- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Εκατομμύρια Κινέζοι θα δουν τη «Μικρά Αγγλία»

17/09/14 ART

20-1 [1]

Η υφυπουργός Πολιτισμού Αντζελα Γκερέκου με τον Παντελή Βούλγαρη

Της Νόρας Ράλλη

 

Νέα, ελπιδοφόρα συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Κίνας για τον κινηματογράφο αναγγέλθηκε τη Δευτέρα το βράδυ στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, κατά την έναρξη της εβδομάδας Κινεζικού Κινηματογράφου στη Λαΐδα. Οκτώ ταινίες πρόσφατης κινεζικής παραγωγής, που εκπροσωπούν το επίπεδο της έβδομης τέχνης στην αχανή αυτή χώρα και φανερώνουν όψεις της καθημερινότητας των Κινέζων, θα μπορούν να απολαύσουν Ελληνες και ξένοι, καθώς ο υποτιτλισμός θα είναι στα ελληνικά και στα αγγλικά.

 

Πρόκειται για τις:

 

20-7 [2]

«The Grandmaster» του Γουόν Καρ Βάι

«The Grandmaster» του Γουόν Καρ Βάι (2013), που αφορά τη βιογραφία σπουδαίου δασκάλου των πολεμικών τεχνών, που δίδαξε μεταξύ άλλων και τον Μπρους Λι.

 

«Τα συνεταιράκια» του Πίτερ Τσαν (2013), για την ιστορία δύο φίλων, που προβλήθηκε στο πρόσφατο Φεστιβάλ του Τορόντο.

 

«Αστυνομικό Ημερολόγιο» της Νινγκ Γινγκ (2013), ταινία βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα (τα 17 ημερολόγια ενός αρχηγού της αστυνομίας, που πεθαίνει στη Μογγολία στα 41 του), που απέσπασε Βραβείο Καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας στο Φεστιβάλ του Τόκιο.

 

«Πες Ναι» του Λέστε Τσεν (2013), ερωτικό δράμα.

 

«Chinese Zodiac» του Τζάκι Τσαν (2012), ταινία δράσης και περιπέτειας με τον ίδιο στον πρωταγωνιστικό ρόλο.

 

«Full Circle» του Ζανγκ Γιανγκ (2012), για τη ζωή των ενοίκων ενός γηροκομείου, που τιμήθηκε με ειδικό βραβείο στο Φεστιβάλ του Τόκιο.

 

«Το χτύπημα του δράκου» του Τσούι Χαρκ [3]

«Το χτύπημα του δράκου» του Τσούι Χαρκ

«Το χτύπημα του δράκου» του Τσούι Χαρκ (2011), ιστορικού περιεχομένου, που προβλήθηκε εκτός διαγωνιστικού στο περσινό Φεστιβάλ Βερολίνου και απέσπασε επτά υποψηφιότητες στα Asian Film Awards 2012.

 

Από την ταινία έναρξης «Love Story στο Πεκίνο» [4]

Από την ταινία έναρξης «Love Story στο Πεκίνο»

Η ταινία έναρξης «Love Story στο Πεκίνο» («Beijing Love Story») του Τσεν Σιτσένγκ, προβλήθηκε τη Δευτέρα το βράδυ, μόνο με προσκλήσεις. Μια αισθηματική ταινία του 2014, από τον πλέον αγαπητό σκηνοθέτη της Κίνας.

 

Ο Σιτσένγκ, μαζί με την πρωταγωνίστριά του και την παραγωγό της ταινίας παραβρέθηκαν στην τελετή έναρξης, μαζί με επισήμους και από τις δύο χώρες, όπως οι: Παντελής Βούλγαρης, Ιωάννα Καρυστιάννη, Λάκης Παπαστάθης, Νίκος Περάκης, Γιώργος Πυρπασόπουλος, Νάντια Βαλαβάνη, Δημήτρης Κουτσούμπας, Τσανγκ Τσαν, πολιτιστικός ακόλουθος της πρεσβείας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα, Τζόου Σιαολί, πρέσβης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα κ.ά.

 

Το 2006 είχε γίνει παρόμοιο αφιέρωμα, ωστόσο το φετινό, σύμφωνα τουλάχιστον με τις εξαγγελίες της υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Αντζελας Γκερέκου, «αποτελεί την αφετηρία για τη διεύρυνση των διακρατικών σχέσεων Ελλάδας-Κίνας σε επίπεδο πολιτισμού, καθώς και για τη διαμόρφωση συνεργασιών στο πεδίο του κινηματογράφου, της τηλεόρασης και της συντήρησης της κινηματογραφικής κληρονομιάς». Η κ. Γκερέκου αναφέρθηκε σε συμφωνία που πρόκειται να υπογραφεί, ένα «μνημόνιο συνεργασίας» όπως το χαρακτήρισε μεταξύ των δύο χωρών, για τα κινηματογραφικά δρώμενα, με επτά σημεία, τώρα «που ο κινεζικός κινηματογράφος αποτελεί ένα success story, καθώς είναι ο μόνος παγκοσμίως που δεν αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα», όπως συμπλήρωσε η πρόεδρος της Ταινιοθήκης, Μαρία Κομνηνού.

 

20-2 [5]Αν πάντως εξαιρέσει κανείς τους πολυχρησιμοποιημένους πολιτικούς όρους που ακούστηκαν, η ουσία ήταν σημαντική:

 

 Εκατέρωθεν ανταλλαγή προγραμμάτων ταινιών.

 

 Διμερής σύμπραξη κινηματογραφικών συμπαραγωγών, με όρους που αναμένεται να συμφωνηθούν.

 

 Ενίσχυση της διανομής ελληνικών ταινιών στην Κίνα.

 

 Αμεση διανομή στην Κίνα των βραβευμένων ελληνικών ταινιών.

 

 Συνεργασία μεταξύ των κρατικών καναλιών.

 

 Δημιουργία θεσμικού πλαισίου συνεργασίας μεταξύ της Ταινιοθήκης της Ελλάδος και των αντίστοιχων του Πεκίνου, της Σανγκάης και του Χονγκ Κονγκ.

 

 Προωθητικές δράσεις μεταξύ των Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και Σανγκάης.

 

Εξίσου σημαντική στιγμή της βραδιάς ήταν η ανακοίνωση πως η τελευταία ταινία του Παντελή Βούλγαρη, «Μικρά Αγγλία», επίσημη πρόταση της Ελλάδας για το Οσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας, θα είναι η πρώτη ελληνική ταινία που ήδη έχει πάρει διανομή στην Κίνα! Η συγκεκριμένη ταινία ήταν και προσωπική επιθυμία της κ. Γκερέκου να προβληθεί στη χώρα της μακρινής Ανατολής και μεγάλα κανάλια ενδιαφέρθηκαν ήδη και για το υπόλοιπο έργο του σκηνοθέτη.

 

Τον λόγο έπειτα πήρε ο Λουάν Γκότζι, αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Τμήματος Κινηματογραφίας της Κρατικής Διοίκησης Τύπου, Δημοσιεύσεων, Ραδιοφώνου, Κινηματογράφου και Τηλεόρασης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. Μίλησε για την τεράστια αγορά που είναι η Κίνα και για τις ευκαιρίες που αυτή δίνει (όπως τα μεγάλα κέρδη στο box office), καθώς και για τη μεγάλη εκτίμηση που έχουν στον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, ως αρχαίος πολιτισμός κι εκείνοι. Δεν είναι τυχαίο πως τμήμα των γυρισμάτων της ταινίας έναρξης έχει γίνει στη Σαντορίνη, με τον σκηνοθέτη να δηλώνει ότι «είναι το ωραιότερο μέρος της Γης. Η φωτογραφία της θάλασσας, των λευκών σπιτιών και των γαλάζιων εκκλησιαστικών τρούλων είναι γνωστή σε όλους μας. Γι’ αυτό και πολλά νέα ζευγάρια Κινέζων αποφασίζουν να έρθουν να παντρευτούν στο νησί».

 

Ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι το ίδιο «ωραία» και «φωτεινά» στη χώρα του. Με το διαδίκτυο να είναι πλήρως ελεγχόμενο ή και απαγορευμένο και την κυβέρνηση να έχει ακόμη φυλακή τον νομπελίστα (Νόμπελ Ειρήνης) Λιου Σιαομπό για ακτιβιστική δράση ενάντια στο καθεστώς, ποια στ’ αλήθεια είναι η θέση των Αρχών για την ελευθερία του Πνεύματος και της Τέχνης; Ο κ. Γκότζι μάς είπε πως «στην Κίνα έχουμε ετήσια παραγωγή 600 ταινίες. Κρατική επιχορήγηση παίρνουν οι νέοι σκηνοθέτες, οι παιδικές και οι ταινίες για τις μειονότητες. Υπαρχει φυσικά και ισχυρή ιδιωτική πρωτοβουλία… Αν οι καλλιτέχνες δεν αισθάνονταν ελεύθεροι, δεν θα είχαμε 600 ταινίες τον χρόνο!».

 

Φυσικά, δεν θα μπορούσε η απάντηση αυτή να μη μας θυμίσει πως, κατά τη διάρκεια της χούντας, στην Ελλάδα γυρίζονταν περισσότερες ταινίες από ποτέ (τι ταινίες όμως!) και πως ο Ζανγκ Γιμού είχε εξοστρακιστεί εξαιτίας της «αντιεπαναστατικής» δράσης του πατέρα του και τον είχαν στείλει να δουλεύει σε εργοστάσιο δέκα χρόνια προτού του επιτρέψουν να σπουδάσει. Επίσης, μετά την προβολή του «Να ζεις» στις Κάνες χωρίς την άδεια των κινεζικών αρχών, το 1994, του απαγορεύτηκε να δεχτεί οικονομική βοήθεια από το εξωτερικό για πέντε χρόνια. Στη συνέχεια, φυσικά, έγινε εκλεκτός του καθεστώτος και σκηνοθέτης των τελετών έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών του Πεκίνου, για να ξαναχάσει πρόσφατα την εύνοια των αρχών, επειδή έκανε παράνομα παραπάνω από ένα παιδί (έχει τρία). Ο καλεσμένος, μάλιστα, του αφιερώματος της Ταινιοθήκης, νέος σκηνοθέτης Τσεν Σιτσένγκ, μας είπε ότι ο Ζανγκ Γιμού δεν αποτελεί πλέον εκπρόσωπο του κινεζικού κινηματογράφου. Και αυτά είναι κάποια από δεκάδες παρόμοια περιστατικά.

 

Είναι πάντως αλήθεια πως η κινεζική κινηματογραφία μετρά 110 χρόνια, καθώς το 1904 θεωρείται η απαρχή της και, με λογοκρισία ή μη, υπό καθεστώς μερικής ελευθερίας, ανελευθερίας ή όχι, έχει παρουσιάσει αξιολογότατα δείγματα.

 

Και φυσικά αξίζει να θυμηθούμε αυτό που ακουγόταν προ 30 ετών, όταν η Κίνα άνοιξε τα σύνορά της: πως αν κάθε Κινέζος έτρωγε μια ελιά μόνο κάθε μέρα, με 1,3 δισ. Κινέζων, η Ελλάδα θα ξεπουλούσε την παραγωγή της μέσα σε μια μόνο μέρα. Παρομοίως, αν 1 στους 100 Κινέζους δει έστω μία ελληνική ταινία, τότε αυτή θα έχει 10,3 εκατομμύρια θεατές! Δηλαδή, μία Ελλάδα!

 

 

 

 Info: μέχρι 18 Σεπτεμβρίου, από τις 20.00, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Ιερά Οδός 48 & Μ. Αλεξάνδρου, Κεραμεικός, 210.3609695), Αίθουσα Α. Τιμή εισόδου για κάθε προβολή: 4 ευρώ. Ολες οι ταινίες θα έχουν ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους.

 

 

…………………………………………..

Η Ταινιοθήκη γίνεται εθνικό αρχείο

 

Ενα αίτημα χρόνων της Ταινιοθήκης ικανοποιείται. Θα αναγνωριστεί ως επίσημος εθνικός φορέας διαφύλαξης της κινηματογραφικής κληρονομιάς, στον οποίο θα ανατεθεί η συλλογή, αποθήκευση και συντήρηση των κινηματογραφικών ταινιών που παράγονται στην Ελλάδα. «Είναι στις πολύ άμεσες προτεραιότητές μας», ανέφερε η κ. Γκερέκου. «Η νομοθετική ρύθμιση είναι καθ’ όλα έτοιμη και μένει να προωθηθεί. Μετά από αυτό, η Ταινιοθήκη θα λαμβάνει ετήσια τακτική επιχορήγηση από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Ετσι, θα διασφαλιστεί κατ’ αρχάς η συντήρηση, άρα και η διαφύλαξη του μεγαλύτερου και πληρέστερου κινηματογραφικού αρχείου της χώρας μας, ανταποκρινόμενη στις προβλέψεις διεθνών συμβάσεων και ψηφισμάτων για την προστασία της εθνικής οπτικοακουστικής κληρονομιάς».

 

[email protected]

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=234743