- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Ούτε ένα βήμα πίσω

12/09/14 ΕΛΛΑΔΑ

getFile (12) [1]Του Στέργιου Ζιαμπάκα

 

Βήμα δεν προτίθενται να κάνουν πίσω από τις διεκδικήσεις τους οι δημόσιοι υπάλληλοι. «Αξιολόγηση», επανέλεγχος μετατροπής συμβάσεων σε αορίστου χρόνου και, φυσικά, το νέο μισθολόγιο τίθενται στο επίκεντρο των αντιδράσεών τους. Ζητήματα που κυριάρχησαν στη χθεσινή κινητοποίηση που πραγματοποίησαν οι ΠΟΕ-ΟΤΑ, ΠΟΕ-ΥΠΠΟ και άλλες Ομοσπονδίες του Δημοσίου, με τη συμμετοχή της ΑΔΕΔΥ.

 

«Ηταν μια πρώτη παρέμβαση. Θα πρέπει να καταλάβουν οι συνάδελφοι ότι τα ζητήματα αυτά τους αφορούν και ότι η κυβέρνηση έχει επιλέξει σταδιακά να απολύει και να διαλύει υπηρεσίες. Πρέπει να αγωνιστούμε όλοι στην πράξη διότι τα ζητήματα της “αξιολόγησης” και του νέου μισθολογίου είναι ζητήματα αιχμής», τόνισε στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ, Θέμης Μπαλασόπουλος.

 

Με αφετηρία το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, όπου ήταν προγραμματισμένη η συγκέντρωση διαμαρτυρίας, οι εργαζόμενοι ξεκίνησαν πορεία προς τα γραφεία του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ).

 

Στο ΥΔΜΗΔ οι εργαζόμενοι συναντήθηκαν με τον νέο γενικό γραμματέα του υπουργείου, Θοδωρή Λιβάνιο, ο οποίος, όπως περιγράφουν, ισχυρίστηκε ότι ο επανέλεγχος δεν έχει στόχο δεκάδες χιλιάδες απολύσεις. Υποστήριξε, ακόμη, ότι δεν υπάρχει αλλαγή κριτηρίων στη διαδικασία, κάτι που διαψεύδουν οι υπάλληλοι.

 

Συνδικαλιστικοί κύκλοι επαναλαμβάνουν ότι στον «επανέλεγχο» εξετάζονται και ασφαλιστικά στοιχεία των εργαζομένων. Στις προϋποθέσεις που ελέγχονται έχει προστεθεί και το κατά πόσο είχαν ασφάλιση, σημείο το οποίο προστέθηκε αργότερα για εργαζομένους των οποίων οι συμβάσεις υπογράφονταν, στο παρελθόν, με ευθύνη των προϊσταμένων τους και των υπουργείων, χωρίς να προβλέπεται η ασφαλιστική τους κάλυψή, όπως εξηγούν.

 

Η δέσμευση για απολύσεις

 

«Ο γενικός γραμματέας προσπαθεί να καλλιεργήσει έναν εφησυχασμό», σχολιάζει ο Γρηγόρης Καλομοίρης, μέλος της Ε.Ε. της ΑΔΕΔΥ.

 

«Η ουσία είναι ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί στην τρόικα για τις 6.500 απολύσεις. Για να συμπληρωθούν είναι αναγκαίο να συμβάλουν σε αυτό τον αριθμό, εάν υπάρξουν, και 3.000-3.500 απολύσεις όσων οι συμβάσεις μετατράπηκαν σε αορίστου χρόνου. Γι’ αυτό επιμένει η κυβέρνηση με αλλεπάλληλα έγγραφα και πιέζει τις νέες δημοτικές αρχές να συναινέσουν σε μια διαδικασία κατάρτισης νέων πινάκων προς απόλυση υπάλληλων. Και το κάνει μάλιστα, όταν οι νέες δημοτικές αρχές έχουν να αντιμετωπίσουν σοβαρότατα κοινωνικά προβλήματα, όπως η λειτουργία των παιδικών σταθμών, η λειτουργία του τομέα της καθαριότητας, που με ευθύνη των κυβερνήσεων βρίσκονται σε δεινή θέση», καταλήγει.

 

Η συζήτηση με τον κ. Λιβάνιο επεκτάθηκε και στο νέο, πάγιο, όπως χαρακτηρίζεται από το ΥΔΜΗΔ, σύστημα αξιολόγησης, το οποίο επιχειρείται να εφαρμοστεί από την 1η Γενάρη 2015 και θα αφορά την αξιολόγηση του 2014. Ο γενικός γραμματέας ισχυρίστηκε ότι θα βελτιωθεί το παλαιότερο Π.Δ. 318/92.

 

Ανάλογη συζήτηση για τον επανέλεγχο πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι αργότερα με τον ειδικό γραμματέα του ΣΕΕΔΔ, Παρασκευά Νομικό. Οι συνδικαλιστές κάλεσαν τα στελέχη του ΣΕΕΔΔ να συμμετάσχουν στη σχετική απεργία–αποχή που έχει κηρύξει η ΑΔΕΔΥ και να «παγώσουν» την «παράνομη και αντισυνταγματική διαδικασία».

 

Αναφερόμενη στη μαζική συμμετοχή των δημοσίων υπαλλήλων στην απεργία–αποχή από κάθε διαδικασία που σχετίζεται με την «αξιολόγηση», η ΑΔΕΔΥ, με ανακοίνωση που εξέδωσε χθες, τονίζει ότι η κινητοποίηση θα συνεχιστεί «μέχρι την οριστική κατάργηση του νόμου».

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=233334