- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
Πρόεδρος, με λιγότερο από το μισό κόμμα
06/10/14 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Του Δημήτρη Κουκλουμπέρη
[1]Αισθητά αποδυναμωμένος, παρά την επανεκλογή του στην προεδρία της ΔΗΜΑΡ, βγαίνει από το τρίτο συνέδριο του κόμματος ο Φώτης Κουβέλης. Σε σύνολο συνέδρων που ξεπερνούσαν τα 1.000 άτομα, έλαβε 503 ψήφους επί 745 ψηφισάντων λαμβάνοντας 68,34%, που σημαίνει ότι συμπεριλαμβανομένης της αποχής, αποδοκιμάστηκε από περίπου το μισό συνεδριακό σώμα. Ποσοστό 21,01% και 155 ψήφους συγκέντρωσε ο έτερος υποψήφιος, Δημήτρης Λουκάς, που αποτελούσε πρόταση του Αριστερού Δικτύου, ενώ 79 σύνεδροι ή 10,71% των ψηφισάντων επέλεξαν το λευκό.
Κατά ορισμένες άλλες, λιγότερο μετριοπαθείς εκτιμήσεις, τα χθεσινά αποτελέσματα και κυρίως η ομόφωνη πρόταση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας να παραιτηθεί από την ηγεσία και να δρομολογήσει συναινετικά τη διαδοχή του (την οποία απέρριψε) ισοδυναμεί με προσωπική πολιτική ήττα για τον κ. Κουβέλη και τον καθιστά «απομονωμένο πρόεδρο», σε έναν ήδη καταρρακωμένο πολιτικό οργανισμό, που εξακολουθεί να βρίσκεται σε περιδίνηση και να στέλνει στην κοινωνία μηνύματα εσωστρέφειας.
«Το χάσμα που προκλήθηκε αυτές τις ημέρες δεν μπορεί να αποκατασταθεί», υποστήριζε βουλευτής σε πηγαδάκι στο περιθώριο των εργασιών, καθώς, όπως εξηγούσε, ο κ. Κουβέλης θα είναι πρόεδρος ενός κόμματος στο οποίο και οι εννέα βουλευτές του τον κάλεσαν να μην επιμείνει στην υποψηφιότητά του και να διευκολύνει τις εξελίξεις, ανοίγοντας τον δρόμο σε κάποιο άλλο στέλεχος.
Την απογοήτευση που εκπεμπόταν μέσω των ομιλιών, είχαν επιτείνει εξάλλου οι καταγγελίες από μερίδα «προεδρικών» συνέδρων -στα όρια του προπηλακισμού- εναντίον των βουλευτών για την προτροπή τους στον κ. Κουβέλη να αποχωρήσει από το τιμόνι της Αγίου Κωνσταντίνου.
Πραξικοπηματίες
«Δεν ήταν πραξικόπημα. Με την εισήγησή μας θεωρήσαμε ότι μπορούμε να συμβάλουμε στην ενότητα και την ανασυγκρότηση του κόμματος», δήλωσε ο γραμματέας της Κ.Ο. Δημήτρης Αναγνωστάκης, επιχειρώντας να ηρεμήσει τα πνεύματα και συμπληρώνοντας ότι η πρόταση για αλλαγή ηγεσίας θα ίσχυε μόνο εφόσον συμφωνούσε ο Φώτης Κουβέλης, γι’ αυτό και κατόπιν αποσύρθηκε. Στην περίπτωση που γινόταν αποδεκτή, υποψήφιος να αναλάβει τα ηνία θα ήταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Νίκος Τσούκαλης. Ρήγμα μεταξύ κόμματος και Κοινοβουλευτικής Ομάδας διαπίστωναν πάντως κορυφαίοι κομματικοί παράγοντες, που παράλληλα χρέωναν στους βουλευτές «έλλειψη σεβασμού προς το συνέδριο» και «άκομψο τρόπο» αντιμετώπισης του προέδρου.
Πυρά για τη συντριβή
Με ποσοστό 68,3% μεταξύ όσων ψήφισαν, αλλά λιγότερο του 50% των συνέδρων, επανεξελέγη πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ ο Φώτης Κουβέλης
ΑΜΕ/ΜΠΕ
Οι βολές κατά της ηγεσίας και τα πυρά εναντίον της ηγετικής ομάδας για τη στρατηγική που οδήγησε στο 1,2% και το αίτημα για σαρωτική ανανέωση -μηδέ του προέδρου εξαιρουμένου- ακούγονταν επίμονα καθ’ όλη τη διάρκεια των εργασιών. Πιο χαρακτηριστικές ήταν οι παρεμβάσεις των Γιάννη Πανούση, Γιώργου Κυρίτση, Μαρίας Γιαννακάκη, ενώ πιο ήπια κριτική άσκησαν η Ασημίνα Ξηροτύρη και ο Θωμάς Ψύρρας.
Ο ίδιος ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, ευρισκόμενος σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, απέφυγε στη δευτερολογία του το βράδυ του Σαββάτου κάθε αναφορά στα διαδραματιζόμενα που είχαν ως πρόταγμα την αντικατάστασή του, εμφανίστηκε ωστόσο ενωτικός και αισιόδοξος για την «ολική επαναφορά» και δεσμεύτηκε για την αυτόνομη πορεία, υπογραμμίζοντας με έμφαση ότι «η ΔΗΜΑΡ δεν θα γίνει συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ».
