- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
Επιτροπή κηδεμόνων, φιλελεύθερων και εκλεκτών της Μέρκελ
16/09/14 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Του Κ. Μοσχονά
Η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ παραδίδει στον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ (τότε πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου) το Μετάλλιο της Τιμής της Γερμανίας, τον περασμένο Νοέμβριο. Δεν είναι γνωστό αν μέσα είχε και τη λίστα της επόμενης Επιτροπής σε »χαρτάκι», αλλά θα μπορούσε…
REUTERS/Johannes Eisele/Pool
Η σύνθεση και η δομή της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής με πρόεδρο τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ σχολιάστηκαν ευρέως από τον ευρωπαϊκό και διεθνή Τύπο αλλά και τον κοινοτικό μικρόκοσμο των Βρυξελλών. Αλλοι χαιρέτισαν τις φιλόδοξες καινοτομίες που εισήγαγε ο Λουξεμβούργιος και χαρακτήρισαν ισορροπημένο τον καταμερισμό των χαρτοφυλακίων στους νέους επιτρόπους και άλλοι δεν έκρυψαν τον προβληματισμό τους ως προς την αποτελεσματική λειτουργία ενός οργάνου που έχει βασική αρχή τη συλλογική εργασία, αλλά από την άλλη πλευρά εισάγεται μια αυστηρή ιεραρχία που στηρίζεται στην κηδεμόνευση και ενδέχεται να προκαλέσει συγκρούσεις και «τρικλοποδιές» μεταξύ των μελών του.
Ηθελε πολιτικούς
Ο Ζ.-Κ. Γιούνκερ δήλωσε ότι ζήτησε από τα κράτη-μέλη να επιλέξουν για επιτρόπους πολιτικούς με υψηλό προφίλ, διότι «πρέπει να σκέφτονται πολιτικά». Η αλήθεια είναι ότι μετά την αποχώρηση του Ζακ Ντελόρ, η Επιτροπή έχασε την πολιτική της φωνή και κατέστη ένα καθαρά τεχνοκρατικό όργανο, ένα είδος γραμματείας του Συμβουλίου Υπουργών. Ο πολιτικός ρόλος των επιτρόπων σχεδόν εκμηδενίστηκε και από την άλλη πλευρά αυξήθηκαν οι αρμοδιότητες των επικεφαλής των Γενικών Διευθύνσεων.
Πίσω από αυτήν τη μεταβολή βρίσκεται βρετανικός δάκτυλος και συγκεκριμένα οι διαρθρωτικές αλλαγές που προώθησε στην εσωτερική λειτουργία της Κομισιόν ο Βρετανός πρώην επίτροπος, συνδικαλιστής Νιλ Κίνοκ. Και φυσικά οι χαμηλού βεληνεκούς πολιτικοί που διορίστηκαν από τα κράτη-μέλη στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μετά την εποχή Ντελόρ, με αποκορύφωμα τον Ζοζέ Μπαρόζο.
Ο Λουξεμβούργιος, λοιπόν, φιλοδοξεί να επανακτήσει η Επιτροπή την πολιτική της φωνή. Μήπως, όμως, είναι πολύ αργά; Τα κράτη-μέλη δεν είναι διατεθειμένα να αφήσουν το έδαφος που κέρδισαν τόσα χρόνια και να τρέχουν πίσω από την Κομισιόν, όπως γινόταν υπό την προεδρία Ντελόρ. Αλλωστε, μια πρώτη ματιά στη νέα δομή και στα μέλη της Επιτροπής Γιούνκερ δεν επιτρέπει ούτε την καλλιέργεια ψευδαισθήσεων.
Ας πάρουμε τους 7 αντιπροέδρους που θα έχουν αυξημένες εξουσίες και υποτίθεται ότι θα παίξουν τον ρόλο των συντονιστών των άλλων επιτρόπων, έχοντας επικεφαλής τον Ολλανδό πρώην υπουργό Εξωτερικών Φρανς Τίμερμανς, που θα είναι το «δεξί χέρι» του Ζ.-Κ. Γιούνκερ. Οι περισσότεροι από τους 6+1 αντιπροέδρους έχουν κοινό σημείο ότι είναι οπαδοί της αυστηρής οικονομικής λιτότητας και της δημοσιονομικής πειθαρχίας. Απόδειξη, ότι χαίρουν της εκτίμησης της Ανγκελα Μέρκελ.
Ο Λετονός πρώην πρωθυπουργός Βάλντις Ντομπροβόσκις (Ευρώ, Κοινωνικός Διάλογος) ήταν ο τενόρος της λιτότητας στη χώρα του κατά την περίοδο 2009-2014. Ο Χριστιανοδημοκράτης αυτός ηγέτης επέβαλε μείωση κατά 20% των μισθών στον δημόσιο τομέα, ψαλίδισε τις συντάξεις κατά 10% και έκλεισε πολλά νοσοκομεία στη Λετονία. Δικαιολογημένα, λοιπόν, απέσπασε τα εγκώμια της Ανγκελα Μέρκελ. Ο Εσθονός Αντρους Ανσιπ (Ψηφιακή Οικονομία, Ενιαία Αγορά), πρωθυπουργός κατά την περίοδο 2005-2014, ανήκει στην οικογένεια των φιλελευθέρων. Τραπεζίτης και επικεφαλής επιχειρήσεων, υποστήριξε με υπερβολικό ζήλο την πολιτική της δημοσιονομικής πειθαρχίας και λιτότητας. Επί της πρωθυπουργίας του, μειώθηκαν σε μεγάλο βαθμό οι δημόσιες δαπάνες, επιβλήθηκε γενναίο κούρεμα σε μισθούς και συντάξεις και αυξήθηκε η φορολογία. Θεωρείται και αυτός «άνθρωπος της Ανγκελα Μέρκελ».
Ο Φινλανδός πρώην πρωθυπουργός Γίρκι Κατάινεν (Απασχόληση, Ανάπτυξη, Επενδύσεις και Ανταγωνιστικότητα) ήταν πάντα υπέρμαχος της λιτότητας και της πολιτικής του Βερολίνου… Και οι 3 αυτοί αντιπρόεδροι έχουν κοινό σημείο την υπακοή τους στη Γερμανίδα καγκελάριο και θα είναι οι κηδεμόνες του Γάλλου επιτρόπου και πρώην υπουργού Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί.
Ως προς τον πρώτο αντιπρόεδρο, τον Ολλανδό πρώην ΥΠΕΞ Φρανς Τίμερμανς (Διαθεσμικές Σχέσεις, Δίκαιο, Χάρτα Θεμελιωδών Δικαιωμάτων), ο οποίος θα φιλτράρει τα πάντα στην Επιτροπή, μία αναφορά τα λέει όλα: διετέλεσε το 1994 σύμβουλος του τότε επιτρόπου Βαν ντε Μπρουκ, που είχε αναλάβει το Μακεδονικό…
Η Επιτροπή Γιούνκερ, λοιπόν, διακρίνεται από τη γερμανική κυριαρχία στους κόλπους της και τη συντηρητική προέλευση των περισσότερων μελών της. Το πώς θα επανακτήσει τη χαμένη «πολιτική φωνή» της, μόνον ο Λουξεμβούργιος το γνωρίζει…
……………………………………………………………….
Το… γαλλικό καψόνι για το έλλειμμα
Η ΑνΓΚΕΛΑ Μέρκελ είχε έντονες επιφυλάξεις για την ανάληψη από τον Πιερ Μοσκοβισί του χαρτοφυλακίου των οικονομικών και χρηματοδοτικών υποθέσεων, αλλά οι 3 κηδεμόνες που όρισε ο Ζ.-Κ. Γιούνκερ την καθησύχασαν. Απόδειξη ότι ο Σοσιαλδημοκράτης Π. Μοσκοβισί έσπευσε αμέσως να δηλώσει ότι δεν πρόκειται να κλείσει τα μάτια στο δημόσιο έλλειμμα της Γαλλίας που θα βρίσκεται μέχρι το 2016 πάνω από το όριο του 3% του ΑΕΠ και δεν τίθεται θέμα εξαιρέσεων. Στην άτυπη σύνοδο της ευρωζώνης που συνήλθε την Παρασκευή στο Μιλάνο, ούτε καν συζητήθηκε το όλο θέμα και όλα δείχνουν ότι οι εταίροι θα δώσουν σιωπηλά τη διετή παράταση που επιδιώκει το Παρίσι. Τι αντίθεση με τον χειρισμό του ελληνικού θέματος και τις καυστικές δηλώσεις συνοδευόμενες με απειλές κατά της Ελλάδας στις συνόδους των «18»…
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=234407
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε