- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Aλλο ένα «λουκέτο» με «άρωμα» Λαυρεντιάδη

12/02/13 Αρχείο Άρθρων,ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Της Αρτέμιδος Σπηλιώτη

 

«Αρωμα» Λαυρεντιάδη έχει το «λουκέτο» στην Εvima Ασφαλιστική, μετά την απόφαση της Τραπέζης της Ελλάδος να αφαιρέσει την άδεια λειτουργίας και να θέσει την εταιρεία σε ασφαλιστική εκκαθάριση με τους οδηγούς–ασφαλισμένους 270.000 οχημάτων στο Επικουρικό Κεφάλαιο, από το οποίο θα καλυφθούν για 30 ημέρες και στη συνέχεια πρέπει να ασφαλιστούν σε άλλη εταιρεία.

 

Η Εvima αποτελεί συνέχεια της Πρώτης Ασφαλιστικής -θυγατρικής της Proton Bank– η οποία εξαγοράστηκε από την Commercial Value του Παύλου Ψωμιάδη (βλ. Ασπίς Ασφαλιστική) και τελικά κατέληξε στους τελευταίους μετόχους μετά το «λουκέτο» στην Commercial Value.

 

Μάλιστα, σύμφωνα με παλαιότερη ανακοίνωση του Συλλόγου Υπαλλήλων Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων που κατήγγειλε την Εvima για την απόλυση δύο εργαζομένων (Μάρτιος 2011): «Η εταιρεία ονομαζόταν Πήγασος κατόπιν Proton (όταν κύριος μέτοχος έγινε η Proton Bank), μετέπειτα Πρώτη (όταν με δάνειο που δόθηκε από την Proton Bank αγοράστηκε από τους Κύπριους “συνεργάτες” του Π. Ψωμιάδη) και τελικά μετονομάστηκε σε Εvima A.E., όταν, προ του φάσματος της ανάκλησης της άδειάς της από την Εποπτική Αρχή (ΕΠΕΙΑ), αγοράστηκε (πάλι με δανεικά από την Proton Bank) από τους πέντε συνεταίρους και φερόμενους ως σημερινούς ιδιοκτήτες της!»

 

Προφανώς οι… παροικούντες την Ιερουσαλήμ στην ασφαλιστική αγορά γνώριζαν ότι η αλλαγή ιδιοκτησίας και οι μετονομασίες αποτελούσαν τερτίπια, ώστε να διατηρηθεί στη «ζωή» η εταιρεία. Και τα είχε καταφέρει μέχρι και πριν από λίγα εικοσιτετράωρα.

 

Η Εvima, από την πλευρά της, κάνει λόγο για αιφνιδιαστική και χωρίς καμία προειδοποίηση απόφαση, την οποία μάλιστα χαρακτηρίζει νομικά διάτρητη και ηθικά απαράδεκτη, η οποία «αποτελεί την κατάληξη μιας παράνομης μεθόδευσης ενεργειών, όπως μαρτυρούν όλα τα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας και αφορούν στη βιαστική και εσπευσμένη απόφαση της Eπιτροπής της Τράπεζας της Ελλάδος». Υπογραμμίζει, μάλιστα, ότι είναι η μοναδική εταιρεία του χρηματοπιστωτικού τομέα που δεν έχει έκθεση σε ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου.

 

Σημειώνει εξάλλου ότι οι ανταγωνιστές ανησύχησαν από τα θεαματικά αποτελέσματα της Εvima και επηρέασαν τις αποφάσεις της ΤτΕ, καθώς, όπως υποστηρίζει, η στοιχειοθέτηση και τεκμηρίωση σχετικά με τις οικονομικές υποχρεώσεις ήταν ελλιπής και τουλάχιστον ανακριβής. Για τον λόγο αυτό, η εταιρεία δρομολογεί όλες τις νόμιμες ενέργειες για την υπεράσπισή της, έχοντας στο πλευρό της τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές, τους υπαλλήλους και τους πελάτες της, όπως αναφέρει.

 

Οι εργαζόμενοι, μάλιστα, που χθες πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην οδό Σταδίου υποστηρίζουν ότι η εταιρεία δεν έχει ελλείμματα και μέχρι την Παρασκευή κατέβαλλε κανονικά αποζημιώσεις και μισθούς. Εκτιμάται ότι η οριστική ανάκληση λειτουργίας της Εvima Ασφαλιστικής αποτελεί την έναρξη ενός νέου κύκλου «λουκέτων» ασφαλιστικών εταιρειών στον κλάδο του αυτοκινήτου, καθώς η Τράπεζα της Ελλάδος αυστηροποιεί τους ελέγχους που αφορούν τα απαιτούμενα για τη λειτουργία κεφάλαια.