Με διαφορετικό τρόπο «διάβασαν» το αποτέλεσμα επανεκλογής του Φώτη Κουβέλη οι στενοί συνεργάτες του, εκφράζοντας ικανοποίηση και συνυπολογίζοντας την ισχυρή αμφισβήτηση που δέχτηκε από βουλευτές και στελέχη στις παρεμβάσεις τους, καθώς και τη συντριπτική ήττα στις ευρωεκλογές. Παράλληλα, εκτιμούσαν ότι διασφαλίζεται η ενότητα του κόμματος, ενώ σχολιάζοντας τα αρνητικά φορτισμένα γεγονότα και το κλίμα έντασης που στιγμάτισαν την τετραήμερη διαδικασία σημείωναν ότι «οι αποφάσεις του συνεδρίου δίνουν την καλύτερη απάντηση σε όλους».
Εχει σημασία να τονιστεί ότι στο δεύτερο συνέδριο, τον Δεκέμβριο του 2013, είχε λάβει 81,21%, ποσοστό κατά πολύ υψηλότερο και με υπαρκτή εντός κόμματος την ομάδα της μειοψηφίας του Σπύρου Λυκούδη, που πλέον έχει αποχωρήσει.
Από την πλευρά του Αριστερού Δικτύου επισήμαιναν ότι η ΔΗΜΑΡ «ενηλικιώνεται» και παύει να είναι το κόμμα του Φώτη Κουβέλη, ο οποίος όμως «δεν βγαίνει τραυματισμένος».
Δεν έλειψαν, τέλος, οι ερμηνείες από «αμφισβητίες» του κ. Κουβέλη, που αναγνώρισαν «ανθεκτικότητα» στην υποψηφιότητά του, συμπεραίνοντας ότι βασίστηκε σε ψήφους από συνέδρους οι οποίοι ταυτίζουν τη ΔΗΜΑΡ με το πρόσωπό του, ανεξαρτήτως πολιτικών διαφωνιών.
Η Φούντα η επόμενη;
Οι πληγές για τη «λαβωμένη» ΔΗΜΑΡ πιθανολογείται βάσιμα ότι θα συνεχιστούν το προσεχές διάστημα με ακόμη μία ανεξαρτητοποίηση βουλευτή, που θα προστεθεί στις μέχρι στιγμής εφτά ανεξαρτητοποιήσεις-αποχωρήσεις. Η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Νίκη Φούντα, η οποία απείχε από το συνέδριο και έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να ανεξαρτητοποιηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.» θα ανακοινώσει ώς την άλλη εβδομάδα τις τελικές της αποφάσεις. Οι εξελίξεις των τεσσάρων προηγούμενων ημερών δείχνουν να ενισχύουν τον προβληματισμό της και να τη φέρνουν πιο κοντά στην πόρτα της εξόδου…
Η συνοχή της Κ.Ο. δεν πρέπει, έτσι και αλλιώς, να θεωρείται διασφαλισμένη, καθώς μπορεί οι εναπομείναντες βουλευτές να μη σκέφτονται προς το παρόν και εκείνοι να ακολουθήσουν μοναχική πορεία, όμως αφήνουν να εννοηθεί ότι η στάση τους σε κρίσιμα ζητήματα ίσως να μην ταυτίζεται πάντοτε απόλυτα με τις εισηγήσεις της ηγεσίας.
Σ’ αυτό το πλαίσιο, ο Γιάννης Πανούσης φέρεται να απείχε από τη χθεσινή ψηφοφορία, ενώ η κ. Ρεπούση πριν από το συνέδριο είχε υποστηρίξει ότι «ανάλογα με τις αποφάσεις που θα ληφθούν, το κάθε μέλος της ΔΗΜΑΡ θα καθορίσει την πορεία του».
Σύμφωνα με τις αποφάσεις του συνεδρίου, που ελήφθησαν με μεγάλη πλειοψηφία (μόλις 30 λευκά και κανένα κατά), η ΔΗΜΑΡ θα διατηρήσει την πολιτική και οργανωτική της αυτοτέλεια, με στόχο τη σύναψη προγραμματικής συμφωνίας για τη συγκρότηση της προοδευτικής διακυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ, τις δυνάμεις της αριστερής Σοσιαλδημοκρατίας και της Πολιτικής Οικολογίας, αποκλείοντας τη Ν.Δ. και όσους ταυτίζονται μαζί της μέσω των ασκούμενων πολιτικών, δηλαδή το ΠΑΣΟΚ και τα υπόλοιπα σχήματα που αυτοπροσδιορίζονται ως Κεντροαριστερά. Ευθέως υπέρ της κοινής εκλογικής καθόδου με τον ΣΥΡΙΖΑ τάχθηκε η βουλευτής Πειραιά Μαρία Ρεπούση.
Στις ίδιες αποφάσεις εντάσσεται η θέση για αλλαγή κυβέρνησης και πρόωρες κάλπες εν όψει της προεδρικής εκλογής, με συνέπεια την καταψήφιση κάθε πρότασης εκ μέρους της δικομματικής για την Προεδρία της Δημοκρατίας.
Για τη νέα Κεντρική Επιτροπή ήταν υποψήφιοι 166 σύνεδροι σε ενιαία λίστα, διεκδικώντας 109 θέσεις. Μόλις δύο από τους εννέα βουλευτές της ΔΗΜΑΡ, οι Νίκος Τσούκαλης και Μαρία Γιαννακάκη, εκτέθηκαν στην κρίση των συνέδρων. Οι υπόλοιποι, μετά την απόρριψη της πρότασής τους για παραίτηση Κουβέλη και τα σχόλια αποδοκιμασίας που εισέπραξαν από ορισμένες ομάδες του Σώματος, προτίμησαν να μη βάλουν υποψηφιότητα εν όψει του κινδύνου να μην εκλεγούν στο νέο όργανο.
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=241007
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε