- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Eπεισόδια για το… «χαράτσι»

13/02/13 Αρχείο Άρθρων,ΚΟΣΜΟΣ

ΙΡΛΑΝΔΙΑ Η πολιτική κατάσταση θυμίζει γενικά, ελέω Mνημονίου, τη χώρα μας, πόσο μάλλον που ο φόρος γιά τα ακίνητα προκαλεί και εκεί εντονη δυσαρέσκεια, που κατέληξε σε συγκρούσεις με τις δυνάμεις καταστολής

 

Της Κορίνας Βασιλοπούλου

 

[1]Διαδηλώσεις κατά του φόρου στα ακίνητα, ειρηνικές καταλήψεις στους δήμους, επίθεση των ειδικών δυνάμεων σε ειρηνικούς διαδηλωτές, ξύλο και τραυματισμοί. Οχι στην Ελλάδα, αλλά στην Ιρλανδία: την προεδρεύουσα χώρα στην Ευρωπαϊκή Ενωση που τηρεί τόσο πιστά τα μνημόνια, ώστε σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της, Εντα Κένι, θα βγει «σύντομα» στις αγορές. Μόνο που πολλοί Ιρλανδοί δεν δείχνουν να συγκινούνται με αυτές τις εθνικές «επιτυχίες».

 

Τις προάλλες εκατοντάδες Ιρλανδοί πραγματοποίησαν ειρηνικές διαδηλώσεις σε διάφορα δημαρχεία της χώρας κατά του νέου φόρου στα ακίνητα, οι οποίες, σε αρκετές περιπτώσεις, έληξαν ύστερα από βίαιη -και αναίτια- επέμβαση της αστυνομίας. Τα χειρότερα επεισόδια σημειώθηκαν στο Δουβλίνο και κυρίως στο Τάλατ, την κατεξοχήν ταραχώδη, εργατική συνοικία της ιρλανδικής πρωτεύουσας. Εκεί οι ειδικές δυνάμεις τής Garda, της ιρλανδικής αστυνομίας, οι οποίες συναγωνίζονται επάξια σε αγριότητα τα δικά μας ΜΑΤ, ψέκασαν διαδηλωτές με σπρέι πιπεριού, τους ακινητοποίησαν βίαια και τους ξυλοκόπησαν, με αποτέλεσμα να καταλήξει στο νοσοκομείο ένας 19χρονος διαδηλωτής. Παράλληλα προέβησαν και σε αρκετές συλλήψεις. Ανάμεσα στους συλληφθέντες του Tάλατ ήταν και ο βουλευτής του σοσιαλιστικού κόμματος, Πολ Μέρφι, ο οποίος συμμετείχε στη διαμαρτυρία.

 

Ο «φόρος ακίνητης κατοικίας και νερού», ο οποίος θα τεθεί σε επίσημη ισχύ από την 1η Ιουλίου του 2013, είναι το ιρλανδικής έμπνευσης «χαράτσι», από το οποίο το κράτος προσδοκά να αποκομίσει 500 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο. Ο φόρος αντιστοιχεί σε ποσοστό 0,18% για ακίνητα αξίας έως 1 εκατομμύριο ευρώ και σε 0,25% για ακίνητα μεγαλύτερης αξίας και θα επιβαρύνει κάθε ιρλανδικό νοικοκυριό με επιπλέον 300-500 ευρώ ετησίως κατά μέσο όρο. Αμέσως οι Ιρλανδοί απάντησαν με διαδηλώσεις και καμπάνια κατά του νέου φόρου κατοικίας, καλώντας τον κόσμο σε φορολογική ανυπακοή. «Ο φόρος ιδιοκτησίας είναι φόρος λιτότητας» αναγράφεται στην καμπάνια της ιστοσελίδας (http://nohouseholdtax.org/). «Μας τον επιβάλλουν για να αποπληρωθούν τα χρέη των διεθνών κερδοσκόπων. Αντισταθείτε σε αυτό τον φόρο».

 

Παρά τα εύσημα της τρόικας και τα «ικανοποιητικά» νούμερα, οι άνθρωποι δυστυχούν. Οι περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και δημόσιες δαπάνες και η άδικη φορολογία επιφέρουν και στην Ιρλανδία, όπως παντού όπου έχουν εφαρμοστεί, μεγαλύτερη φτώχεια και ανεργία. Οι παραδοσιακά θερμόαιμοι Ιρλανδοί αρχίζουν να χάνουν την υπομονή που επιδείκνυαν τα τελευταία χρόνια. Δεν είναι μόνο η καμπάνια κατά του φόρου στα ακίνητα, η οποία προαναγγέλλει νέες κινητοποιήσεις παρά την τελευταία βίαιη καταστολή. Τους τελευταίους μήνες τα ιρλανδικά συνδικάτα έχουν σπάσει ουσιαστικά την «εργασιακή ειρήνη» που ίσχυε επί μία δεκαετία, καλώντας και συμμετέχοντας σε διαδηλώσεις κατά των πολιτικών της λιτότητας. Επεται συνέχεια…


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=23432