- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
Το «αεροδυναμικό» σχήμα του Γιούνκερ αφήνει πολλούς δυσαρεστημένους
05/09/14 ΚΟΣΜΟΣ
Της Ελλης Πάνου
Φρέσκος από την «εκλογή» του στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ συνεχίζει τις προσωπικές συνεντεύξεις για να συγκροτήσει το Κολέγιο των Επιτρόπων του και να μοιράσει τα αξιώματα, για τα καλύτερα από τα οποία ερίζουν 27 χώρες και κατά πάσα πιθανότατα η νέα σύνθεση της Επιτροπής θα ανακοινωθεί στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας.
Ωστόσο, σχέδια και οργανογράμματα έχουν αρχίσει ήδη από χθες και προχθές να διαρρέουν στον Τύπο. «Το καθεστώς Γιούνκερ», γράφουν οι Financial Times, «θα είναι εμφανώς πιο πολιτικό, πιο αεροδυναμικό και πιο επικεντρωμένο στις προτεραιότητες των καιρών [...] οι πιο σημαντικές αλλαγές θα είναι η δημιουργία πιο ισχυρών αντιπροέδρων, που δεν θα έχουν πλέον τμήματα δικά τους, αλλά θα αναλάβουν να επιβλέπουν τμήματα άλλων επιτρόπων». Επιπλέον, όπως σημειώνει σε αποκλειστικό ρεπορτάζ της η ευρωπαϊκή ειδησεογραφική ιστοσελίδα Euractiv, με βάση σχέδιο που έπεσε στην αντίληψή της, θα υπάρχουν κι άλλες εκπλήξεις.
Καταργείται, για παράδειγμα, η θέση του πανίσχυρου μέχρι σήμερα επιτρόπου Εσωτερικής Αγοράς, δεν θα υπάρχει επίτροπος Διεύρυνσης, ενώ δημιουργούνται τρεις νέες θέσεις αντιπροέδρων: Ενεργειακής Ενωσης, Ανάπτυξης, Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης και… Καλύτερων Κανονισμών, ό,τι κι αν σημαίνει αυτό.
Οι έξι αντιπρόεδροι, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Euractiv, προέρχονται από την Πολωνία, την Εσθονία, τη Λετονία, τη Σλοβενία, την Ολλανδία και την Ιταλία. Δύο εξ αυτών ανήκουν στους Φιλελεύθερους, δύο στους Σοσιαλδημοκράτες και δύο στο Λαϊκό Κόμμα, ενώ τρεις είναι πρώην πρωθυπουργοί. Ως εδώ καλά. Οι ισορροπίες τηρούνται. Ομως, εάν οι πληροφορίες αυτές ευσταθούν, είναι βέβαιο ότι πολλοί θα νιώσουν «ριγμένοι» προς όφελος άλλων.
Για παράδειγμα, οι Βρετανοί πολύ ήθελαν ο δικός τους άνθρωπος να γίνει ένας από τους «υπέρ-επιτρόπους». Ο Τζόναθαν Χιλ, όμως, θα αναλάβει μεν ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο, αυτό της Ενέργειας, αλλά θα εποπτεύεται από τον αντιπρόεδρο αρμόδιο για την «Ενεργειακή Ενωση», τον Λετονό Βάλντις Ντομπρόβσκις. Από την άλλη, είναι και η Γαλλία που ζητούσε διακαώς το χαρτοφυλάκιο των Οικονομικών Υποθέσεων για τον πρώην υπουργό Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί. Με δεδομένη την κατηγορηματική άρνηση του Βερολίνου να τον αποδεχθεί, δεδομένου ότι τον θεωρεί «αποτυχημένο», ο Μοσκοβισί φαίνεται ότι θα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο του Ανταγωνισμού, με τον γερμανόφιλο Φινλανδό Γίρκι Κατάινεν, ως αντιπρόεδρος Οικονομικών Υποθέσεων, να χρίζεται κληρονόμος του Ολι Ρεν.
«Τιμωρημένο» πρέπει να νιώθει και το Βέλγιο -σχολιάζει το Euractiv- δεδομένου ότι αναλαμβάνει την πιο ασήμαντη δουλειά, αυτή του τομέα Εκπαίδευσης, Νεολαίας και Πολυγλωσσίας. Η Ρουμανία, που διεκδικούσε το χαρτοφυλάκιο της Γεωργίας, φαίνεται ότι παίρνει αυτό της Ανθρωπιστικής Βοήθειας, η Βουλγαρία αναλαμβάνει τη θέση του επιτρόπου Προϋπολογισμού, ενώ φυσικά η Γερμανία παίρνει αυτό που θέλει, δηλαδή το χαρτοφυλάκιο του Εμπορίου, σε μια κρίσιμη φάση, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις της αμφιλεγόμενης συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου με τις ΗΠΑ. «Ο Ελληνας Δημήτρης Αβραμόπουλος», σχολιάζει το ρεπορτάζ του Euractiv, «θα αναλάβει επίτροπος Μετανάστευσης, Θεμελιωδών Δικαιωμάτων και Ιθαγένειας, πράγμα που μάλλον αποτελεί έκπληξη, δεδομένου ότι η χώρα του συχνά επικρίνεται για την κακομεταχείριση όσων ζητούν άσυλο».
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=230902
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε