- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
Οι «χίλιες ημέρες» του Ματέο Ρέντσι
02/09/14 ΚΟΣΜΟΣ
Ρώμη Του Θεόδωρου Ανδρεάδη-Συγγελλάκη
[1]Στην αρχή ήταν εκατό, τώρα, όμως, οι ημέρες που απαιτούνται για την εφαρμογή των προτεραιοτήτων του κυβερνητικού προγράμματος έγιναν χίλιες. Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι, παρουσίασε χθες τη διαδικτυακή πύλη της ιταλικής κυβέρνησης, η οποία θα περιέχει και θα διαφημίζει, στο εξής, τα αποτελέσματα της δράσης των διαφόρων υπουργών του. Η διεύθυνσή της είναι www.passodopopasso.italia.it και, σύμφωνα με τον Ιταλό σαραντάχρονο πρωθυπουργό, θα επιτρέπει στους πολίτες να πληροφορούνται άμεσα τις διάφορες δραστηριότητες της κυβέρνησης και να εκφράζουν την άποψή τους και να προσφέρουν τυχόν συμβουλές. Με την ίδια «ετικέτα», passodopopasso (που σημαίνει βήμα βήμα), ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Ρώμης είναι παρών, εδώ και λίγες ημέρες, και στο Τwitter.
Πέρα από τη σχετική επικοινωνιακή πρωτοβουλία, ο Ρέντσι θέλησε να στείλει και ορισμένα συγκεκριμένα μηνύματα: ότι η κυβέρνησή του, πρώτα απ’ όλα, φιλοδοξεί να διαρκέσει μέχρι τις 28 Μαΐου του 2017, οπότε λήγουν και οι χίλιες αυτές ημέρες, αν τις υπολογίσουμε από χθες. Κατά δεύτερο λόγο πως σε ό,τι αφορά την Ευρώπη, η Ιταλία «επιμένει ότι πρέπει να εφαρμοσθεί η οικονομική ευελιξία, η οποία ήδη προβλέπεται από την Ενωση».
Ο σαραντάχρονος Ιταλός πρωθυπουργός και πρώην δήμαρχος της Φλωρεντίας -όπως έχει ήδη κάνει στο πρόσφατο παρελθόν- έδειξε και πάλι ότι θέλει να τηρήσει μια κατά το δυνατόν διπλωματική στάση, τασσόμενος υπέρ της αναγκαιότητας της ανάπτυξης, αλλά αποφεύγοντας τη σύγκρουση με το Βερολίνο. «Δεν θέλουμε η Ιταλία να φτιάχνει, με χαμηλότερους μισθούς, τα αγαθά που παράγουν όλες οι υπόλοιπες χώρες. Θέλουμε να μπορούμε να παράγουμε, με τους μισθούς που μας αξίζουν, ξεχωριστά πράγματα», τόνισε ο Ματέο Ρέντσι.
Σε ό,τι αφορά το εργασιακό, δε, επέμεινε στο σχέδιό του για ένα νέο συμβόλαιο με «αυξανόμενες, σταδιακές, εγγυήσεις για τους εργαζόμενους, βάσει της προϋπηρεσίας τους». Στο σημείο αυτό, όμως, έφτασε και η φιλοφρόνηση προς το Βερολίνο: σύμφωνα με τον Ιταλό κεντροαριστερό πρωθυπουργό, στο θέμα του εργασιακού «η Γερμανία αποτελεί υπόδειγμα και όχι εχθρό» και οι συμπατριώτες του, κατά συνέπεια, «πρέπει να σταματήσουν να εκφράζονται αρνητικά για τη χώρα αυτή».
Είναι σαφές ότι η όλη προσπάθεια στοχεύει στο να μπορέσει να στηριχθεί η εικόνα του «ασυνήθιστου πολιτικού», ο οποίος επιζητά την απευθείας επαφή με τους πολίτες, απεχθάνεται τους ρυθμούς και τις «ιεροτελεστίες» της γνωστής σε όλους πολιτικής και βασίζεται στα απτά αποτελέσματα.
Συγχρόνως, όμως, μοιάζει άλλο τόσο ξεκάθαρο ότι ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος προσπαθεί, και με την πρωτοβουλία αυτή της διαδικτυακής πύλης, να παρακάμψει την αναγκαία επαφή -κάποιες φορές ενδεχομένως και αντιπαράθεση- με τους δημοσιογράφους. Η μεταρρύθμιση της παιδείας, η οποία αναμένεται να παρουσιαστεί αύριο, πρώτα θα «αναρτηθεί» στο site passodopopasso και ύστερα θα παρουσιαστεί, πιο αναλυτικά, στους λειτουργούς του Τύπου. Οσο για το θέμα της διάρκειας της κυβέρνησης, ο στόχος του 2017 παραμένει μόνον υποθετικός, αφού θα εξαρτηθεί από μια σειρά εξελίξεων και επιλογών. Από το ποια στάση θα τηρήσει, παραδείγματος χάριν, η Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και από το αν θα επαληθευθούν κάποιες φήμες οι οποίες θέλουν το κόμμα του πρώην καβαλιέρε, να προσφέρει, σχετικά σύντομα, κοινοβουλευτική στήριξη στο κυβερνητικό σχήμα του Ρέντσι. Και από το ποιο δρόμο θα ακολουθήσει, κατά συνέπεια, η μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης. Ενα κεφάλαιο το οποίο θίγει, ως γνωστόν, τα άμεσα συμφέροντα του Σίλβιο και που προσφέρεται για σειρά συμβιβασμών.
Πάνω και πριν απ’ όλα, όμως, η καριέρα του θα εξαρτηθεί από την πορεία της οικονομίας και της ανεργίας, και ο Ρέντσι το γνωρίζει καλά. Η χώρα του βρίσκεται σε αποπληθωρισμό και ο ίδιος ετοιμάζει έκτακτη ευρωπαϊκή σύνοδο αφιερωμένη στην ανάπτυξη, στις 7 Οκτωβρίου, πιθανότατα στο Μιλάνο. Αν η Ευρώπη δεν αλλάξει δρόμο, το σημαντικότερο «κουτάκι» της κυβερνητικής διαδικτυακής πύλης (η οποία μόλις άρχισε να λειτουργεί στη Ρώμη) πρόκειται να μείνει αιωνίως κενό…
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=229865
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε