- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Και η Αυστραλία στον πόλεμο κατά του «Ισλαμικού κράτους»

05/10/14 ΚΟΣΜΟΣ

Του Δημήτρη Σ. Φαναριώτη

 

Με μια πανεθνικής εμβέλειας συνέντευξη Tύπου ο Αυστραλός πρωθυπουργός Τόνι Aμποτ ανακοίνωσε χθες ότι η χώρα του θα συμμετάσχει στον αγώνα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, τόσο με την ανάπτυξη χερσαίων δυνάμεων όσο και με τη συμμετοχή μαχητικών αεροσκαφών, τα οποία θα πραγματοποιήσουν πλήγματα εναντίον θέσεων των εξτρεμιστών στο Ιράκ.

 

Διευκρίνισε ότι ο ρόλος των χερσαίων ειδικών δυνάμεων, περί τους 600 άνδρες, θα είναι συμβουλευτικός και υποστηρικτικός, απέφυγε ωστόσο να απαντήσει εάν οι δυνάμεις της χώρας του θα εξαπολύσουν επιθέσεις και εντός του συριακού εδάφους, αλλά και για το εάν θεωρεί ότι η χώρα του βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση. Σε ό,τι αφορά τη χρονική διάρκεια της αποστολής είπε ότι θα είναι σίγουρα μήνες και όχι εβδομάδες και υποστήριξε ότι το Ι.Κ. αποτελεί «σοβαρή απειλή» για την Αυστραλία και γι’ αυτό τον λόγο έχει υποχρέωση να συμβάλει στην αποδυνάμωσή του.

 

Ακολουθώντας την αντίστοιχη πολιτική των ΗΠΑ και η Αυστραλία ενέκρινε πριν από λίγες μέρες ένα νομοσχέδιο το οποίο παρέχει υπερεξουσίες στις υπηρεσίες αντικατασκοπίας και ενισχύει ιδιαίτερα την αστυνομοκρατία. Το πλέον εντυπωσιακό στοιχείο ωστόσο είναι ότι το επίμαχο νομοσχέδιο πέρασε χωρίς ούτε μία αρνητική ψήφο αμέσως μετά την τελική του ανάγνωση στη Βουλή των Αντιπροσώπων και μόνον οι Πράσινοι, δύο ανεξάρτητοι και ένας Εργατικός βουλευτής εξέφρασαν ορισμένες επιφυλάξεις σε ορισμένα άρθρα, αν και τελικώς το υπερψήφισαν στο σύνολό του.

 

Η λίστα παραβίασης της ιδιωτικής ζωής που προβλέπει ο νέος νόμος είναι μακρά: ξεκινά από το Διαδίκτυο και επιτρέπει στις υπηρεσίες αντικατασκοπίας να «μπαίνουν» και να ψάχνουν όχι μόνον υπολογιστές κάθε είδους και μεγέθους, αλλά και ολόκληρες πλατφόρμες στο Διαδίκτυο, ενώ οι εταιρείες τηλεφωνίας (κινητής και σταθερής) θα κρατούν τα στοιχεία των χρηστών για δύο χρόνια. Επιπροσθέτως θωρακίζει την αδιαφάνεια των μυστικών επιχειρήσεων καθώς όποιος -δημοσιογράφος, μπλόγκερ ή απλός πολίτης- επιχειρήσει ή καταφέρει να τις αποκαλύψει στο κοινό, αντιμετωπίζει έως 10 χρόνια φυλάκισης.

 

«Οι άνθρωποι μπορούν να πάνε φυλακή για χρόνια βάσει της νέας νομοθεσίας», σχολίασε ο αντιπρόεδρος των Πρασίνων, Ανταμ Μπραντ, ένας από τους ελάχιστους που εξέφρασαν ορισμένες αντιρρήσεις σε άρθρα του νομοσχεδίου. Εσπευσε ωστόσο και αυτός να προσθέσει ότι «όλοι στη Βουλή επιθυμούν να καταστήσουν την Αυστραλία μια ασφαλέστερη χώρα»…

 

Εκτός από την αύξηση των εξουσιών, την ανιούσα τραβούν και τα κρατικά κονδύλια για τη χρηματοδότησή τους. Ειδικότερα όπως ανακοίνωσε ο γενικός εισαγγελέας Τζορτζ Μπράντις, οι μυστικές υπηρεσίες της Αυστραλίας (ASIO) θα λάβει επιπλέον 200 εκατομμύρια δολάρια μέσα στην επόμενη τετραετία, που δεν είναι παρά μόνον έναν τμήμα από τα συνολικά 630 εκατομμύρια του συνολικού «αντιτρομοκρατικού πακέτου» που ανακοίνωσε προσφάτως ο δεξιός πρωθυπουργός Τόνι Αμποτ από το βήμα της Βουλής.

 

Επιπροσθέτως, κάθε πολίτης ο οποίος θα θεωρηθεί ότι συμβουλεύει ή προωθεί την τρομοκρατία αντιμετωπίζει πλέον έως και 5 χρόνια φυλάκισης, ακόμη κι αν απλώς εγκωμιάζει μια βίαιη πράξη – κάτι που σημαίνει ότι ακόμη και για μια απλή μορφή πολιτικής διαμαρτυρίας μπορεί κανείς να κριθεί ένοχος.

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=240493