 

………………………………………………………………………………………………………………………….

 

Ραβασάκια του υπουργείου Οικονομικών για τα ανασφάλιστα οχήματα

 

Εντός 30 ημερών οι ασφαλισμένοι στην Εvima ασφαλιστική πρέπει να έχουν ασφαλίσει το όχημά τους σε άλλη εταιρεία. Αν δεν το κάνουν, θα λάβουν, αργά ή γρήγορα, το ραβασάκι του υπουργείου Οικονομικών που θα λάβουν όλοι οι οδηγοί οι οποίοι κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους με ανασφάλιστα οχήματα.

 

Ειδικότερα, η προωθούμενη τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών για τα ανασφάλιστα οχήματα προβλέπει ότι όπου δεν υπάρχει υποχρεωτική ασφάλιση θα αποσταλεί στον ιδιοκτήτη ειδοποιητήριο με το οποίο θα καλείται να ασφαλίσει το όχημά του και να καταβάλει παράβολο 250 ευρώ υπέρ του Δημοσίου.

 

Σε περίπτωση κυκλοφορίας οχήματος, χωρίς την ασφαλιστική κάλυψη επιβάλλεται αφαίρεση της άδειας ικανότητας οδηγού και της άδειας κυκλοφορίας για δέκα ημέρες, ενώ, αν προκληθεί ατύχημα από το όχημα, το διάστημα αυτό είναι 2 χρόνια και σε περίπτωση υποτροπής 3 χρόνια. Επίσης το χρηματικό πρόστιμο υπέρ του Επικουρικού Κεφαλαίου ανέρχεται στα 1.000 ευρώ για τα λεωφορεία και τα φορτηγά Δ.Χ., 500 ευρώ για τα επιβατηγά και άλλα οχήματα και 250 ευρώ για τα δίκυκλα.

 

Το υπουργείο Οικονομικών, αφού εκτόξευσε το κόστος χρήσης των οχημάτων (ακριβά ασφάλιστρα, τεκμήρια κ.λπ.) «οδηγώντας» χιλιάδες οδηγούς στη μη λύση του ανασφάλιστου οχήματος, έρχεται τώρα να υποστηρίξει ότι η προωθούμενη τροπολογία δεν είναι εισπρακτικού χαρακτήρα, αλλά θέλει να προστατεύσει τους τυπικούς οδηγούς αλλά και να βάλει στα ταμεία 250 εκατ. ευρώ.

 

 ………………………………………………………………………………………………………………………………..

 

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ασφαλισμένοι της Εvima

 

Τα ασφαλιστήρια συμβόλαια οχημάτων στο κομμάτι που αφορά την αστική ευθύνη (υλική ζημιά και σωματική βλάβη τρίτου) ισχύουν για 30 ημέρες από την ημερομηνία ανάκλησης της άδειας λειτουργία της εταιρεία. Σε περίπτωση που προκαλέσουν ατύχημα σε αυτό το χρονικό διάστημα, ο παθών θα αποζημιωθεί από το «Επικουρικό Κεφάλαιο Αστικής Ευθύνης εξ ατυχημάτων αυτοκινήτων» (ΝΠΙΔ).

Το μέρος των ασφαλίστρων που έχει καταβληθεί για το χρονικό διάστημα από την ημερομηνία ανάκλησης έως τη λήξη ισχύος του ασφαλιστηρίου (μη δεδουλευμένα ασφάλιστρα) επιστρέφεται στους ασφαλισμένους (αρ. 3 παρ. 6 Ν.Δ. 400/1970) από τον εκκαθαριστή. Εκκρεμείς δίκες συνεχίζονται από το Επικουρικό Κεφάλαιο.

Ασφαλιστήρια λοιπών κλάδων ζημιών: Τριάντα ημέρες μετά την οριστική ανάκληση της άδειας λειτουργίας της εταιρείας θεωρούνται αυτοδίκαια λυμένες όλες οι ασφαλιστικές συμβάσεις της. Οι έχοντες απαιτήσεις από τους λοιπούς κλάδους ζημιών, όπως και από τα καταβληθέντα -μη δεδουλευμένα– ασφάλιστρα, θα ικανοποιηθούν κατόπιν αναγγελίας της απαίτησής τους στον εκκαθαριστή.

Οι ασφαλισμένοι στην εταιρεία δύνανται να ενημερώνονται από την ιστοσελίδα της (www.evima.gr), καθώς και από υπαλλήλους της εκκαθάρισης, καθημερινά, από τις 10.00 έως τις 14.00 στα τηλέφωνα της εταιρείας και από τον επόπτη ασφαλιστικής εκκαθάρισης στο τηλέφωνο 6949-962802.

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=23295