- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Μέτρα της ΕΚΤ για στήριξη της ευρωπαϊκής οικονομίας

04/09/14 ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η ασθενική πορεία της οικονομίας στην ευρωζώνη και ο αναιμικός πληθωρισμός «οδήγησε» την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να προχωρήσει στη λήψη μέτρων για την τόνωση της ανάπτυξης στη «γηραιά ήπειρο». Τα μέτρα αυτά είναι στο ίδιο μήκος κύματος με αυτά που είχαν πάρει οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, όταν είχαν να αντιμετωπίσουν την κρίση που ξέσπασε πριν από μερικά χρόνια, με τα στεγαστικά δάνεια.

Αρχικά, η ΕΚΤ προχώρησε σήμερα (Πέμπτη) στη – μάλλον αιφνιδιαστική – ανακοίνωση για μείωση των επιτοκίων της σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Πλέον, τόσο το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης του Ευρωσυστήματος, όσο και αυτά της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα μειωθούν κατά 10 μονάδες βάσης. Πιο συγκεκριμένα, το πρώτο θα αγγίξει το 0,05% (από 0,15% που ήταν προηγουμένως), το δεύτερο θα διαμορφωθεί στο 0,30%, ενώ το τρίτο θα φτάσει στο ‑0,20%.

Στη συνέχεια, ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, διευκρίνισε ότι το δσ της Τράπεζας αποφάσισε (κατά πλειοψηφία) να αγοράζει περιουσιακά στοιχεία «εκτός του χρηματοοικονομικού τομέα», σε μία προσπάθεια η πραγματική οικονομία να αποκτήσει περαιτέρω ρευστότητα.

Όπως είπε ο Ντράγκι, «το Ευρωσύστημα θα αγοράσει ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο απλών και διάφανων τίτλων εκδοθέντων έναντι περιουσιακών στοιχείων (ABS) με τις υποκείμενες αξίες να αφορούν απαιτήσεις έναντι του ιδιωτικού τομέα εκτός του χρηματοοικονομικού κλάδου. Θα αγοράσει επίσης ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο καλυμμένων ομολόγων στο πλαίσιο ενός νέου προγράμματος αγορών».

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ υπογράμμισε πως τα εν λόγω μέτρα στοχεύουν στην πιστωτική χαλάρωση, συμπληρώνοντας πως η ποσοτική χαλάρωση μπορεί να αφορά περιουσιακά στοιχεία του ιδιωτικού τομέα ή του κρατικού τομέα.

Όπως έγινε γνωστό, τα μέτρα αυτά θα ξεκινήσουν τον προσεχή Οκτώβριο, χωρίς ωστόσο να έχει προσδιοριστεί ακόμα το ύψος του προγράμματος.

 

Ζήτησε ενίσχυση της ζήτησης 

«Οι χώρες της Ευρωζώνης δεν πρέπει να εκτροχιάσουν την πρόοδο που έχουν επιτύχει με τη δημοσιονομική προσαρμογή και πρέπει να προχωρούν σε εναρμόνιση με το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Το Σύμφωνο λειτουργεί ως άγκυρα εμπιστοσύνης και η υφιστάμενη ευελιξία των κανόνων του επιτρέπει να καλυφθεί το δημοσιονομικό κόστος μεγάλων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και να ενισχυθεί η ζήτηση. Υπάρχει, επίσης, τρόπος να επιτευχθεί ένα πιο φιλικό προς την ανάπτυξη μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής», είπε επίσης ο Ντράγκι.

Ο κ. Ντράγκι σημείωσε ότι η ΕΚΤ έλαβε υπόψη τις προοπτικές του πληθωρισμού, που είναι υποτονικές, την εξασθένηση της αναπτυξιακής δυναμικής της Ευρωζώνης στο πρόσφατο παρελθόν και τη συνεχιζόμενη υποτονική εξέλιξη των τραπεζικών δανείων. Στόχος είναι να αυξηθεί και πάλι ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης (τον Αύγουστο ήταν 0,3%) σε επίπεδα πιο κοντά στο 2%. Ο κ. Ντράγκι άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο λήψης και περαιτέρω μέτρων: «Εφόσον θα ήταν αναγκαίο να αντιμετωπίσουμε περαιτέρω κινδύνους μίας πολύ παρατεταμένης περιόδου χαμηλού πληθωρισμού, το Διοικητικό Συμβούλιο έχει δεσμευθεί ομόφωνα να χρησιμοποιήσει πρόσθετα μη συμβατικά μέσα πολιτικής που είναι εντός του πλαισίου της εντολής του».

 

Δυσοίωνες οι προβλέψεις

Η εξασθένηση της οικονομίας της Ευρωζώνης αντανακλάται και στις μακροοικονομικές προβλέψεις του Σεπτεμβρίου των εμπειρογνωμόνων της ΕΚΤ. Σύμφωνα με αυτές, το πραγματικό ΑΕΠ θα αυξηθεί 0,9% φέτος, κατά 1,6% το 2015 και 1,9% το 2016 (λιγότερο για το φέτος και το 2015 σε σχέση με τις προβλέψεις του Ιουνίου και περισσότερο όσον αφορά το 2016). Η ΕΚΤ θεωρεί ότι οι κίνδυνοι για τις προοπτικές της οικονομίας της Ευρωζώνης είναι καθοδικοί και ότι αρνητική επίδραση μπορεί να ασκηθεί ιδιαίτερα από τον περιορισμό των επενδύσεων λόγω της απώλειας δυναμικής της οικονομίας και των αυξημένων γεωπολιτικών κινδύνων. Όσον αφορά τον ετήσιο πληθωρισμό, η ΕΚΤ προβλέπει ότι θα διαμορφωθεί στο 0,6% το 2014, στο 1,1% το 2015 και το 1,4% το 2016 (η πρόβλεψη για φέτος είναι μικρότερη σε σχέση με τον Ιούνιο, ενώ για το 2015 και το 2016 είναι αμετάβλητη).

 

Σχετικό θέμα:
Να τερματιστεί η σκληρή δίαιτα στην Ε.Ε. συνιστά το Bruegel [1] 

 

 

efsyn.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=230735