- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Λίγη σκιά για τη ζωφόρο

11/09/14 ART

getFile (1) [1]

Το αρχαίο υλικό που σώζεται καταγής θα χρησιμοποιηθεί για την αναστήλωση της δυτικής (πίσω) όψης του Παρθενώνα. Τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου ενέκριναν ομόφωνα τις δύο μελέτες που εκπονήθηκαν για λογαριασμό της Επιτροπής Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης (ΕΣΜΑ) και αφορούν εργασίες αναστήλωσης και αποκατάστασης και όχι σωστικές επεμβάσεις. Οι μελέτες δεν έχουν τη μορφή του επείγοντος. Ωστόσο πρέπει να προχωρήσουν προκειμένου να είναι εντός του πλαισίου της προγραμματικής περιόδου (2014 – 2020) ώστε να συνεχίσει η χρηματοδότηση του έργου από το ΕΣΠΑ.

 

Οι εργασίες αφορούν την αποκατάσταση της δυτικής κιονοστοιχίας, του σηκού (κυρίως τμήμα του ναού) και του υπέρθυρου του σηκού και θα χρησιμοποιηθούν γι’ αυτές αυθεντικά αρχιτεκτονικά μέλη. Θα προηγηθούν στο μνημείο εργασίες ενίσχυσης αρχιτεκτονικών μελών, κιόνων, δοκών κ.ά.

 

Ο ναός της Αθηνάς Παρθένου δέχθηκε τις πρώτες επεμβάσεις στα τέλη της δεκαετίας του ‘20 από τον Νικόλαο Μπαλάνο και το 1950 από τον Αναστάσιο Ορλάνδο, διευθυντή της Υπηρεσίας Αναστηλώσεως Αρχαίων και Ιστορικών Μνημείων και κυρίαρχη μορφή στο ελληνικό αναστηλωτικό στερέωμα. Από το 1947 έως το 1957 ο Ορλάνδος ασχολήθηκε κυρίως με την επισήμανση των βλαβερών συνεπειών που είχαν για τα μνημεία οι τεχνικές και οι τρόποι των επεμβάσεων Μπαλάνου. Παράλληλα, κατασκεύασε πολυάριθμα μέλη με σκοπό να συμπληρώσει την οροφή της δυτικής κιονοστοιχίας. Τμήματα από αυτό το υλικό μαζί με μέλη του αρχαίου, που σώζονται στη γη της Ακροπόλεως, θα χρησιμοποιηθούν στις εργασίες αναστήλωσης. Το θέμα της αποκατάστασης της δυτικής κιονοστοιχίας επανήλθε, από την εποχή Ορλάνδου, το 2013 στο πλαίσιο Διεθνούς Συνάντησης για την Αποκατάσταση των Μνημείων της Ακρόπολης.

 

Ο Χαράλαμπος Μπούρας, πρόεδρος της ΕΣΜΑ, μιλώντας στο ΚΑΣ είπε ότι η αποκατάσταση της οροφής και η «σκιασμένη ζώνη» που θα προκύψει «δημιουργούν πλεονέκτημα. Αν αποκατασταθεί η οροφή θα αντιληφθούμε κάτι που δεν γνωρίζουμε μέχρι τώρα, ότι δηλαδή στην αρχαιότητα η ζωφόρος ήταν σκιασμένη. Η έννοια ενός λαμπρού γλυπτού στο φως ήταν αδιανόητη. Τώρα θα το ξανακερδίσουμε». Οσο για τη μελέτη αποκατάστασης του υπέρθυρου του Παρθενώνα, αφορά την αφαίρεση του κατασκευασμένου από μπετόν ανώφλιου (οριζόντιο δοκάρι στο πάνω μέρος ανοίγματος τοίχου), που είχε κατασκευάσει ο Μπαλάνος το 1926. Αυτό θα αποκατασταθεί με αυθεντικό μάρμαρο, που βρίσκεται στη γη.

 

Βασιλική Τζεβελέκου

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=232822