- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
Εκδήλωση μνήμης για τον Γιάννη Χαλκίδη
05/09/14 ΕΛΛΑΔΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Του Νίκου Φωτόπουλου
[1]Εκδήλωση μνήμης και τιμής για τα 47 χρόνια από τη δολοφονία του αγωνιστή της Αριστεράς, Γιάννη Χαλκίδη, θα πραγματοποιήσουν οι σύντροφοί του, αύριο στις 11 το πρωί, στον τόπο της θυσίας του, Κωνσταντινουπόλεως 164α και Θ. Νάτσινα (πρώην Φιλελλήνων), όπου εδρεύει σήμερα η Διεύθυνση Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Στις 2 Σεπτεμβρίου 1967, την ώρα που η χουντική κυβέρνηση εγκαινίαζε τη ΔΕΘ, το Πατριωτικό Μέτωπο Θεσσαλονίκης ανατίναξε κολόνα της ΔΕΗ, βυθίζοντας στο σκοτάδι τον χώρο της έκθεσης.
Τρεις μέρες αργότερα, τα ξημερώματα της 4ης προς 5η Σεπτεμβρίου 1967, η γιάφκα της οργάνωσης, ένα μικρό διαμέρισμα στην οδό Φιλελλήνων 65, δέχτηκε την επιδρομή και τα πυρά πάνοπλων ασφαλιτών.
Οι τρεις αγωνιστές που βρίσκονταν μέσα επιχειρούν να διαφύγουν.
Εν ψυχρώ
Ο αιμόφυρτος από τους πυροβολισμούς Γιάννης Χαλκίδης εκτελείται εν ψυχρώ από τον αστυνομικό της Ασφάλειας, ενώ τραυματίζεται στο πόδι από σφαίρα ο Γρηγόρης Παντής. Ο τρίτος της ομάδας, Νάντης Χατζηγιάννης, θα συλληφθεί στο σημείο όπου έπεσε ο Χαλκίδης και θα βασανιστεί άγρια.
Η αστυνομία της χούντας εμφάνισε το στυγερό αυτό πολιτικό έγκλημα ως «ανταλλαγή πυροβολισμών μετά αναρχοκομμουνιστών που αντέταξαν ένοπλον βίαν εις επιχειρήσαντα την σύλληψίν των αστυνομικά όργανα». Ομως, οι αγωνιστές ήταν άοπλοι…
Στις 26 Νοεμβρίου 1967, το Εκτακτο Στρατοδικείο Θεσσαλονίκης καταδίκασε τους δύο επιζήσαντες σε κάθειρξη 20 ετών.
Μαζί τους δικάστηκαν άλλοι 36 αγωνιστές. Από αυτούς, 22 καταδικάστηκαν σε ποινές από ισόβια κάθειρξη μέχρι φυλάκιση με αναστολή.
Η χούντα όχι μόνο παρασημοφόρησε τους δολοφόνους του Γιάννη Χαλκίδη, αλλά το 1968, με απόφαση του τότε διορισμένου Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, για να σβήσει τα ίχνη του εγκλήματός της, άλλαξε ακόμα και το όνομα του δρόμου όπου δολοφονήθηκε, μετονομάζοντας την οδό Φιλελλήνων σε Θ. Νάτσινα. Προφανώς γιατί, για τους τυράννους της χούντας, οι ξένοι που αγωνίστηκαν για την ελληνική ελευθερία ήταν παράδειγμα προς αποφυγήν…
Μετά 47 χρόνια, το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης την 1/11/2013 μετονομάζει σε «οδό Γιάννη Χαλκίδη» το τμήμα της οδού Κωνσταντινουπόλεως από τη συμβολή της με την οδό Κωνσταντίνου Καραμανλή και μέχρι το τέλος της. Η απόφαση αυτή εγκρίθηκε στις 28/3/2014 από την αρμόδια επιτροπή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας- Θράκης έπειτα από παρέμβαση των συναγωνιστών του.
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=230930
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε