- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
Παίζουν τα ρέστα τους
02/10/14 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Του Μπάμπη Αγρολάμπου
Σε μια ύστατη προσπάθεια να συγκρατήσουν τις πιέσεις που δέχονται από παντού και να δώσουν τέλος στην εσωστρέφεια που κυριαρχεί στη Ν.Δ. και στο ΠΑΣΟΚ, ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος Ευάγγ. Βενιζέλος αποφάσισαν η κυβέρνηση να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή. Οι δύο κυβερνητικοί εταίροι ανακοίνωσαν επίσης ότι η διαδικασία εκλογής του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας θα κινηθεί τον Φεβρουάριο του 2015.
Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί, ποιούμενοι την ανάγκην φιλοτιμίαν λόγω της δεινής θέσης στην οποία έχουν περιέλθει, άφησαν στην άκρη τα προβλήματα που σκιάζουν την κυβέρνηση και τις σχέσεις των κομμάτων τους.
Η προσφυγή στη Βουλή εκτιμάται ότι θα δώσει τέλος στο κύμα εσωστρέφειας που εκδηλώθηκε μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Βερολίνο. Παράλληλα προσδοκούν ότι θα τύχουν μιας ευεργετικής κίνησης από την Ε.Ε. μέχρι τον Φεβρουάριο του 2015 που θα κινηθεί η διαδικασία της προεδρικής εκλογής.
Ψωμί κι αλάτι
Με τη «φυγή προς τα εμπρός», οι δύο κυβερνητικοί εταίροι επιχειρούν να διαλύσουν τη σύγχυση που οι ίδιοι είχαν προκαλέσει και να διασκεδάσουν το κλίμα καχυποψίας.
Το επεισόδιο μεταξύ μεγάρου Μαξίμου, Χ. Τρικούπη και υπουργείου Οικονομικών αναφορικά με την παρουσία του Χρ. Λαζαρίδη στην εναρκτήρια συζήτηση με την τρόικα έδωσε την εντύπωση ότι οι δύο κυβερνητικοί εταίροι έχουν διαφορετικούς στόχους και αποκλίνουσες τακτικές, μια εικόνα που διαχύθηκε και στις Κ.Ο. τους.
Παράλληλα η δημοσκοπική άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ και η αβεβαιότητα του εγχειρήματος της προεδρικής πλειοψηφίας άνοιξαν και εσωκομματικά μέτωπα αμφισβήτησης των Σαμαρά και Βενιζέλου.
Με την τριήμερη συζήτηση στη Βουλή, η κυβέρνηση σχεδιάζει να κλιμακώσει την αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ και να επιτύχει την επανασυσπείρωση των κυβερνητικών βουλευτών. Τον τόνο έδωσε αμέσως μετά τη συνάντηση στο μέγαρο Μαξίμου ο κ. Βενιζέλος: «Αποφασίσαμε δύο θεσμικές κινήσεις πολιτικής σταθερότητας και εθνικού στρατηγικού προσανατολισμού…».
Παράλληλα, στη ρητορική της η κυβέρνηση επανέφερε τις κόκκινες γραμμές προς την τρόικα, μέσω του υπουργού Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελη που συμμετείχε στο πρώτο μέρος της σύσκεψης Σαμαρά-Βενιζέλου. Εξερχόμενος αναφέρθηκε στις σχέσεις του με τον Χρ. Λαζαρίδη λέγοντας ότι «είναι οι καλύτερες, ο κ. Λαζαρίδης είναι ένας αξιόλογος, βαθύς γνώστης των αριθμών και είναι ευπρόσδεκτος» (ρεπορτάζ σελ. 4).
Οι συζητήσεις με την τρόικα θα διακοπούν στις 8 Οκτωβρίου, δύο ημέρες μετά την έναρξη της Ολομέλειας της Βουλής και την κατάθεση του σχεδίου προϋπολογισμού. Το σχέδιο θα ολοκληρωθεί μετά τα stress tests των τραπεζών και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος από την τρόικα, τον Νοέμβριο. Μέχρι τότε, η κυβέρνηση θέλει να έχει κλειστά τα εσωτερικά μέτωπα και παράλληλα να αποκαταστήσει την εικόνα της έναντι των εταίρων της Ε.Ε. και του ΔΝΤ.
Τα ερωτήματα που έχουν δημιουργηθεί στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο ως προς τις αντοχές της κυβέρνησης ξαναφέρνουν αύριο στην Αθήνα τον νέο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζ.Κ. Γιούνκερ.
Η διαβεβαίωση Σαμαρά-Βενιζέλου ότι οι διαδικασίες για την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας θα ανοίξουν τον Φεβρουάριο, αναμένεται να λειτουργήσει εκτονωτικά για τις ανησυχίες των εταίρων στην Ε.Ε.
Το πρόβλημα της Γαλλίας και της Ιταλίας και η επιμονή της Γερμανίας να εφαρμοστεί χωρίς καθυστερήσεις το δημοσιονομικό σύμφωνο περιπλέκουν τις συνθήκες γύρω από το ελληνικό ζήτημα και ο κ. Σαμαράς περιμένει άλλη μία κίνηση υποστήριξης από τον κ. Γιούνκερ.
Ζητούνται εκπλήξεις
Η ψηφοφορία στη Βουλή μετά την τριήμερη συζήτηση δεν πρόκειται να έχει δυσάρεστες εκπλήξεις. Το ερώτημα είναι εάν θα καταφέρει η κυβέρνηση να δημιουργήσει έστω και μια θετική έκπληξη παίρνοντας ψήφο εμπιστοσύνης από ανεξάρτητο βουλευτή ή έστω ψήφο ανοχής με λευκά και «παρών».
Η ατμόσφαιρα όμως στις τάξεις των βουλευτών της κυβέρνησης παραμένει τεταμένη και είναι ενδεικτικό ότι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Αδ. Γεωργιάδης στράφηκε κατά των στελεχών που βγήκαν υπέρ της ενδεχόμενης αποχώρησης Σαμαρά εάν πρόκειται να διαμορφωθούν συνθήκες σύγκλισης με την αντιπολίτευση (Γ. Βλάχος, Απ. Τζιτζικώστας), ενώ και ο ιστότοπος Antinews καταλόγισε υπόγεια χτυπήματα στους «καραμανλικούς».
Πάντως ο τόνος του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου προκάλεσε δυσφορία στους μετριοπαθείς βουλευτές, καθώς είναι νωπές ακόμη οι δηλώσεις του και κατά της Ν.Δ. και κατά του κ. Σαμαρά προσωπικά, από τα έδρανα του ΛΑΟΣ.
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=240002
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε