- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
Η πρώτη αναπαράσταση του τάφου
10/09/14 ART
Συλημένος ή όχι, επιφανούς ανδρός του τόπου, στρατηγού, ναυάρχου ή εταίρου του Μεγάλου Αλεξάνδρου, που γύρισε νωρίς και με πολύ χρυσό από τη μεγάλη εκστρατεία, το μνημείο στην Αμφίπολη είναι εντυπωσιακό. Η πρώτη σχεδιαστική αναπαράσταση από τον αρχιτέκτονα του ΥΠΠΟΑ Μιχάλη Λεφαντζή, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, επιτρέπει στο κοινό να εισέλθει νοερά στο μνημείο του λόφου Καστά, ενώ αποτυπώνει καθαρά τον πλούσιο γλυπτικό διάκοσμο. Από το δάπεδο και τους τοίχους μέχρι την καλοδουλεμένη θόλο.
Στο σχέδιο διακρίνονται τα σκαλοπάτια της εισόδου, οι δύο προστατευτικοί τοίχοι, όπου στον μεν πρώτο βρίσκονται οι Σφίγγες, στον δεύτερο οι Καρυάτιδες. Πίσω από αυτές βρίσκεται ο τρίτος χώρος, δηλαδή η καρδιά του ταφικού μνημείου. Με τι θα είναι διακοσμημένη η είσοδός του; Είναι ο μόνος χώρος ή υπάρχει κι άλλος πίσω από αυτόν;
Στο αρχιτεκτονικό σχέδιο, οι Καρυάτιδες παρουσιάζονται ολόκληρες με τα χέρια σε διάσταση, σαν να προστατεύουν το μνημείο, όπως έγραφε και η επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου. Σε δηλώσεις του χθες στην «Εφ. Συν.», ο Πάνος Βαλαβάνης, καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, εξέφρασε την άποψη ότι τα χέρια βρίσκονταν σε ορθή γωνία, καθώς ο ρόλος των Καρυατίδων στην αρχαιότητα ήταν στηρικτικός και όχι αποτρεπτικός. Αποψη που διατύπωσε και η αρχαιολόγος Αγγελική Κοτταρίδη, έμπειρη ανασκαφέας μακεδονικών τάφων, αρμόδια για τον αρχαιολογικό χώρο και το Μουσείο των Αιγών. Εγραψε στο facebook: «…Για Καρυάτιδες με ανάλογη λειτουργία με αυτές του λόφου Καστά και μάλιστα σε ταφικό μνημείο, ρίξτε μια ματιά στον τάφο του Δρομιχαίτη στο Sveshtari της Βουλγαρίας. Εκείνες είναι πιο επαρχιώτικες και όχι αρχαϊστικές, αλλά στέκουν με τον ίδιο τρόπο κι έχουν τον ίδιο ρόλο. Κι επίσης τα ανασηκωμένα χέρια τους κάνουν το ίδιο με αυτό που έκαναν και τα ανασηκωμένα χέρια αυτών της Αμφίπολης. Δηλαδή κρατούσαν το επιστύλιο και δεν απλώνονταν για να αποτρέψουν την είσοδο». Θυμίζουμε στο Sveshtari βρέθηκε ο τάφος του βασιλέα των Γετών Δρομιχαίτη και της συζύγου του, κόρης του Λυσιμάχου, στρατηγού του Μ. Αλεξάνδρου.
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=232370
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε