- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Πολλές, αλλά υπό όρους

24/09/14 ΕΛΛΑΔΑ

Της Αννας Ανδριτσάκη

 

EUROKINISSI / ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ [1]

EUROKINISSI / ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ

Μέχρι την Παρασκευή ή το αργότερο την ερχόμενη Δευτέρα θα είναι έτοιμες οι δύο υπουργικές αποφάσεις για τις μετεγγραφές, ενώ μία εβδομάδα αργότερα θα ξεκινήσουν οι αιτήσεις από τους ενδιαφερόμενους, οι οποίοι υπολογίζονται σε 15.000-30.000, αριθμός «μεγάλος, αλλά όχι απογοητευτικός», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο υπουργός Παιδείας χθες στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, τα μέλη της οποίας ενημέρωσε για τα βασικά σημεία του σχεδίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, αλλά και βάσει όσων δήλωσε στην Επιτροπή, η μετεγγραφή θα επιτρέπεται:

 

■ Σε πανομοιότυπο τμήμα (δηλαδή πλήρους αντιστοίχισης) μετά τη γνωμοδότηση της ΑΔΙΠ.

■ Οχι στο πλησιέστερο της οικίας ίδρυμα, αλλά «εκεί που είναι το σπίτι των γονέων ή του αδελφού/-ής που σπουδάζει», ειδικά αν πρόκειται για τα κεντρικά σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, αλλά και Πάτρα. Μόνο αν πρόκειται για περιφερειακά ιδρύματα, η μετεγγραφή μπορεί να γίνει στο ίδρυμα προτίμησης του αιτούντος.

■ Με μετακύληση σε κοντινό ίδρυμα από αυτό της προτίμησης του ενδιαφερόμενου, αν και εφόσον υπάρχει ίδιο τμήμα (ειδικά σε Αττική, Θεσσαλονίκη). Αμα τη ανακοινώσει των μέτρων, θα γίνουν γνωστά και τα κριτήρια κατανομής των μετεγγραφομένων, στα οποία -πάντως- δεν αποκλείεται να συμπεριλαμβάνονται και τα μόρια σε συνάρτηση με τη βάση του ιδρύματος. «Αν κάποιος έρχεται από Λάρισα ή Πάτρα στην Αθήνα για Πολιτικές Επιστήμες, η απάντηση είναι ότι υπάρχει και το Πάντειο», τόνισε ο υπουργός σε τηλεοπτική εκπομπή.

■ Με τη λήψη πρόσθετων μέτρων, όταν «η ποσότητα σε κάποιες περιπτώσεις ακυρώνει τα τμήματα. Τότε θα επανεξετάζεται».

■ Με αυστηρότερους όρους πιστοποίησης αναπηρίας, συμπεριλαμβανομένης της βεβαίωσης από ΚΕΠΑ και όχι απλώς από γιατρό του ΕΣΥΠ.

■ Με αμοιβαιότητα θέσεων από περιφερειακό ίδρυμα σε κεντρικό.

 

Διαδικαστικά

 

Η γρήγορη διεκπεραίωση των αιτημάτων θα συμπεριληφθεί στις υπουργικές αποφάσεις, αφού η μία εκ των δύο θα αναφέρεται σε διαδικαστικά ζητήματα. Οπως είπε ο κ. Λοβέρδος, «θα δώσουμε ημερομηνία μετεγγραφής με την Υπουργική Απόφαση. Οι ημερομηνίες θα είναι πολύ κοντινές τώρα που μιλάμε, 26 του μηνός άλλωστε τελειώνουν οι εγγραφές στα Πανεπιστήμια. Θα δώσουμε μια βραχεία προθεσμία 5 ημερών για την αίτηση μετεγγραφής και ακολούθως θα δώσουμε τις ημερομηνίες, τις οποίες το τμήμα πρέπει να απαντήσει. Γιατί οι αποφάσεις λαμβάνονται από τα τμήματα, των οποίων όμως η αρμοδιότητα είναι διαπιστωτική».

 

Σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο των αλλαγών, αυτές θα ισχύσουν μόνο για φέτος, αφού ο υπουργός επανειλημμένως έχει προαναγγείλει την κατάργηση των μετεγγραφών του χρόνου. Χθες το στρογγύλεψε, αλλά δεν μετατοπίστηκε από τη θέση του: «Αν η ποσότητα είναι κοντά σ' αυτό που εκτιμούμε, ο νόμος θα καταργηθεί για του χρόνου», για να δηλώσει αργότερα ότι αναμένουν 15.000-30.000 μετεγγραφομένους, πλήθος που δεν αντέχουν τα κεντρικά ιδρύματα. Ο κ. Λοβέρδος πάντως υπεραμύνθηκε της διεύρυνσης του δικαιώματος μετεγγραφής, με την επαναφορά των εισοδηματικών κριτηρίων, αφού -όπως τόνισε- πέρυσι, όταν ίσχυαν, υποβλήθηκαν 10.283 αιτήσεις και έγιναν δεκτές 3.000.

 

Οσο για την εικόνα που διαμορφώνεται τώρα, λίγο πριν από τη λήξη των εγγραφών, ο υπουργός αναφέρθηκε ενδεικτικά στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, όπου η ζήτηση για μετεγγραφή φτάνει στο 24%-26% των πρωτοετών σε σχέση με άλλα περιφερειακά –που δεν κατονόμασε- όπου η ζήτηση απογειώνεται στο 80%, ποσοστά που συναντώνται στα άκρα της περιφέρειας, ήτοι Θράκη και Αιγαίο.

 

Λοιπές ρυθμίσεις

 

■ Σε ό,τι αφορά τις αλλαγές στις υπόλοιπες βαθμίδες της εκπαίδευσης, ο κ. Λοβέρδος είπε ότι θα επικεντρωθούν στην Πρωτοβάθμια με την έναρξη διαβούλευσης μέχρι τον Ιανουάριο και την ανακοίνωση των αλλαγών μέχρι τον Μάρτιο.

 

■ Για τις αλλαγές στο εξεταστικό, που επιφέρει με την προσθήκη της Πληροφορικής στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, έναν μόλις χρόνο πριν από την εφαρμογή του νέου συστήματος, χρησιμοποίησε τον όρο «εξαίρεση» στον κανόνα του, που τον θέλει αντίθετο στις παρεμβάσεις σε «πρόσφατους νόμους που δεν έχουν ακόμη αξιολογηθεί και δεν θα αλλάξουμε».

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=237379