- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Σε πελάγη… ευρω-ευτυχίας η Ουκρανία

14/09/14 ΚΟΣΜΟΣ

Της Μαργαρίτας Βεργολιά

 

Και στο βαθος... Μπαρόζο. Η πόρτα ανοίγει πίσω από τον Ουκρανό πρόεδρο Ποροσένκο και και από μέσα εμφανίζεται ο απερχόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ευκαιρία για τους κακεντρεχείς να σχολιάσουν ότι η ΕΕ κρύβεται πίσω από όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία REUTERS/Valentyn Ogirenko [1]

Και στο βαθος… Μπαρόζο. Η πόρτα ανοίγει πίσω από τον Ουκρανό πρόεδρο Ποροσένκο και και από μέσα εμφανίζεται ο απερχόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ευκαιρία για τους κακεντρεχείς να σχολιάσουν ότι η ΕΕ κρύβεται πίσω από όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία
REUTERS/Valentyn Ogirenko

«Ποτέ μου μέχρι σήμερα δεν ένιωσα τόσο μεγάλη αλληλεγγύη. Αισθάνομαι πλήρες μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας», δήλωσε χθες ο Ουκρανός πρόεδρος, προφανώς… συγκινημένος από τις νέες δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν -εν καιρώ εκεχειρίας στα ουκρανικά ανατολικά- σε βάρος της Ρωσίας, στον οικονομικό, πετρελαϊκό και αμυντικό τομέα. «Θεωρώ ότι η Ευρώπη απλά δεν μπορεί να είναι Ευρωπαϊκή Ενωση χωρίς την Ουκρανία», τόνισε με έπαρση ο Πέτρο Ποροσένκο από του βήματος της 11ης «Ευρωπαϊκής Στρατηγικής της Γιάλτας» (YES), με θέμα «Νέα Ουκρανία, Νέα Ευρώπη, Νέος Κόσμος», βρίσκοντας το δίχως άλλο ευήκοα ώτα στις τάξεις του ακροατηρίου.

 

Tα τζετ των φιλοδυτικών

 

Την έναρξη των εργασιών του ετήσιου φόρουμ -όπου συγκεντρώνεται το… τζετ σετ της φιλοδυτικής ουκρανικής και δυτικής επιχειρηματικότητας, πολιτικής, διπλωματίας και δημοσιογραφίας- κήρυξε χθες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, στο Κίεβο κι όχι στη Γιάλτα όπως γινόταν μέχρι τώρα, μια και αυτή πια βρίσκεται στην de facto ρωσική Κριμαία.

 

Καθώς οι συμμετέχοντες στο YES -ανάμεσά τους ο απερχόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο, ο Βρετανός πρώην πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ και η Ουκρανή πρώην πρωθυπουργός και πρώην προεδρική υποψήφια Γιούλια Τιμοσένκο- εξέταζαν τις δυτικόστροφες πολιτικές και οικονομικές προοπτικές της Ουκρανίας, η Ε.Ε. έθετε σε εφαρμογή το δεύτερο «πακέτο» κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας, περιλαμβανομένων ασφυκτικών περιορισμών στη χρηματοδότηση κρατικών ρωσικών εταιρειών, καθώς και ταξιδιωτικών απαγορεύσεων και «παγώματος» των περιουσιακών στοιχείων 24 φυσικών προσώπων, μεταξύ αυτών κορυφαίων Ρώσων αξιωματούχων.

 

«Οταν η κατάσταση οδεύει προς μία ειρηνική λύση, γίνονται ενέργειες που έχουν στόχο τη διατάραξη της ειρηνευτικής διαδικασίας», ήταν η αντίδραση του Ρώσου προέδρου Πούτιν. «Εδώ και καιρό είμαστε πεπεισμένοι ότι οι κυρώσεις είναι αναποτελεσματικές ως εργαλείο εξωτερικής πολιτικής», προσέθεσε. «Φυσικά, η πολιτική των κυρώσεων επιφέρει κάποια πλήγματα, μη εξαιρουμένων εκείνων που τις επιβάλλουν»…

 

Στο ίδιο μήκος κλίματος, ο πρόεδρος της Δούμας, Σεργκέι Ναρίσκιν, χαρακτήρισε «τις κυρώσεις που ανακοινώθηκαν από τον Αμερικανό πρόεδρο Ομπάμα αποσυνδεδεμένες από την πραγματικότητα», προσθέτοντας ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία δεν είναι «παρά ένα πρόσχημα» για τη Δύση προκειμένου να τιμωρήσει τη Ρωσία. Ενώ ο Ρώσος υπουργός Οικονομίας Αλεξέι Ουλιουκάγεφ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής δασμών στις εισαγωγές από την Ουκρανία, σε περίπτωση που το Κίεβο προχωρήσει στην επικύρωση της Συμφωνίας Σύνδεσης με την Ε.Ε. -αν και ο Ευρωπαίος επίτροπος Εμπορίου Κάρελ ντε Γκουχτ χθες προανήγγειλε το «πάγωμα» της εφαρμογής της μέχρι το τέλος του 2015!

 

Χθες εν τω μεταξύ η Αυστρία ανακοίνωσε και αυτή -μετά την Πολωνία, τη Γερμανία και τη Σλοβακία- μείωση στις προμήθειες φυσικού αερίου από τη ρωσική κρατική Gazprom. Την ίδια ώρα στη μακρινή Ντουσάνμπε του Τατζικιστάν -όπου διεξάγεται η σύνοδος κορυφής του «Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης» (SCO)- οι πρόεδροι Κίνας και Ρωσίας συμφώνησαν, στην τέταρτη συνάντησή τους φέτος, ότι οι χώρες τους πρέπει «να δώσουν τα χέρια» και να συσφίξουν τους διακρατικούς δεσμούς μπροστά στην άνοδο των «εξωτερικών κινδύνων».

 

Ανοιγμα στο Πεκίνο

 

Σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο «Νέα Κίνα», ο Βλαντίμιρ Πούτιν έκανε λόγο στις συνομιλίες με τον Σι Τζινπίνγκ για «ασταθή» περιφερειακή και διεθνή κατάσταση, εκφράζοντας την επιθυμία η Μόσχα και το Πεκίνο «να συνεχίσουν να προωθούν σημαντικά προγράμματα για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο», αλλά και για τον πυρηνικό τομέα.

 

Παράλληλα με κοινό ανακοινωθέν τα κράτη-μέλη της SCO (Κίνα, Ρωσία, Κιργιζία, Καζακστάν, Ουζμπεκιστάν, Τατζικιστάν) καταδίκασαν οποιαδήποτε «μονομερή μέτρα ενίσχυσης συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας από ένα κράτος ή μια ομάδα κρατών», που «θα βλάψουν τη διεθνή ασφάλεια και στρατηγική ισορροπία».

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=233633