- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Στο σκαμνί η εργοδοτική πρόεδρος

02/10/14 ΕΛΛΑΔΑ

Της Αφροδίτης Τζιαντζή

 

Σε συγκέντρωση στα δικαστήρια της Ευελπίδων καλούν σήμερα στις 9.00 το πρωί η Ενωτική Πρωτοβουλία Καθηγητών σε Κέντρα Ξένων Γλωσσών και ο σύλλογος εργαζομένων στην ιδιωτική εκπαίδευση «Ο Βύρων», όπου προσάγεται σε ποινική δίκη η πρόεδρος σωματείου που καταγγέλλεται ως εργοδοτικό, κατόπιν καταγγελίας καθηγητή. Οπως έχουν επανειλημμένα καταγγείλει η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος και το σωματείο «Βύρων», το Σωματείο Εργαζομένων στα Κέντρα Ξένων Γλωσσών Αττικής στήθηκε το 2004 από τον όμιλο ιδιοκτητών φροντιστηρίων «Europalso», με ιδρυτικά μέλη συγγενικά τους πρόσωπα και σκοπό να παρακάμψει τις ισχύουσες ώς τότε συλλογικές συμβάσεις εργασίας (ΣΣΕ), υπογράφοντας νέες με εξευτελιστικά ωρομίσθια.

 

Η τελευταία ΣΣΕ που υπογράφηκε με το Europalso και το σωματείο, που καταγγέλλεται ως αντεργατικό, ρίχνει το ωρομίσθιο στο εξευτελιστικό ποσό των 3,52 ευρώ μικτά (περίπου 2,90 καθαρά), ενώ όσοι έχουν πολλά χρόνια προϋπηρεσία το ανώτατο που μπορούν να πληρωθούν είναι 6,60 ευρώ. Αν κάποιος εργάζεται με το πλήρες ωράριο των 18 ωρών την εβδομάδα, κάτι σπάνιο πλέον στα φροντιστήρια, ο μηνιαίος μισθός δεν ξεπερνά τα 250 – 270 ευρώ, ενώ συχνά οι εργαζόμενοι δεν συμπληρώνουν καν ένσημα για να δικαιούνται ταμείο ανεργίας.

 

Η καταγγελία έγινε από τον Δ.Μ., καθηγητή ξένων γλωσσών με 20ετή εμπειρία, που το 2008 κατάφερε να γραφτεί μέλος στο «στημένο» σωματείο, όμως δεν κατάφερε καν να ψηφίσει στις εκλογές: «Δεν κατάφερα να πάρω μέρος ούτε σε μία γενική συνέλευση. Αμφιβάλλω αν γίνονται καν. Είναι εκ των πραγμάτων εργοδοτικό σωματείο γιατί απαγορεύουν σε όποιον δεν είναι “δικό τους” παιδί να λάβει μέρος στα κοινά. Πήγα να ψηφίσω το Δεκέμβρη το 2009 και ζήτησα να συμμετέχω ως υποψήφιος και να υποβάλω ένσταση κατά της διαδικασίας γιατί δεν με ειδοποίησαν καν ότι διεξάγονται. Μπράβοι της ιδιωτικής ασφάλειας με παρεμπόδισαν βίαια, λέγοντας ψέματα ότι έχουν εντολές από τη δικαστική αντιπρόσωπο που δεν ήξερε καν τι συμβαίνει». Από την καταγγελία του Δ.Μ. για παρεμπόδιση συνδικαλιστικής δραστηριότητας, αντικανονική διεξαγωγή εκλογών και άσκηση παράνομης βίας, ο εισαγγελέας δέχτηκε μόνο το τελευταίο, ασκώντας αυτεπάγγελτη δίωξη.

 

Το φαινόμενο των διασπαστικών «κίτρινων» σωματείων, που συστήνονται σε συνεννόηση με τους εργοδότες «χαρίζοντάς» τους μισθούς και εργασιακά δικαιώματα, γιγαντώθηκε στα χρόνια των μνημονίων, συχνά με συνενοχή των συνδικαλιστικών ηγεσιών. Για την ίδρυση αντεργατικού σωματείου στα Κέντρα Ξένων Γλωσσών έχουν γίνει ερωτήσεις στη Βουλή από βουλευτές του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ. Πρόσφατα 8 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επανήλθαν στο ερώτημα, αφού ο υπουργός Εργασίας δεν έχει απαντήσει από πέρυσι τον Δεκέμβριο!

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=239934