- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
Επανέρχεται ο προκρούστης του ενιαίου μισθολογίου
09/09/14 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Του Στέργιου Ζιαμπάκα
Μετά τη συγκριτική «αξιολόγηση», τον επανέλεγχο μετατροπής συμβάσεων και τις πρόσφατες αγωγές κατά συνδικαλιστικών οργάνων, το ήδη εκρηκτικό κλίμα στον δημόσιο τομέα αναμένεται να «πυροδοτηθεί» περαιτέρω από τις επικείμενες αλλαγές στις αποδοχές των υπαλλήλων.
Η αναμόρφωση του ενιαίου μισθολογίου αναβαθμίζεται στην ατζέντα του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Σε χθεσινές δημόσιες τοποθετήσεις του, εστίασε στη συγκεκριμένη «δέσμευση της χώρας».
«Ισότητα προς τα κάτω»
Απέναντι στις προειδοποιήσεις των εργαζομένων για «πετσόκομμα μισθών», ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποσχέθηκε «παρεμβάσεις που θα διορθώσουν στρεβλώσεις και προβλήματα του παρελθόντος».
«Υπάρχουν ακόμα στρεβλώσεις στο ενιαίο μισθολόγιο που έχουν να κάνουν με τον τρόπο με τον οποίο αυτό εφαρμόστηκε. Υπάρχουν υπάλληλοι σε υπουργεία που αμείβονται περισσότερο από υπαλλήλους με ίδια προσόντα σε άλλα υπουργεία», περιέγραψε υπερασπιζόμενος την πρόθεση της κυβέρνησης να αλλάξει το πλαίσιο αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων. Ωστόσο, οι μέχρι τώρα πληροφορίες που έχουν έρθει στην επιφάνεια περιγράφουν μια «ισότητα προς τα κάτω». Η διεύρυνση της μισθολογικής «ψαλίδας» μεταξύ υπαλλήλων Πανεπιστημιακής ή Τεχνολογικής Εκπαίδευσης συγκριτικά με τους συναδέλφους τους Δευτεροβάθμιας ή Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης (ΔΕ-ΥΕ) συνεπάγεται ένα πλήγμα στις αποδοχές των εργαζομένων της δεύτερης κατηγορίας, στο πλαίσιο των «δημοσιονομικά ουδέτερων αλλαγών».
Υπενθυμίζεται ότι το 70% περίπου των υπαλλήλων ΔΕ και ΥΕ εργάζεται στην Υγεία και σε κοινωνικές δομές των δήμων. Η εργασία τους απαξιώνεται και οι δομές όπου απασχολούνται υποβαθμίζονται, όπως έχει πολλαπλώς περιγραφεί. Ακόμη, η μείωση του εισαγωγικού μισθού υπαλλήλων της χαμηλότερης βαθμίδας εκπαίδευσης και η εξίσωσή του με επίπεδα ιδιωτικού τομέα θα έχει επιπτώσεις στα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα.
Η μείωση των αποδοχών των υπαλλήλων απασχόλησε την ευρεία συζήτηση της χθεσινής συνάντησης μεταξύ της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕ-ΟΤΑ και του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ.
Υποστελέχωση
Εκτός μισθολογικών ζητημάτων, οι εργαζόμενοι εστίασαν στην υποστελέχωση δημοτικών υπηρεσιών και τόνισαν την αντίθεσή τους στον επανέλεγχο μετατροπής συμβάσεων σε αορίστου χρόνου, καθώς και στην «αξιολόγηση», όπου συμφώνησαν με τους δημάρχους στην αντίθεσή τους να εφαρμόσουν τον ν. 4250/2014.
Πρόκειται για μια συνάντηση σε θετικό, εντός πολλών εισαγωγικών, κλίμα. Η ΚΕΔΕ ετοιμάζεται να αλλάξει προεδρείο και σύνθεση εντός των επόμενων μηνών.
Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο θα συνεχίσουν τις αγωνιστικές τους παρεμβάσεις. Μετά την αναβολή που πήρε η εκδίκαση της αγωγής του ελληνικού Δημοσίου κατά της ΑΔΕΔΥ για την απεργία–αποχή που έχει κηρύξει από κάθε διαδικασία που σχετίζεται με την «αξιολόγηση», η Ομοσπονδία καλεί τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων όλων των Ομοσπονδιών και των πρωτοβάθμιων σωματείων σε δυναμική συμμετοχή την Τετάρτη (10 Σεπτέμβρη), στις 13.00, στα Δικαστήρια της Σχολής Ευελπίδων. Την επόμενη ημέρα, την Πέμπτη, από τις 11.30 έως τη λήξη της βάρδιας, η ΠΟΕ-ΟΤΑ προκηρύσσει στάση εργασίας και καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στις 12.00, έξω από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Στόχος των εργαζομένων, να εκφράσουν την καθολική τους αντίθεση «στον «επανέλεγχο» μετατροπής των συμβάσεων, που θα αποτελέσει τη μόνιμη δεξαμενή υπό απόλυση εργαζομένων».
Πορεία
Θα ακολουθήσει πορεία στα γραφεία του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ) στην οδό Συγγρού. Υπενθυμίζεται, ότι η προσφυγή Ομοσπονδιών του Δημοσίου στο Συμβούλιο της Επικρατείας, με αίτημα να κριθούν αντισυνταγματικές οι διατάξεις του ν. 4250/2014. θα συζητηθεί στην Ολομέλεια του ΣτΕ, την Παρασκευή 10 Οκτωβρίου.
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=232126
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε