- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
Στο κενό η προσπάθεια του Βενιζέλου για την επιβολή σιωπητηρίου
03/10/14 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Του Δημήτρη Κουκλουμπέρη
Στο κενό φαίνεται ότι πέφτει η απόπειρα του Ευάγγελου Βενιζέλου μέσω της απόφασης για ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση να επιβάλει σιωπητήριο στους βουλευτές και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που του ασκούν έντονη κριτική.
Το πιεστικό και συνάμα επιτακτικό αίτημα που τίθεται προς τον κ. Βενιζέλο για αλλαγή πολιτικής, τερματισμό της συγκυβέρνησης με τη Ν.Δ. και νέα ηγεσία δεν δείχνει να κάμπτεται, καθώς μία ημέρα μετά την ανακοίνωση της κυβερνητικής πρωτοβουλίας που χαρακτηρίστηκε «θεσμική και επιθετική», οι ίδιοι «διαφωνούντες» βουλευτές επιχείρησαν να διαχωρίσουν την πιθανή θετική τους στάση στην επικείμενη ψηφοφορία από την αντίθεσή τους προς τη στρατηγική της Χαριλάου Τρικούπη.
Ταυτόχρονα, κάθε άλλο παρά πεπεισμένοι εμφανίζονται ότι η συγκυβέρνηση θα υπερβεί τα προβλήματά της και θα μπει φρένο στην εκλογολογία που είχε παραλύσει τις Κ.Ο. των συμπολιτευόμενων κομμάτων. Την ίδια ώρα, στο επιτελείο του Ευάγγελου Βενιζέλου θέλησαν να κρύψουν το άγχος τους για πιθανές διαρροές μέσω ανοιχτών προειδοποιήσεων προς κάθε κατεύθυνση περί «υπευθυνότητας» και «ανευθυνότητας» του κάθε βουλευτή στο σκληρό δίλημμα να πέσει ή όχι η κυβέρνηση.
«Δεν νομίζω ότι έχει κάποιος βουλευτής της κυβέρνησης την ανευθυνότητα να ρίξει την κυβέρνηση», τόνισε ο γραμματέας της Κ.Ο. Παναγιώτης Ρήγας (Ρ/Σ Alpha 9,89), ενώ ο Δημήτρης Καρύδης κάλεσε τα μέλη της Κ.Ο. του κόμματός του να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων.
Ο υπ’ αριθμόν 1 πονοκέφαλος παραμένει ο Γιώργος Παπανδρέου (και ευρύτερα οι παπανδρεϊκοί), ο οποίος έχει έρθει σε ρήξη με τον κ. Βενιζέλο και έχει πρόσφατα αναλύσει στην ομιλία του στο Ζάππειο τη διαφορετική προσέγγισή του, τόσο για τη συγκυβέρνηση με τη Ν.Δ. όσο και για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Είναι, εξάλλου, νωπή η καταψήφιση του άρθρου 2 για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον πρώην πρωθυπουργό τον περασμένο Μάρτιο σε πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που λίγο έλειψε να φέρει τη διαγραφή του.
Στους βουλευτές που δυσφορούν με τη σύμπραξη με τη Ν.Δ. ανήκει επίσης ο παπανδρεϊκός Νίκος Σηφουνάκης, που διαμήνυσε ότι δεν ψηφίζει τον ΕΝΦΙΑ και αντικαταστάθηκε στο Θερινό Τμήμα της Βουλής.
Ο Κώστας Σκανδαλίδης και πιο εμφατικά ο Θάνος Μωραΐτης βρίσκονται σε διάσταση απόψεων σε αρκετά ζητήματα αφήνοντας αιχμές κατά της ηγεσίας, αναμένεται όμως να κινηθούν εντός γραμμής.
Μάλιστα, ο κ. Μωραΐτης ξεκαθάρισε χθες ότι θα εξακολουθήσει να ζητά αλλαγή πολιτικής και αναθεώρηση της τακτικής του κόμματός του, ακόμη κι αν δώσει ψήφο εμπιστοσύνης. «H ψήφος εμπιστοσύνης δεν απαντά σε κανένα πολιτικό ερώτημα και πρόβλημα. Aς μη τη συγχέει κανείς με την ανάγκη για μεγάλες και ριζικές αλλαγές στο ΠΑΣΟΚ. Tο πρόβλημα δεν είναι οι βουλευτές αλλά η ίδια η κυβέρνηση», υποστήριξε, εκτιμώντας ότι «το όποιο αποτέλεσμα στην ψηφοφορία σημαίνει ότι ίσως δεν επιτυγχάνεται ο στόχος για τους 180, άρα μιλάμε για μια προεκλογική περίοδο 5 μηνών».
Σε παρόμοια εκτίμηση προέβη ο Γιώργος Πεταλωτής, κυβερνητικός εκπρόσωπος επί Γιώργου Παπανδρέου, αναφέροντας (Ρ/Σ 9,84) ότι «οι εκλογές είναι κοντά» και τα μεγάλα τα προβλήματα του ΠΑΣΟΚ είναι «πολύ συγκεκριμένα και δεδομένα» και ως εκ τούτου άφησε να εννοηθεί ότι οι ελιγμοί της Χαριλάου Τρικούπη δεν θα τη βγάλουν από τα σημερινά της αδιέξοδα, όπως θα επιθυμούσε ο αρχηγός της.
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=240261
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε