- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
Σε δύσκολη θέση βρέθηκε ο εκπρόσωπος του Ολι Ρεν
15/02/13 Αρχείο Άρθρων,ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Του Κώστα Μοσχονά
Διευκρινίσεις με διάθεση να πέσουν οι τόνοι έδωσε χθες ο εκπρόσωπος του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ολι Ρεν για την πολυσέλιδη επιστολή που έστειλε ο τελευταίος στους υπουργούς Οικονομικών των «27» και τους επικεφαλής του ΔΝΤ και της ΕΚΤ, με βασικό στόχο να σταματήσει κάθε συζήτηση για το «λάθος» του πολλαπλασιαστή στην πολιτική λιτότητας που εφαρμόζεται στην Ελλάδα, όπως αναγνώρισε το ΔΝΤ, και να συνεχιστεί χωρίς καμία χαλάρωση η εφαρμογή του προγράμματος στη χώρα.
Οι διευκρινίσεις, όμως, γέννησαν ερωτήσεις που ξέφευγαν από το καθαυτό ελληνικό θέμα, με αποτέλεσμα να βρεθεί ο εκπρόσωπος του Ρεν σε δύσκολη θέση…
Πρόθεση της επιστολής δεν ήταν να βρεθεί στο στόχαστρο ένα συγκεκριμένο κράτος-μέλος (βλέπε Ελλάδα), θα ήταν λάθος να σκεφθεί κανείς κάτι τέτοιο, είπε ο Σάιμον Ο' Κόνορς, για τον οποίο ο Ολι Ρεν απλώς εξέφρασε τις απόψεις του για ένα θέμα που συζητήθηκε την Τρίτη το πρωί στο Εcofin. Πρόκειται για το «λάθος» του δημοσιονομικού πολλαπλασιαστή. Ο εκπρόσωπος επανέλαβε ότι «πρόσφατες μελέτες στο θέμα των δημοσιονομικών συντελεστών είναι εξαιρετικά περιορισμένης χρησιμότητας ιδίως όταν μιλάμε για την περίπτωση της Ελλάδας». Και εξέφρασε την άποψη ότι «δεν πρέπει να εξάγονται πολιτικά συμπεράσματα».
Οταν του ζητήθηκαν περισσότερες λεπτομέρειες για τη συζήτηση στο Εcofin της Τρίτης, η απάντησή του ήταν: «Ρωτήστε τον κ. Στουρνάρα». Σε άλλη ερώτηση εάν το ΔΝΤ έχει άδικο όταν υποστηρίζει ότι η πολιτική της λιτότητας «πήγε πολύ μακρυά», η ίδια απάντηση: «Ρωτήστε τον Ολιβιέ Μπλανσάρ». Φρόντισε, όμως, να αναφερθεί στις εξηγήσεις που έδωσε ο οικονομολόγος του ΔΝΤ, ο οποίος, προφανώς ύστερα από άσκηση πιέσεων, προσπάθησε να υποβαθμίσει τις πρώτες δηλώσεις τους για τις επιπτώσεις του «λάθους»…
Ο εκπρόσωπος βρέθηκε σε δύσκολη θέση όταν ερωτήθηκε για τα στοιχεία σχετικά με την εξέλιξη του ΑΕΠ που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, τα οποία δείχνουν ότι η ευρωζώνη μπήκε για τα καλά σε περίοδο ύφεσης. Αποτέλεσμα της πολιτικής της λιτότητας; Αναγνώρισε ότι τα στοιχεία δεν είναι καλά, αλλά «υπάρχουν ενδείξεις ενθαρρυντικές για ανάπτυξη το 2013…». Και μίλησε για τα καλά τού Made in Merkel Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης… Τι να πει;
Ερωτήθηκε και για το σημείο της επιστολής Ρεν που αναφέρει: «Σε περίπτωση που παρουσιαστεί επιδείνωση της ανάπτυξης με αναπάντεχο τρόπο, μια χώρα μπορεί να λάβει επιπλέον χρόνο για τη διόρθωση του ελλείμματος υπό την προϋπόθεση ότι έχει εκπληρώσει τη συμπεφωνημένη δημοσιονομική και διαρθρωτική προσπάθεια… Παρόμοιες αποφάσεις ελήφθησαν τον προηγούμενο χρόνο για την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα». Θα δοθεί παράταση για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και στη Γαλλία; Ο εκπρόσωπος απέφυγε φυσικά να δώσει ουσιαστική απάντηση. Αλλωστε τι να κάνει η Επιτροπή; Πρόκειται για θέμα που αφορά το δίδυμο Ολάντ-Μέρκελ.
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=24112
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε