- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
Διά πυρός και σιδήρου
03/10/14 ΚΟΣΜΟΣ
Της Ελλης Πάνου
Σε κομματική… αιματοχυσία, με επιθέσεις και αντεπιθέσεις, «μέτρα» και αντίμετρα μεταξύ Κεντροδεξιάς και Κεντροαριστεράς έχει εξελιχθεί η διαδικασία έγκρισης της νέας Κομισιόν από τις επιτροπές της Ευρωβουλής, καθώς τουλάχιστον τέσσερις υποψήφιοι επίτροποι, παρά τις αγωνιώδεις προσπάθειές τους για να γίνουν αποδεκτοί, δεν πέτυχαν να γοητεύσουν το κοινό τους. Οι δύο μεγάλες ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου -Σοσιαλδημοκράτες και Λαϊκό Κόμμα-, που έδειχναν μέχρι τώρα να είχαν καταλήξει σε… ανταλλακτική συμφωνία κυρίων, επιτίθενται συστηματικά η μία εναντίον της άλλης και κατά των υποψηφίων της κάθε μιας, με τις άλλες, μικρότερες πολιτικές ομάδες να χειροκροτούν πανευτυχείς.
Η ομάδα των Πρασίνων και της Ευρωπαϊκής Ελεύθερης Συμμαχίας, για παράδειγμα, είχε ήδη εκφράσει την άποψή της σε χαρακτηριστικό άρθρο που είχε γράψει ο επικεφαλής της, Φίλιπ Λάμπερτς στους «Financial Times»: «Η αγέλη των γελωτοποιών του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ χρειάζεται ανασχηματισμό… Οι επιλογές του είναι σαν μια σπουδή στην πολιτική σάτιρα, στην προσπάθεια να ταιριάξει τα χαρτοφυλάκια με τους υποψηφίους…
[2]Ο Ούγγρος Νάβρατσιτς, για παράδειγμα, μέλος του εθνικιστικού κυβερνώντος κόμματος, θα επιβλέπει την πολιτική της Ε.Ε. για την ιθαγένεια. Ο Ισπανός Κανιέτε, που είχε μετοχές στη βιομηχανία πετρελαίου, παίρνει την Ενέργεια και το Κλίμα. Ο επίτροπος από τη Γαλλία, Μοσκοβισί, παραβάτης κατά συρροήν κατά των ευρωπαϊκών δημοσιονομικών κανόνων, θα αναλάβει τους κρατικούς προϋπολογισμούς… Ισως η πιο διεστραμμένη επιλογή από όλες είναι η δουλειά που ανατέθηκε στον Τζόναθαν Χιλ, επίτροπο από τη Βρετανία -μια χώρα που κυριαρχείται από τον υπερμεγέθη τραπεζικό τομέα-, να επιβλέπει την οικονομική σταθερότητα, τις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές και τις αγορές κεφαλαίου».
Ολα αυτά τα… παράδοξα που ανέφερε ο Λάμπερτς στο άρθρο του κυριάρχησαν και στις μέχρι τώρα ακροάσεις, μετατρέποντας σε ορισμένες φάσεις την αίθουσα σε τσίρκο και απειλώντας να εκτροχιάσουν τις κοπιώδεις παρασκηνιακές προσπάθειες που κατέβαλε επί μήνες ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για να συμβιβάσει τα ασυμβίβαστα μεταξύ των πολλαπλών πόλων εξουσίας στην Ε.Ε. στη συγκρότηση της Επιτροπής του.
«Πάγωσαν» υποψηφιότητες
Η «ανάκριση» του Ισπανού Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε έγινε εκ προοιμίου σε αρνητικό κλίμα. Ο δεξιός πρώην υπουργός Γεωργίας υποχρεώθηκε να δώσει εξηγήσεις πάλι και πάλι για τις μετοχές και το εισόδημα, το προσωπικό του και της οικογένειας του, και βγήκε από την αίθουσα φανερά ταραγμένος, φεύγοντας χωρίς να απαντήσει στους δημοσιογράφους. Η υποψηφιότητά του «πάγωσε» μέχρι την άλλη εβδομάδα, καθώς πολλοί δεν πείστηκαν για την «ειλικρίνειά» του. Στη διάρκεια της διαδικασίας που έγινε σε πολωμένη ατμόσφαιρα, οι μεν συντηρητικοί χειροκροτούσαν και την πιο αδιάφορη κουβέντα του Κανιέτε, ενώ οι σοσιαλιστές και οι Πράσινοι χτυπούσαν τα έδρανα τους σε ένδειξη αποδοκιμασίας.
Οι δεξιοί, που έβλεπαν τους «δικούς» τους υποψηφίους να ανεβαίνουν έναν Γολγοθά, ορκίστηκαν να κάνουν τη ζωή δύσκολη στον επόμενο υποψήφιο, Γάλλο σοσιαλιστή Μοσκοβισί, απειλώντας να τον μπλοκάρουν εφόσον συνεχιστεί το γαϊτανάκι. Οπερ και εγένετο. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών υπέφερε στα χέρια των ευρωβουλευτών της Κεντροδεξιάς και των Φιλελευθέρων, που συμπεριφέρονταν σαν κακομαθημένα παιδιά, διακόπτοντας, αποδοκιμάζοντας και φωνάζοντας κάθε φορά που ο Μοσκοβισί υποστήριζε ότι δεν χαριστεί στην κυβέρνηση της πατρίδας του. «Θα παραμείνω Γάλλος. Είμαι βαθιά Γάλλος. Είμαι Γάλλος με πολλούς τρόπους, αλλά είναι ζωτικής σημασίας η αρχή της ίσης μεταχείρισης» έλεγε ξανά και ξανά, προσπαθώντας μάταια να εξηγήσει ότι για τον ελλειμματικό προϋπολογισμό που κατέθεσε η κυβέρνηση Ολάντ προχθές στη Βουλή δεν ευθύνεται αυτός, αφού δεν ανήκει πλέον στην κυβέρνηση.
Στη λογική του «μία σου και μία μου», και η δική του υποψηφιότητα «πάγωσε» μέχρι νεωτέρας από την κεντροδεξιά πτέρυγα, όπως πάγωσε κι αυτή της Τσέχας Βέρα Γιούροβα, του Ούγγρου Νάβρατσιτς και φυσικά του Βρετανού λόρδου Τζόναθαν Χιλ. Ο πρώην λομπίστας στο επάγγελμα και φίλος του Ντέιβιντ Κάμερον έζησε δυο ώρες στην «κόψη του ξυραφιού». Κατά γενική ομολογία ήταν μεν «γοητευτικός», αλλά είχε άγνοια για πολλά κρίσιμα θέματα, σοβαρό πάτημα για να τον καλέσουν πάλι να καταθέσει. Ο Χιλ βομβαρδίστηκε με ερωτήσεις για όλα: ποια είναι η θέση του για τα ευρωομόλογα, πώς θα διαχειριστεί χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που θεωρούνται «πολύ μεγάλα για να καταρρεύσουν», τι θα γίνει με την τραπεζική ένωση και τα μπόνους των τραπεζιτών, εάν θα είναι πρώτα πιστός στη βασίλισσα και μετά στην Ε.Ε. κ.α. Σε ορισμένα από αυτά δήλωσε με ειλικρίνεια ότι «δεν έχει ιδέα». Οπως είπε στο τέλος και ένας ευρωβουλευτής των Φιλελευθέρων, ο λόρδος Χιλ ήταν «εξαιρετικός ρήτορας», αλλά «του έλειπε τελείως η ουσία».
Η συνέχεια του θρίλερ από Δευτέρα.
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=240170
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε