- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
Κρύβουν τις αυξήσεις που έρχονται δείχνουν τις μειώσεις του… 2019
11/09/14 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Του Βασίλη Γεώργα
Μειώσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος από το… 2019 έσπευσε να εξαγγείλει χθες η κυβέρνηση, την ίδια ώρα που στην πραγματικότητα ετοιμάζεται να φορτώσει με αυξήσεις 25% τους καταναλωτές από τον Οκτώβριο μέσω της νέας λυπητερής που έρχεται στις χρεώσεις των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (YKΩ).
Οι εξαγγελίες για τις μελλοντικές «ελαφρύνσεις» έγιναν κατά τη χθεσινή τελετή υπογραφής του έργου υποβρύχιας διασύνδεσης τεσσάρων νησιών των Κυκλάδων (Μύκονος, Πάρος, Σύρος και Τήνος), από τον αρμόδιο υφυπουργό Περιβάλλοντος, Μάκη Παπαγεωργίου.
Σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει πολιτικές εντυπώσεις ο υφυπουργός βάφτισε «μειώσεις» τις αυξήσεις που έρχονται στις ΥΚΩ, κάνοντας λόγο για μελλοντική εξοικονόμηση 100 εκατ. ευρώ ετησίως από τους καταναλωτές λόγω της μείωσης που θα επέλθει από την κατάργηση των πετρελαϊκών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής στις Κυκλάδες. Σήμερα το ετήσιο αντάλλαγμα των ΥΚΩ για τα συγκεκριμένα νησιά φτάνει τα 65 εκατ. ευρώ, με τη Μύκονο να απαιτεί περίπου 30 εκατ. ευρώ, την Πάρο άλλα 20,3 εκατ. ευρώ και τη Σύρο περί τα 14 εκατ. ευρώ, ενώ η Τήνος είναι ήδη διασυνδεδεμένη με το Λαύριο.
Στην πραγματικότητα πολύ πριν υπάρξει η όποια ελάφρυνση, οι καταναλωτές θα συνεχίσουν να επιβαρύνονται λόγω της διαχρονικής αβελτηρίας των κυβερνήσεων να υλοποιήσουν τα έργα διασύνδεσης των νησιών (Κρήτη, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα κ.ά.) ώστε να εξοικονομηθούν χρήματα.
Μέσα στον επόμενο μήνα οι ΥΚΩ πρόκειται να αυξηθούν ξανά μετά το 2011 για 7,5 εκατομμύρια καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας, ακριβώς για να καλυφθεί το επιπλέον κόστος ηλεκτροδότησης των μη διασυνδεδεμένων νησιών για τα έτη 2012, 2013 αλλά και 2014. Οι αυξήσεις που έρχονται θα είναι διψήφιες και αφορούν περίπου 350 εκατ. ευρώ από το 1,5 δισ. ευρώ του κόστους ηλεκτροδότησης των νησιών που δεν ανακτήθηκε την τελευταία διετία (το ετήσιο αντάλλαγμα υπολογίστηκε σε 783,9 εκατ. ευρώ το 2012 και σε 771,2 εκατ. ευρώ το 2012), ενώ για το 2014 το κόστος αναμένεται να ξεπεράσει τα 800 εκατ. ευρώ. Μόνο για την Κρήτη το κόστος ηλεκτροδότησης φτάνει τα 400 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Η σχετική απόφαση της ΡΑΕ με την οποία προσδιορίστηκε το κόστος για την προηγούμενη διετία έχει ήδη δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως από τον Ιούλιο και απομένει πλέον η έκδοση της απαιτούμενης νομοθετικής ρύθμισης για την κατανομή των χρεώσεων.
10 χρόνια το «κοσκινίζουν»
Το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων αποτελεί «ζητούμενο» εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία προκειμένου να μειωθεί το κόστος και να σταματήσουν τα προβλήματα ηλεκτροδότησης των νησιών. Ο τελευταίος διαγωνισμός του ΑΔΜΗΕ είχε κηρυχθεί άγονος, ενώ για να προχωρήσει το έργο «έσπασε» σε τρία στάδια, το πρώτο εκ των οποίων έχει προϋπολογισμό 240 εκατ. ευρώ με ορίζοντα υλοποίησης το 2016. Εκτιμάται ωστόσο πως το συνολικό κόστος θα ξεπεράσει τα 400 εκατ. ευρώ και το έργο θα αποσβεστεί σε 5-6 χρόνια.
Η πρώτη φάση του έργου, που υπεγράφη χθες, περιλαμβάνει τη διπλή διασύνδεση της Σύρου με το Λαύριο και την Εύβοια μέσω Τήνου και Ανδρου, καθώς και τη διασύνδεση της Πάρου με τη Μύκονο και τη Σύρο. Στο πλαίσιο του έργου προβλέπεται η κατασκευή τριών υποσταθμών και η πόντιση τερματικού καλωδίου 150 ΚV στην Τήνο. Η δουλειά των 240 εκατ. ευρώ μοιράστηκε σε τέσσερις επιχειρήσεις.
1. Για τη διασύνδεση Λαυρίου–Σύρου (95 εκατ. ευρώ) επελέγη η Prysmian Power Link Srl.
2. Τη διασύνδεση Τήνου-Σύρου, Σύρου-Μυκόνου και Σύρου–Πάρου ανέλαβε η εταιρεία Ελληνικά Καλώδια.
3. Την κατασκευή υποσταθμών σε Λαύριο, Σύρο, Πάρο και Μύκονο ανέλαβε η Alstom Grid.
4. Το συγκρότημα αυτόματης αντιστάθμισης αέργου ισχύος στη Σύρο ανέλαβε η ABB.
Η πρώτη φάση αναμένεται να ολοκληρωθεί ώς το 2016, αλλά η απεξάρτηση των νησιών από το πετρέλαιο δεν θα επιτευχθεί πριν από το 2017, όταν πια θα έχουν διασυνδεθεί με υποβρύχιο καλώδιο η Νάξος με την Πάρο και τη Μύκονο (δεύτερη φάση).
Το έργο θα ολοκληρωθεί το 2019 με τη δεύτερη σύνδεση της Σύρου με το Λαύριο μέσω υποβρύχιου καλωδίου 108 χιλιομέτρων που θα αυξήσει την παρεχόμενη ισχύ και θα κάνει τη διασύνδεση πιο αξιόπιστη.
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=232874
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε