- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
«Μια ευκαιρία για κάθε γενιά»
15/09/14 ΚΟΣΜΟΣ
ΛΟΝΔΙΝΟ Του Ισαάκ Καριπίδη
Απομένουν μόνο τέσσερις μέρες πριν από το πολύκροτο σκοτσέζικο δημοψήφισμα και ένα πράγμα είναι σίγουρο: «πως τίποτα δεν είναι βέβαιο». Αυτό υποστηρίζουν σχεδόν όλοι οι αναλυτές, εδώ στη Βρετανία, καθώς η διαφορά μεταξύ του «ναι» και του «όχι» είναι πολύ μικρή, ενώ οι αναποφάσιστοι σε κάποιες δημοσκοπήσεις αγγίζουν ακόμη και το 10%.
Η αλήθεια είναι πως αν εξαιρεθεί η δημοσκόπηση της εφημερίδας «Sunday Times», την προηγούμενη εβδομάδα, που για πρώτη φορά έδειχνε προβάδισμα του «ναι», στη συντριπτική τους πλειονότητα όλες οι σφυγμομετρήσεις μέχρι σήμερα θέλουν το «όχι» να κερδίζει στο ερώτημα: «Πρέπει η Σκοτία να είναι ανεξάρτητη χώρα;» Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι στις περισσότερες από αυτές το δείγμα των ερωτηθέντων είναι λίγο παραπάνω από 1.000 άτομα, ενώ για την Πέμπτη έχουν εγγραφεί να ψηφίσουν πάνω από 4.200.000 Σκοτσέζοι.
Ο Αλεξ Σάλμοντ, ο πρωθυπουργός του τοπικού κοινοβουλίου της Σκοτίας και υπέρμαχος του «ναι», χθες επανέλαβε στη δημοφιλή εκπομπή του Αντριου Μαρ, στο BBC, πως το δημοψήφισμα αποτελεί «μία και μόνη ευκαιρία για κάθε γενιά». Αφήνοντας έτσι ανοιχτό το ενδεχόμενο τα επόμενα 10 με 15 χρόνια να ξαναπροκηρυχθεί. Οπως διευκρίνισε, «συνταγματικά δημοψηφίσματα στη Σκοτία είχαμε ένα το 1979 και ένα ακόμη το 1997». Παράλληλα όμως, επισήμανε ότι «δεν στοχεύουμε να νικήσουμε μόνο με μία ψήφο διαφορά. Σκοπός μας είναι να πετύχουμε μια ουσιαστική νίκη», είπε χαρακτηριστικά. Ενώ, εξέφρασε για μια ακόμη φορά την πεποίθησή του ότι οι Σκοτσέζοι στο τέλος θα πουν «ναι» στην απόσχιση της χώρας τους από το Ηνωμένο Βασίλειο.
Στον αντίποδα, στην ίδια εκπομπή, ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, Αλιστερ Ντάρλινγκ, και επικεφαλής της εκστρατείας των Ενωτικών με το όνομα «Καλύτερα Μαζί», επισήμανε με τη σειρά του πως «η επικράτηση του «ναι» δεν θα έχει γυρισμό για τη Σκοτία». Ενώ, όπως τόνισε τις επόμενες μέρες, στόχος τους θα είναι οι περίπου 500.000 Σκοτσέζοι που ακόμη δεν έχουν αποφασίσει τι θα ψηφίσουν.
Κατά τα λοιπά το παλάτι, τουλάχιστον επισήμως, εξακολουθεί να κρατά ουδέτερη θέση, με τη βασίλισσα Ελισάβετ να δηλώνει για μια ακόμη φορά ότι ελπίζει οι Σκοτσέζοι «να αποφασίσουν πολύ προσεκτικά για το μέλλον τους». Σύμφωνα όμως με δημοσιεύματα, η βασίλισσα δεν θέλει την ανεξαρτησία της Σκοτίας, παρόλο που θα εξακολουθεί να είναι η αρχηγός του νέου κράτους αν οι Σκοτσέζοι αποφασίσουν να επιλέξουν το «ναι».
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=234104
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε