- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Ούτε λέξη για τη δόση του Μαρτίου

12/02/13 Άρθρα,Αρχείο Άρθρων

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Tου Κ. Μοσχονά

 

Δεν φαίνεται να υπάρχει πρόβλημα για την εκταμίευση της δόσης του Φεβρουαρίου, ύψους 2,8 δισ. ευρώ, αλλά για την ισόποση δόση του Μαρτίου τα πράγματα θα είναι δύσκολα για την κυβέρνηση, δεδομένου ότι αναμένεται να ζητηθεί από την τρόικα να τεθούν σε εφαρμογή τα μέτρα που αφορούν τις απολύσεις από το Δημόσιο και τη λίστα φαρμάκων…

 

Το όλο θέμα συζητήθηκε χθες στη σύνοδο της ευρωζώνης, στην οποία ο Γιάννης Στουρνάρας πέρασε ένα ευχάριστο απόγευμα, κάτι που δεν θα συμβεί με τη σύνοδο του Μαρτίου. Στην παρθενική του εμφάνιση ως πρόεδρος των 17, ο Ολλανδός Χερούν Ντάιζενμπλουμ διαβεβαίωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι στις 21 Φεβρουαρίου θα συνέλθει η ομάδα εργασίας της ευρωζώνης για να αποφασίσει την εκταμίευση της δόσης του Φεβρουαρίου.

 

Οπως διευκρίνισε αργότερα ο Γ. Στουρνάρας, αρκεί η ψήφιση στη Βουλή του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και δεν θα χρειαστεί απόφαση των υπουργών των 17. Για τη δόση του Μαρτίου, όμως, η τρόικα θα απαιτήσει να θέσει σε ισχύ η κυβέρνηση τα μέτρα επί των οποίων δεσμεύτηκε, δηλαδή τις απολύσεις στον δημόσιο τομέα και τη λίστα φαρμάκων. Ο υπουργός ήταν μουδιασμένος όταν ρωτήθηκε για τη δόση του Μαρτίου και η απάντησή του ήταν «θα δούμε… Εχουμε χρόνο».

 

Εγινε συζήτηση και για τα «λάθη» μέσω του περίφημου «πολλαπλασιαστή» του ΔΝΤ ως προς την ακραία πολιτική λιτότητα που εφαρμόστηκε για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας, τα οποία οδήγησαν σε μεγαλύτερη ύφεση και στην τεράστια αύξηση της ανεργίας. Εγινε μια «ακαδημαϊκή συζήτηση» και «παρακολουθούμε στενά το όλο θέμα» είπε ο Χ. Ντάιζελμπλουμ, χωρίς να μπει σε λεπτομέρειες.

 

Για την καταστροφή μιας χώρας, λοιπόν, με τεράστιες επιπτώσεις στους πολίτες της, οι υπουργοί της ευρωζώνης περιορίζονται σε μια «ακαδημαϊκή συζήτηση»… Ο Γ. Στουρνάρας δήλωσε σχετικά για το θέμα αυτό ότι ζήτησε από την τρόικα και το ΔΝΤ τα συμπεράσματα που εξάγονται από τα δύο «ακαδημαϊκά» έγγραφα, τα οποία αναφέρονται στα λάθη του πολλαπλασιαστή. Ρώτησα «ποιες είναι οι επιπτώσεις για την ελληνική πολιτική» είπε, καθώς και την επίσημη θέση του ΔΝΤ, διότι ο οικονομολόγος του Ολιβιέ Μπλανσάρ «άλλα έλεγε πριν και άλλα μετά». Μάλλον προς «ακαδημαϊκό κουκούλωμα» πάει το θέμα του πολλαπλασιαστή τού ΔΝΤ…

 

Ο υπουργός φρόντισε να δηλώσει ότι οι ομόλογοί του εξέφρασαν τη δυσαρέσκεια και την ανησυχία τους για την εξέλιξη που έχει πάρει στην Ελλάδα η αντιμετώπιση του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΑΤ, κατά του οποίου έχει ασκηθεί ποινική δίωξη με την κατηγορία ότι «φούσκωσε» το δημόσιο έλλειμμα της χώρας το 2009. Ο Γ. Στουρνάρας διαβεβαίωσε τους εταίρους ότι η κυβέρνηση δεν αμφισβητεί τα στοιχεία του κ. Γεωργίου για το 2009, αλλά η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη…

 

Η συζήτηση για την Κύπρο δεν ήταν εξίσου ήρεμη και ο Κύπριος υπουργός Βάσος Σαρλή πέρασε ένα κακό απόγευμα. Ο Χ. Ντάιζελμπλουμ αρνήθηκε να πάρει θέση στην ερώτηση εάν θα υπάρξουν απώλειες για τους καταθέτες στις κυπριακές τράπεζες και τους κατόχους κρατικών ομολόγων. Επικίνδυνη στάση που μπορεί να δημιουργήσει πανικό στην Κύπρο. Κυπριακές πηγές δεν έκρυβαν τη δυσαρέσκειά τους για τη στάση του Ολλανδού, παρατηρώντας ότι ο πρώην πρόεδρος των 17 Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ θα αντιμετώπιζε διαφορετικά το όλο θέμα.

 

«Ο Χ. Ντάιζελμπλουμ δεν έχει καταλάβει ότι είναι πρόεδρος της ευρωζώνης και εξακολουθεί να μιλά ως υπουργός της χώρας του» είπε Κύπριος διπλωμάτης. Συζητήθηκε, επίσης, το θέμα του ξεπλύματος χρημάτων για το οποίο κατηγορείται η Κύπρος από μια ομάδα χωρών (Γερμανία, Ολλανδία…). Οι εταίροι αποφάσισαν να αναθέσουν τη διεξαγωγή ελέγχων σε ιδιωτική εταιρεία, παρά την αντίθετη άποψη της Λευκωσίας, που επιθυμεί να αναλάβει το έργο διεθνής οργανισμός… Ο κλοιός σφίγγει γύρω από την Κύπρο…

 

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=23202