- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Και στο τέλος… κερδίζει η Cosco

26/09/14 ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Της Χριστίνας Παπασταθοπούλου

 

Μπορεί η κυβέρνηση και τα στελέχη της να πανηγυρίζουν για την πρόσφατη απόφαση τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η οποία έκανε δεκτή την αίτηση αναίρεσης της Cosco χαρακτηρίζοντας έτσι «νόμιμο» τον «φιλικό διακανονισμό» ΟΛΠ – Cosco, και να αφήνουν να διαρρεύσει ότι «ανοίγει ο δρόμος για την πώληση του ΟΛΠ», αλλά το ρεπορτάζ δείχνει ότι τα πράγματα δεν είναι ούτε τόσο απλά, αλλά ούτε και τόσο αισιόδοξα.

 

Πρωθυπουργικό ενδιαφέρον

 

Οι λόγοι είναι πολλοί και οι πληροφορίες λένε ότι η πώληση του 67% του μετοχικού κεφαλαίου του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ) είναι ένα θέμα που «καίει» προσωπικά και τον ίδιο τον πρωθυπουργό, ο οποίος επιθυμεί πάση θυσία να κλείσει μέσα στα χρονικά όρια που έχουν τεθεί. Επιθυμία, που οι πολιτικοί του υφιστάμενοι κάνουν τα αδύνατα δυνατά για να την πραγματοποιήσουν.

 

Πώς έχει διαμορφωθεί μέχρι σήμερα η κατάσταση και τι περιλαμβάνει το παρασκήνιο σ’ αυτή την ιστορία που, απ’ ό,τι φαίνεται, είναι πολύ πλούσιο; Κατ’ αρχάς οι ενστάσεις των εργαζομένων, της αντιπολίτευσης αλλά ακόμα και της προηγούμενης διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ που αποπέμφθηκε το καλοκαίρι (Μανιατόπουλος-Εμίρης) ότι στον διαγωνισμό για την αγορά του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών του ΟΛΠ στο τέλος θα πάρει μέρος μόνο η Cosco, φαίνεται ότι μάλλον επιβεβαιώνονται.

 

Οι Κινέζοι, μετά τη θετική απόφαση του τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου (η οποία διέρρευσε αλλά μέχρι σήμερα καμία ενδιαφερόμενη πλευρά δεν την έχει δει, οπότε άγνωστο παραμένει το σκεπτικό της), απέκτησαν πλεονέκτημα. Ωστόσο, εκκρεμεί η έγκριση του «φιλικού διακανονισμού» από τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και βεβαίως η ψήφισή του από τη Βουλή.

 

Από την άλλη, οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές για την αγορά των μετοχών του ΟΛΠ όσο πάει και μειώνονται. Αρχικά είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον έξι, στη β′ φάση του διαγωνισμού πέρασαν πέντε σχήματα και τελικά παρουσιάστηκαν τρία που επισκέφτηκαν τις εγκαταστάσεις του ΟΛΠ στον Πειραιά και συνέλεξαν πληροφορίες. Η Cosco, η ΑPM (θυγατρική της δανέζικης Maersk) και η International Container Terminal Services (ICTS) από τις Φιλιππίνες, που έτσι και αλλιώς δεν θεωρούνταν ισχυρή υποψηφιότητα.

 

Οι… χαμένες ευκαιρίες

 

Οι πληροφορίες λένε ότι οι ερωτήσεις που έθεσαν τα στελέχη των δύο εταιρειών APM και ICTS στα μέλη της επιτροπής του ΤΑΙΠΕΔ και του ΟΛΠ, έδειξαν πως οι εταιρείες το σκέφτονται πλέον πολύ σοβαρά να λάβουν μέρος στον διαγωνισμό, ειδικά μετά την απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου. Οπως έλεγαν λοιπόν ναυτιλιακοί κύκλοι στην «Εφ.Συν.», αν ο διαγωνισμός πραγματοποιηθεί με μία μόνο συμμετοχή υποψηφίου, που δεν θα είναι άλλη από αυτή της Cosco, θα πρόκειται για σκάνδαλο.

 

Αν παρ’ όλα αυτά αυτό το «σκάνδαλο» που θα προκύψει δεν αφορά την κυβέρνηση, υπάρχει επίσης ένα ουσιώδες ερώτημα: Τι θα γίνει με την επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης παραχώρησης μεταξύ ΟΛΠ και Ελληνικού Δημοσίου, που υπογράφηκε το 2003 και κυρώθηκε με το νόμο 3654/2008 και η οποία θα γίνει παράλληλα με τον διαγωνισμό; Οπως έχει καταγγείλει κατά καιρούς η ΟΜΥΛΕ, την τροποποίηση έχει αναλάβει να κάνει το ΤΑΙΠΕΔ χωρίς να έχει αρμοδιότητα ή εξουσιοδότηση, αφού μόνο ο ΟΛΠ ή το Ελληνικό Δημόσιο μπορούν να προχωρήσουν στην τροποποίηση της σύμβασης, η οποία τελικά θα επικυρωθεί από τη Βουλή. Πώς η κυβέρνηση θα ξεπεράσει και αυτό τον σκόπελο;

 

[email protected]

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=238148