- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Οι συνήθεις καταδίκες των ελληνικών φυλακών

26/09/14 ΕΛΛΑΔΑ

Του Δημήτρη Αγγελίδη

 

Εχει γίνει πια κανόνας η καταδίκη της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για εξευτελιστική ή απάνθρωπη μεταχείριση και βασανιστήρια στους χώρους κράτησης (άρθρο 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου), παραβιάσεις που πλήττουν τον σκληρό πυρήνα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

 

Χτες, με την απόφαση στην υπόθεση «Λογοθέτης και άλλοι κατά Ελλάδας», το Δικαστήριο καταδίκασε τη χώρα μας για τις συνθήκες κράτησης στις Φυλακές του Ναυπλίου, δικαιώνοντας δεκαέξι προσφεύγοντες (δέκα Ελληνες, δύο Ρουμάνους, δύο Ουκρανούς, έναν Τούρκο και έναν Αμερικανό) που εξέτισαν μέρος της ποινής τους στο Ναύπλιο από το 2010 μέχρι σήμερα.

 

Εφτά νομά σε δύο τετραγωνικά

 

Το αποφασιστικό κριτήριο για την καταδίκη ήταν ο ανεπαρκής χώρος των κελιών, λιγότερο από 2 τ.μ. σε κάθε κρατούμενο, που, σε συνδυασμό με τον χρόνο και τις υπόλοιπες συνθήκες κράτησης, κρίθηκε ότι αποτελεί βασανιστήριο.

 

Το Δικαστήριο πήρε υπόψη του δηλώσεις της διοίκησης των φυλακών, του σωματείου σωφρονιστικών υπαλλήλων, τριών βουλευτών που επισκέφτηκαν τις φυλακές τον περασμένο Απρίλιο, αλλά και του υπουργού Δικαιοσύνης τον Μάιο για τον υπερπληθυσμό των φυλακών.

 

Ανάλογες καταδικαστικές αποφάσεις έχει βγάλει το Δικαστήριο για τις Φυλακές Ιωαννίνων (και μάλιστα τρεις φορές), Κορυδαλλού, Τρίπολης και Διαβατών (η καταδίκη αφορούσε πλημμελή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη). Ο αριθμός των προσφευγόντων που δικαιώθηκαν ξεπερνούν συνολικά τους εκατό, ενώ το επόμενο διάστημα αναμένονται αποφάσεις για τις συνθήκες κράτησης στις Φυλακές Πάτρας, Αλικαρνασσού και αλλού.

 

Σ' αυτές τις καταδίκες δεν περιλαμβάνονται οι δεκάδες για τις συνθήκες κράτησης στα κρατητήρια των αστυνομικών τμημάτων και στα κέντρα κράτησης αλλοδαπών.

 

Αδράνεια των αρχών

 

Αλλωστε, εδώ και δέκα χρόνια η Επιτροπή κατά των Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης επισημαίνει τις απαράδεκτες συνθήκες κράτησης στην Ελλάδα, όπως και την αδράνεια των ελληνικών αρχών. Μάλιστα, η Επιτροπή προέβη στην ασυνήθιστη κίνηση να βγάλει δημόσια ανακοίνωση κατά της Ελλάδας το 2011, ύστερα από την οποία η ελληνική κυβέρνηση παρεμπόδισε, με πρωτόγνωρο τρόπο, τη δημοσίευση της τελευταίας έκθεσης της Επιτροπής, όπως έγραφε η «Εφ.Συν.» τον Αύγουστο.

 

«Η κατάσταση δεν βελτιώνεται καθόλου. Αντιθέτως, οι παραβιάσεις του άρθρου 3 επεκτείνονται σε κάθε νέο χώρο κράτησης που δημιουργείται. Διαπιστώνεται η αδυναμία από την πλευρά της κυβέρνησης να αντεπεξέλθει στις προκλήσεις της συστηματικής και συστημικής παραβίασης του άρθρου 3 στην Ελλάδα. Πρέπει να βρει άλλους τρόπους και όχι απλώς τη μείωση ποινών για ορισμένες κατηγορίες φυλακισμένων, που αποτελεί ευκαιριακή και προσωρινή προσπάθεια αντιμετώπισης του προβλήματος», λέει στην «Εφ.Συν.» ο Κωνσταντίνος Τσιτσελίκης, που μαζί με τον Αντώνη Σπάθη εκπροσώπησαν τους προσφεύγοντες στην υπόθεση «Λογοθέτης και άλλοι κατά Ελλάδας».

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=238022