτικής για τα Ναρκωτικά θα ενδυναμώσει συνεργασίες, θα καλύψει τα κενά και θα περιορίσει τις επικαλύψεις.
Θα ήθελα πάντως να επισημάνω και κάποια σημεία που κατά την επιστημονική μου κρίση και εμπειρία εκτιμώ ότι χρήζουν διόρθωσης στο παρόν σχέδιο νόμου.
Ειδικότερα, όλες οι αναφορές του νομοσχεδίου σε θεραπευτικά προγράμματα απεξάρτησης και προκειμένου να προληφθεί τυχόν σύγχυση στη μελλοντική εφαρμογή του Νόμου είναι προτιμότερο να αντικατασταθούν με τον όρο «εγκεκριμένα θεραπευτικά προγράμματα», σύμφωνα άλλωστε και με το άρθρο 51 τού υπό ψήφιση Νόμου. Εκτός από ορθότερη επιστημονικά, η χρήση του όρου «εγκεκριμένα θεραπευτικά προγράμματα» είναι συνεπής και με τις προβλέψεις του συνόλου του σχεδίου νόμου που θεωρεί ισότιμα, όπως άλλωστε γίνεται και σε παγκόσμιο επίπεδο, όλα τα αναγνωρισμένα θεραπευτικά μοντέλα.
Σκόπιμη, επίσης, κρίνεται η θεσμοθέτηση του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά (ΕΚΤΕΠΝ) στο παρόν σχέδιο νόμου. Το ΕΚΤΕΠΝ λειτουργεί στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης των Ναρκωτικών και της Τοξικομανίας (EMCDDA – Ευρωπαϊκό Κέντρο) και είναι αρμόδιο για τη συλλογή και επεξεργασία επίσημων αντιπροσωπευτικών στοιχείων για όλες τις παραμέτρους του ζητήματος των ναρκωτικών στην Ελλάδα. Οι επιστημονικές πληροφορίες που συλλέγει και εκδίδει σε πανελλαδικό επίπεδο το ΕΚΤΕΠΝ καθιστούν την ύπαρξή του αναντικατάστατη καθώς μεταξύ άλλων συμβάλλει σημαντικά και στη χάραξη της εθνικής πολιτικής για τα Ναρκωτικά.
Τέλος, θα πρέπει να καταστεί σαφές ότι μόνο η εξασφάλιση μέσων και πόρων που θα κάνουν εφικτή την εφαρμογή όλων των παραπάνω θα οδηγήσει στον πραγματικό και ουσιαστικό εκσυγχρονισμό της εθνικής πολιτικής για τα ναρκωτικά, που είναι πλέον περισσότερο αναγκαίος από ποτέ. Αυτό άλλωστε θα είναι και η δικαίωση όλων όσοι περισσότερο ή λιγότερο συνέβαλαν στη συγγραφή αυτού του Νομοσχεδίου.
……………………………………………………………………………………………………………………………….
* Αναπλ. καθηγήτρια Ψυχιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών
Πρόεδρος Δ.Σ. ΟΚΑΝΑ
Ιστορικό Ροής
Εκτύπωση
Επιστροφή
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=22929
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε