- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Με επίκεντρο τις απολύσεις η επαφή Κυρ. Μητσοτάκη με τρόικα

01/10/14 ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Με το θέμα των απολύσεων να κυριαρχεί, καθώς και το ζήτημα του ενιαίου μισθολογίου να συζητείται εκτενώς, ολοκληρώθηκε -το απόγευμα της Τετάρτης- η συνάντηση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τους εκπροσώπους της τρόικας, στο υπουργείο Οικονομικών.

Κατά τη συνάντηση -η οποία είχε πλούσια ατζέντα- το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης παρουσίασε το πλήρες πλαίσιο των αλλαγών που θέτει σε εφαρμογή στον δημόσιο τομέα.

Κύκλοι του υπουργείου ανέφεραν, μετά τις συνομιλίες, ότι κατά τη συνάντηση διαπιστώθηκε ότι όλα γίνονται εντός του προκαθορισμένου χρονοδιαγράμματος.

Ειπώθηκε -όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι κύκλοι- ότι παραμένει η δέσμευση της κυβέρνησης για ακόμα 5.500 απολύσεις στο δημόσιο τομέα (προκειμένου να ολοκληρωθεί ο στόχος των 15.000 απολύσεων), ωστόσο αυτό δεν είναι το «μείζον θέμα» της διαπραγμάτευσης, καθώς -όπως υποστηρίζουν- έχει ολοκληρωθεί το θεσμικό πλαίσιο που αναφέρεται στις αποχωρήσεις στο Δημόσιο.

Σύμφωνα με συνεργάτες του υπουργού, για τις 5.500 απολύσεις που απομένουν  υπάρχουν τρεις συν μία δεξαμενές: Η πρώτη αφορά την επιτάχυνση των πειθαρχικών διαδικασιών, με την απόλυση υπαλλήλων που έχουν υποπέσει σε σοβαρά πειθαρχικά παραπτώματα, αλλά και τον εντοπισμό αυτών που προσελήφθησαν με πλαστά δικαιολογητικά ή μονιμοποιήθηκαν παρανόμως εκμεταλλευόμενοι το ΠΔ Παυλόπουλου. Η δεύτερη, αφορά τους υπαλλήλους που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα (25.000) και όσοι απ' αυτούς δεν μετακινηθούν σε άλλη θέση θα απολυθούν, ενώ η τρίτη, αφορά τη δέσμευση όπως αναφέρει και το επικαιροποιημένο μνημόνιο του Μαίου για 1.000 απολύσεις από νομικά πρόσωπα του υπουργείων Μεταφορών & Υποδομών, Πολιτισμού και Αγροτικής Ανάπτυξης. Επίσης, είναι η δεξαμενή που αφορά τους 1.800 συμβασιούχους, που παρέμεναν στο δημόσιο με προσωρινές αποφάσεις και έχουν απομακρυνθεί, με τελεσίδικες αποφάσεις, αλλά, όπως έχει γίνει γνωστό, αυτό είναι ένα θέμα προς διαπραγμάτευση, καθώς η τρόικα προς το παρόν δεν δέχεται να προσμετρηθούν στις 15.000 απολύσεις, ενώ από την πλευρά της και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου δείχνει αμετακίνητη στην προσμέτρησή τους.

Όσο για το ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης δεν άνοιξε τα χαρτιά του για το ζήτημα και τις σχετικές συνομιλίες με την τρόικα, περιοριζόμενο να υπενθυμίζει πως στο θέμα αυτό συναρμόδιο είναι και το υπουργείο Οικονομικών. Η κυβέρνηση θέλει να εξορθολογίσει το ζήτημα, όπως υποστηρίζει, χωρίς να υπάρξουν μειώσεις στο σύνολο της μισθολογικής δαπάνης.

 

Η μεταρρυθμιστική ατζέντα

Ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε τη μεταρρυθμιστική ατζέντα του υπουργείου, που -όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση- ήδη έχει μπει στο δρόμο της εφαρμογής και στοχεύει στην αναβάθμιση του δημοσίου την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη, τη διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας και την καλύτερη αξιοποίηση του έμψυχου δυναμικού. Η ατζέντα αφορά τα νέα, σύγχρονα και λειτουργικά οργανογράμματα σε 16 υπουργεία, με τη μείωση των δομών τους σε ποσοστό 40% και που αναμένεται να εφαρμοστούν τις επόμενες εβδομάδες και την προώθηση της δεύτερης φάσης υλοποίησης για τη μείωση των διοικητικών βαρών και την απλούστευση των διαδικασιών.

Όσο για το νέο σύστημα επιλογής προϊσταμένων στο δημόσιο, αναμένεται να εφαρμοστεί μέχρι το τέλος Νοεμβρίου. Υπενθυμίζεται ότι καταργήθηκε η μοριοδότηση μόνο των «στατικών» χαρακτηριστικών των υπαλλήλων (πτυχία, πιστοποιητικά κλπ), ενώ ενεργοποιούνται γραπτές εξετάσεις και δομημένες συνεντεύξεις. Επιπλέον, εντός του έτους θα είναι έτοιμο και το νέο σύστημα κινητικότητας δημοσίων υπαλλήλων, αποσυνδεδεμένο από ενδεχόμενη απόλυση, το οποίο θα δημιουργήσει μία εσωτερική αγορά εργασίας, με αξιοκρατικά κριτήρια και θα στοχεύει στην καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, με το «πάντρεμα» των προσόντων και δεξιοτήτων των δημοσίων υπαλλήλων με τις ανάγκες της δημόσιας διοίκησης.

 

efsyn.gr


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=239800