- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Ανεξαρτητοποιήθηκε ο Σπύρος Λυκούδης από τη ΔΗΜΑΡ

09/09/14 ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Επιστολή ανεξαρτητοποίησης από τη Δημοκρατική Αριστερά απέστειλε ο Σπύρος Λυκούδης στον πρόεδρο της Βουλής, Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Σε αυτήν αναφέρει τα εξής:

«Κατέθεσα σήμερα στον πρόεδρο της Βουλής την ανεξαρτητοποίησή μου από την Κ.Ο. της ΔΗΜΑΡ. Παραμένω στη Βουλή ως ανεξάρτητος βουλευτής. Η ανεξαρτητοποίηση αυτή συνοδεύει την απόφασή μου να αποχωρήσω από τη ΔΗΜΑΡ.

dimar [1]»Βρίσκομαι από πολύ καιρό σε μεγάλη απόσταση από βασικές πλευρές πολιτικής και λειτουργίας του κόμματος. Προσπάθησα όσο μπορούσα για να αποτρέψω τη συνεχή φθίνουσα πορεία της ΔΗΜΑΡ. Δεν τα κατάφερα. Μια σειρά σοβαρά λάθη και αδιέξοδες πολιτικές,οδήγησαν το κόμμα, που με τόσες ελπίδες γεννήσαμε πριν 4 χρόνια, στη μεγάλη εκλογική ήττα και στα σημερινά αδιέξοδα.

»Είχα την ελπίδα ότι μετά το οδυνηρό εκλογικό αποτέλεσμα θα μπαίναμε σε μια φάση σοβαρότητας, αυτογνωσίας και περισυλλογής, με στόχο την επιστροφή στις σταθερές αφετηρίες της γέννησής μας. Δυστυχώς πράξαμε και πράττουμε ακριβώς το αντίθετο.

»Επιμονή σε πολιτικές που εκθέσαμε και απέρριψε η κοινωνία, εσωστρέφεια, αντιπαλότητες ομάδων, ακατανόητες φιλοδοξίες για τη διαχείριση μιας ασήμαντης εξουσίας στον κομματικό μικρόκοσμό μας. Μου είναι εξαιρετικά δύσκολο να παρακολουθήσω αυτή την πορεία. Όσοι με γνωρίζουν καταλαβαίνουν πόσο δύσκολη είναι για μένα αυτή η αποχώρηση αλλά και πόσο σύμφωνη με τη συνείδησή μου.

»Ελπίζω αυτές τις δύσκολες ώρες της απομάκρυνσης, να κρατήσουμε σε κάθε πλευρά την ψυχραιμία μας και να επιδείξουμε την ευπρέπεια και το ήθος που ταιριάζει στη δική μας Αριστερά.

»Θέλω να χαιρετίσω όλους τους συντρόφους, συναγωνιστές και φίλους, που για δεκαετίες πορευόμαστε μαζί και σήμερα συμπάσχουμε είτε εκτός είτε εντός ΔΗΜΑΡ, και να τους πω πως οι δεσμοί μας παραμένουν άρρηκτοι και πως θα συναντηθούμε οπωσδήποτε ξανά σε νέες προσπάθειες. Η ελληνική κοινωνία αναζητά διεξόδους και πολιτικές που θα προσφέρουν λύσεις. Η μεταρρυθμιστική πλευρά και εγώ θα είμαστε παρόντες και θα συνεχίσουμε. Σ' αυτό το πεδίο θα ξαναβρεθούμε».

Η ανακοίνωση-απάντηση της ΔΗΜΑΡ

«Η απόφαση του Σπύρου Λυκούδη να ανεξαρτητοποιηθεί από την κοινοβουλευτική ομάδα της Δημοκρατικής Αριστεράς αποτελεί το επιστέγασμα μιας μακράς περιόδου άρνησής του να αποδεχτεί τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων. Στα δημοκρατικά κόμματα, ωστόσο, πόσω μάλλον σε κόμμα που εκφράζει τις αρχές και τις αξίες της ανανεωτικής Αριστεράς, άλλος τρόπος λειτουργίας πέραν του σεβασμού στον κανόνα της πλειοψηφίας και της αποδοχής των δημοκρατικών διαδικασιών δεν νοείται. Καθένας επιλέγει τον δρόμο του…»

Σχόλιο του γραφείου Τύπου για τη Μεταρρυθμιστική Τάση

«Παρά την προτροπή της μεγάλης πλειοψηφίας των στελεχών της Δημοκρατικής Αριστεράς και του Προέδρου της προς τα μέλη της “Μεταρρυθμιστικής τάσης” να αναθεωρήσουν τις αποφάσεις τους και να συμμετάσχουν στο επικείμενο συνέδριο του κόμματος, οι συγκεκριμένοι σύντροφοι εμμένουν στη γραμμή της αποχώρησης. Πρόκειται για την τελευταία πράξη μιας προαναγγελθείσας ρήξης, που επελέγη σε πείσμα κάθε έννοιας συλλογικότητας και δημοκρατικών διαδικασιών.

»Στα δημοκρατικά κόμματα ο μόνος τρόπος επίλυσης των πολιτικών διαφωνιών παραμένει η προσφυγή στη βάση και ο σεβασμός του κανόνα της πλειοψηφίας. Η Δημοκρατική Αριστερά, τα μέλη και τα στελέχη της, έχοντας πλήρη συνείδηση της σημασίας των στιγμών, προσέρχονται στο τρίτο συνέδριο του κόμματος, με την πεποίθηση ότι ο χώρος του δημοκρατικού σοσιαλισμού και της ανανεωτικής Αριστεράς θα γυρίσει σελίδα, θα ανακτήσει τη δυναμική του και θα προσδιορίσει τις εξελίξεις».

Ποιοι έχουν αποχωρήσει από τη ΔΗΜΑΡ

Πάνω από το 40% της Κοινοβουλευτικής της Ομάδας απώλεσε η ΔΗΜΑΡ από τις εκλογές του Ιουνίου του 2012 μέχρι σήμερα, χρονικό διάστημα περίπου δύο ετών. Συγκεκριμένα, από τους 17 βουλευτές που εξέλεξε τότε η Αγίου Κωνσταντίνου αριθμεί σήμερα μόλις 10, συνυπολογίζοντας και τον πρόεδρο του κόμματος, Φώτη Κουβέλη.

Τον χορό των ανεξαρτητοποιήσεων άνοιξε τον Οκτώβριο του 2012 ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης. Στις αρχές του 2013 η συρρίκνωση δυνάμεων συνεχίστηκε, καθώς οι Οδυσσέας Βουδούρης και Πάρις Μουτσινάς τέθηκαν εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Ακολούθησε νέα «αιμορραγία» με την ανεξαρτητοποίηση του Βασίλη Οικονόμου, λίγες ημέρες μετά τις ευρωεκλογές του Μαΐου. Αιφνιδιαστικά, ανακοίνωσε ότι θα πορευτεί σε χωριστούς δρόμους η Κατερίνα Μάρκου, ενώ στο κύμα φυγής των τελευταίων μηνών προστέθηκε το όνομα του Γρηγόρη Ψαριανού.

Βουλευτές της ΔΗΜΑΡ παραμένουν μέχρι σήμερα οι Γιάννης Πανούσης, Μαρία Ρεπούση, Μαρία Γιαννακάκη, Νίκος Τσούκαλης, Δημήτρης Αναγνωστάκης, Ασημίνα Ξυροτύρη, Θωμάς Ψύρρας, Γιώργος Κυρίτσης, Νίκη Φούντα και φυσικά ο πρόεδρος του κόμματος, Φώτης Κουβέλης.

Οι απώλειες που έχει υποστεί η Αγίου Κωνσταντίνου δεν περιορίζονται σε επίπεδο βουλευτών. Διόλου ευκαταφρόνητος αριθμών στελεχών που είτε συνδιαμόρφωναν την κομματική γραμμή είτε συμμετείχαν σε κορυφαία όργανα εγκατέλειψαν την Αγίου Κωνσταντίνου. Μεταξύ άλλων εκτός ΔΗΜΑΡ βρέθηκαν στις αρχές του καλοκαιριού, καταγγέλλοντας τη διαγραφή του Γρηγόρη Ψαριανού, ο πρώην εκπρόσωπος Τύπου, Ανδρέας Παπαδόπουλος, και ο Γεράσιμος Γεωργάτος, που είχε διατελέσει μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής. «Διαζύγιο» με τον Φώτη Κουβέλη είχαν λάβει πολύ νωρίτερα (περί την άνοιξη του 2013) οι Ανδρέας Νεφελούδης και Στέφανος Μπαγιώργος, αντιδρώντας στη συνέχιση της συμμετοχής της ΔΗΜΑΡ στην τρικομματική «και τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που εφαρμόζει».

 

 

Δ.Κ.
efsyn.gr


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=232094