- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Τετ α τετ Σαμαρά – Ερντογάν

03/09/14 ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Του Τάσου Τσακίρογλου

 

[1]Με φόντο τις αρνητικές εντυπώσεις που άφησε η επίσκεψη Ερντογάν στα κατεχόμενα της Κύπρου θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τον Τούρκο πρόεδρο στο Κάρντιφ της Ουαλίας, αφού το κλίμα με τη γειτονική χώρα βάρυνε αμέσως μετά την ανάληψη των νέων καθηκόντων του στην Αγκυρα.

 

Είναι χαρακτηριστικό ότι η λέξη «απογοήτευση» κυριάρχησε στις δηλώσεις τόσο του Κύπριου προέδρου, Νίκου Αναστασιάδη, όσο και του εκπροσώπου του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, Κωνσταντίνου Κούτρα, καθώς οι διχοτομικές θέσεις του κ. Ερντογάν για τη μεγαλόνησο, αλλά και η αμφισβήτηση της ύπαρξης της επιστολής Αναστασιάδη, που μέσω του Ευάγγελου Βενιζέλου παραδόθηκε στην τουρκική πλευρά, δεν προοιωνίζονται τίποτα καλό για το Κυπριακό, αλλά και για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

 

Αλλωστε, οι χθεσινές, νέες δηλώσεις του κ. Ερντογάν, ότι «η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν κάνει βήματα στο Κυπριακό αν δεν λάβει εντολές από ορισμένα κέντρα» και πως «όσο δεν γίνεται αποδεκτή μία λύση με δύο κράτη, δεν είναι δυνατόν να δει θετικά το θέμα της Κύπρου», προκάλεσαν έντονη δυσφορία στην ελληνική πλευρά. Κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών σημείωναν ότι «η αναφορά σε δύο ιδρυτικά κράτη είναι η τρανταχτή απόδειξη ότι η Τουρκία υπονομεύει κάθε προσπάθεια για μια δίκαιη λύση με επανένωση του νησιού σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία». Αναφορικά με την υποτιθέμενη μη επίδοση της επιστολής Αναστασιάδη, οι ίδιοι κύκλοι υπογράμμιζαν ότι τόσο ο κ. Ερντογάν όσο και ο νέος πρωθυπουργός, Α. Νταβούτογλου, όπως και ο υφυπουργός κ. Σινιρλίογλου, ο οποίος την παρέλαβε, έχουν γνώση του περιεχομένου της. «Ολα τα άλλα είναι υπεκφυγές» έλεγαν χαρακτηριστικά.

 

Στο θέμα αναφέρθηκε και η Σοφία Βούλτεψη: «Δεν είναι τυχαίο που η πρώτη επίσκεψη του Ερντογάν ως προέδρου έγινε στα κατεχόμενα. Είναι μια πάρα πολύ κακή αρχή. Υπάρχει και οργισμένη αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, αλλά και αντίδραση της Λευκωσίας» τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος και συμπλήρωσε: «Αυτό που ζητούν η Αθήνα και η Λευκωσία είναι μεγαλύτερη ανάμειξη της Ε.Ε. και αυτό ζήτησαν τόσο ο Αντ. Σαμαράς, όσο και ο Ν. Αναστασιάδης, από τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ». Πάντως σ’ αυτό το ενδεχόμενο αντιδρά έντονα η Τουρκία.

 

Ο Τούρκος πρόεδρος, παρά τις αποσταθεροποιητικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και τα πολλαπλά ανοιχτά γεωστρατηγικά μέτωπα της τουρκικής κυβέρνησης, επέλεξε σημειολογικά την Κύπρο για το πρώτο του ταξίδι μετά την εκλογή στο νέο του πόστο και επανέφερε σχεδόν όλη την ατζέντα των ελληνοτουρκικών: Πατριαρχείο, Θεολογική Σχολή της Χάλκης, ελληνική μειονότητα στην Κωνσταντινούπολη, εκλογή μουφτήδων από τη μειονότητα της Θράκης.

 

Για τα δύο τεμένη

 

Εθεσε παράλληλα και το ζήτημα για τα δύο τεμένη στην Αθήνα, για τα οποία, όπως είπε, «έδωσαν τον λόγο τους Κώστας Καραμανλής και Ντόρα Μπακογιάννη». Και βέβαια δεν παρέλειψε το «ψητό», το θέμα του φυσικού αερίου, για το οποίο εδώ και ημέρες το ερευνητικό πλοίο «Μπαρμπαρός», με τη συνοδεία πολεμικών σκαφών, αποτελεί τη ζωντανή υπόμνηση των τουρκικών διεκδικήσεων.

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=230320