- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
Πάγος Βερολίνου στον Σαμαρά
22/09/14 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Του Μπάμπη Αγρολάμπου
Από τις εύκολες υπογραφές πάνω στον αγωγό, στη δύσκολη προσπάθεια να αποσπάσει κάτι παραπάνω από φιλικά χτυπήματα στην πλάτη από τη Μέρκελ
Τα αντιφατικά μηνύματα που στέλνει το Βερολίνο, παραμονές της συνάντησης που πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά με την καγκελάριο Α. Μέρκελ, χαμηλώνουν το πήχη των κυβερνητικών προσδοκιών στην Αθήνα. Στο μέγαρο Μαξίμου, ο φάκελος με τα στοιχεία της ελληνικής οικονομίας έχει ολοκληρωθεί, όμως το πολιτικό πλαίσιο είναι ανοιχτό και θα εξαρτηθεί από τα αποτελέσματα της σημερινής συνάντησης Μέρκελ-Βαλς.
Ο νέος οδικός χάρτης που επιζητεί η ελληνική κυβέρνηση μέχρι τα τέλη του χρόνου, ώστε να τερματιστεί η εποπτεία της τρόικας και να αναγγελθεί η έξοδος της χώρας από το μνημόνιο στις αρχές του 2015, θεωρείται πολύ δύσκολο να προαναγγελθεί μετά το πέρας της συνάντησης Μέρκελ-Σαμαρά.
Η γερμανική κυβέρνηση έχει κάνει σαφές σε όλους τους τόνους ότι το πρόγραμμα δημοσιονομικής πειθαρχίας στην Ε.Ε. δεν μπορεί να χαλαρώσει, ενώ βλέπει τις επισκέψεις τόσο του πρωθυπουργού της Γαλλίας, Μ. Βαλς, όσο και του Αντ. Σαμαρά ως συναντήσεις στο πλαίσιο των συχνών και εντατικών επαφών της Α. Μέρκελ, όπως επισήμανε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας, Σ. Ζάιμπερτ.
Ανάλογα μηνύματα όμως έστειλαν ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM/EFSF), Κλ. Ρένγκλινγκ, και ο πρόεδρος της Bundesbank, Γ. Βάιντμαν, ο πρώτος αναφορικά με την προοπτική αντικατάστασης του ΔΝΤ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό και ο δεύτερος για τις αποφάσεις της ΕΚΤ να χαμηλώσει τα επιτόκια, θέτοντας και οι δύο φρένο στις προσδοκίες περαιτέρω χαλάρωσης του περιοριστικού πλαισίου. Ο μεν κ. Ρένγκλινγκ τόνισε ότι «θέμα αποχώρησης του ΔΝΤ αυτή τη στιγμή δεν συζητείται, καθώς πολλά κράτη-μέλη της Ε.Ε. έχουν θέσει ως όρο την παρουσία του για να δανείσουν κάποια χώρα». Ο δε κ. Βάιντμαν επέκρινε την πρόσφατη μείωση του κόστους δανεισμού, στην οποία προέβη η ΕΚΤ, καθώς και τη δέσμευσή της να αγοράζει τιτλοποιημένο χρέος, λέγοντας πως «απάλλαξε τις κυβερνήσεις από την πίεση να εφαρμόσουν τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται».
Η ελληνική κυβέρνηση επιμένει ότι το μνημόνιο είναι στο τέλος του και, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, Γκ. Χαρδούβελη (συνέντευξη στο «Βήμα»), «δεν θα χρειαστούμε τρίτο πακέτο στήριξης», ενώ στο ίδιο μήκος και ο αναπληρωτής υπουργός, Χρ. Σταϊκούρας (συνέντευξη στην «Εφ.Συν.»), τονίζει ότι «η χώρα μπορεί να καλύπτει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της». Αυτό είναι το πρώτο επιχείρημα που θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός στη συνάντησή του με την καγκελάριο. Το δεύτερο επιχείρημα είναι πολιτικό και αφορά τη δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η κυβέρνηση, η οποία κατά πάσα πιθανότητα θα γίνει δυσκολότερη εάν η τρόικα επιμείνει στην πιστή εφαρμογή των προαπαιτούμενων μέσα στο ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα που έχει συμφωνηθεί.
Μετά την επιστροφή
Ο κ. Σαμαράς, μετά την επιστροφή του από το Μπακού, βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, κ. Βενιζέλο, και σήμερα θα έχει νέα σύσκεψη με τους στενούς συνεργάτες του και το οικονομικό επιτελείο. Η ελληνική κυβέρνηση, στον νέο κύκλο συζητήσεων που έχει ανοίξει για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας, έχει πάρει σαφή θέση υπέρ των γερμανικών απόψεων και περιμένει ανάλογη υποστήριξη από την καγκελάριο Μέρκελ. Την εκτίμηση ότι «με τη συνεργασία των εταίρων μας στην Ε.Ε. αλλά και του ΔΝΤ θα επιλυθεί το θέμα του δημοσίου χρέους», εξέφρασε ο ευρωβουλευτής τη Ν.Δ., Μ. Κεφαλογιάννης, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ.
Σε διαφορετική περίπτωση, ο πολιτικός σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι στον αέρα και ο στόχος της πλειοψηφίας για την προεδρική εκλογή θεωρείται ανέφικτος, όπως παραδέχθηκε σε δηλώσεις του ο βουλευτής και πρώην γραμματέας της Ν.Δ., Α. Λυκουρέντζος (συνέντευξη στα «Παραπολιτικά»): «Με τις παρούσες συνθήκες και τις αντιθέσεις που έχουν δημιουργηθεί δεν είναι δυνατόν να συγκεντρωθούν οι 180 βουλευτές για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας».
Η επαναβεβαίωση των δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει οι εταίροι στην Ε.Ε. από την καγκελάριο Μέρκελ θεωρείται αναγκαία για να φτάσει η κυβέρνηση με αξιώσεις στην προεδρική εκλογή. Σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, το δίλημμα που θέτει η κυβέρνηση στο εσωτερικό, αναφορικά με το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών και της αβεβαιότητας που θα σηματοδοτούσε μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, «θα γίνει δίλημμα και για τους εταίρους στην Ε.Ε.».
Σχετικά θέματα:
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=236618
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε