- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
Ασπίδα προστασίας στις κλοπές κινητών
25/09/14 ΕΛΛΑΔΑ
Της Χαράς Τζαναβάρα
Αποτελούν το τεχνολογικό φετίχ για όλες τις ηλικίες και οι πωλήσεις τους δεν γνωρίζουν από οικονομική κρίση και μνημόνια. Ο λόγος για το «ακριβό μου κινητό», που χάρη στις εξελίξεις της τεχνολογίας καταφέρνει να συγκεντρώνει μέσα σε λίγα εκατοστά όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται ο ιδιοκτήτης του.
Αυτά τα «προσόντα» είναι όμως δελεαστικά και για τα κλεφτρόνια. Επίσημα στοιχεία δεν υπάρχουν, καθώς οι απενεργοποιήσεις καρτών δεν συνδέονται πάντα με κλοπή. Ολοι όμως συμφωνούν ότι τα κινητά φιγουράρουν στις πρώτες θέσεις των κλοπιμαίων, καθώς θεωρούνται εύκολη αλλά και εμπορεύσιμη λεία…
Ασπίδα προστασίας στις κλοπές κινητών επιχειρεί να βάλει η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ). Από αύριο υποχρεώνει όλες τις εταιρείες να ενεργοποιήσουν τη φραγή η οποία θα αχρηστεύει όχι μόνο την κάρτα sim αλλά και την κλεμμένη συσκευή, αρκεί όμως ο ιδιοκτήτης της να έχει προνοήσει να καταγράψει την «ταυτότητά» της.
Ο κωδικός
Το πρώτο που πρέπει να κάνει ο κάτοχος κινητού είναι να μάθει από τώρα τον ΙΜΕΙ, τον μοναδικό κωδικό της συσκευής, και να τον αποθηκεύσει σε σίγουρο σημείο. Ο αριθμός αυτός υπάρχει στη χάρτινη εξωτερική συσκευασία της συσκευής. Αν δεν έχει διαφυλαχθεί, υπάρχουν δύο τρόποι για να γίνει γνωστός:
• Πατώντας τα πλήκτρα *#06# στη συσκευή.
• Εφαρμόζοντας το ειδικό λογισμικό με το οποίο είναι εξοπλισμένες αρκετές συσκευές.
Αν στο μέλλον πέσει θύμα κλοπής, πρέπει να γνωστοποιήσει το γεγονός στην αστυνομία και να υποβάλει τη δήλωση στην εταιρεία κινητής τηλεφωνίας που τον εξυπηρετεί. Η εταιρεία είναι υποχρεωμένη να θέσει σε εφαρμογή τον μηχανισμό που διαθέτει και να απενεργοποιήσει τη συσκευή. Η ΕΕΤΤ διευκρινίζει ότι για να πετύχει η αχρήστευση της κλεμμένης συσκευής, θα πρέπει να είναι έγκυρος ο ΙΜΕΙ.
«Ολες οι εταιρείες είναι έτοιμες να υποστηρίξουν το αντικλεπτικό σύστημα», διευκρίνισε στην «Εφ.Συν.» ο Γιώργος Στεφανόπουλος, γενικός διευθυντής της Ενωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας. Εξηγεί ότι με τους νέους διαγωνισμούς η προστασία των συσκευών έναντι κλοπής αποτελεί έναν από τους όρους χορήγησης της άδειας κινητής τηλεφωνίας. Επομένως, όλες οι εταιρείες έσπευσαν να πάρουν μέτρα γιατί σε αντίθετη περίπτωση θα παρέβαιναν όρο της σύμβασης και αυτό συνοδεύεται από ποινές και πρόστιμα.
«Είναι ένα ψυχολογικό μέτρο, ένα αντικίνητρο που λειτουργεί αποτρεπτικά αλλά και κατασταλτικά», τονίζει και υπενθυμίζει ότι ανάλογο σύστημα είχε τεθεί σε εφαρμογή πριν από μερικά χρόνια αλλά μόνον από μια-δυο εταιρείες. Με αυτόν τον τρόπο όμως δεν μπορούσε να λειτουργήσει αποτελεσματικά γιατί δεν συμμετείχαν όλοι οι πάροχοι κινητής τηλεφωνίας και η κλεμμένη συσκευή μπορούσε να ενεργοποιηθεί με σύνδεση σε άλλο δίκτυο.
Μας αποκαλύπτει όμως και ένα «γκρίζο» σημείο, εξηγώντας μας ότι η αχρήστευση της συσκευής αφορά προς το παρόν μόνον τη χρήση τους εντός των ελληνικών συνόρων.
Σπεύδει ωστόσο να προσθέσει: «Από τις αρχές του χρόνου πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν αρχίσει να εφαρμόζουν ανάλογα συστήματα και επομένως πολύ σύντομα ελπίζουμε ότι θα έχουμε εξασφάλιση τουλάχιστον για την Ευρώπη».
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=237799
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε