- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Οι γυναίκες πήραν τους δρόμους

15/02/13 Αρχείο Άρθρων,ΚΟΣΜΟΣ

Παγκόσμια και μαζική ήταν η συμμετοχή στην εκδήλωση «One billion rising» που οργάνωσε η φεμινίστρια Ιβ Ένσλερ γιά να μπεί τέλος στο βιασμό η την κακοποίηση- τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους- ενός δις γυναικών

 

Του Δημήτρη Σ. Φαναριώτη

 

getFile (7) [1]Ακρως εντυπωσιακή ήταν χθες η παγκόσμια συμμετοχή στην εκδήλωση «One billion rising», την οποία οργάνωσε η Αμερικανίδα φεμινίστρια-ακτιβίστρια και συγγραφέας Ιβ Ενσλερ με στόχο την ευαισθητοποίηση του πλανήτη στο γεγονός ότι ένα δισεκατομμύριο γυναίκες κάθε χρόνο βιάζονται ή ξυλοκοπούνται ανηλεώς τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους. Ετσι η αποκαλούμενη «τρίτη γενιά» φεμινιστριών τολμά ακόμη και σε χώρες όπου η θέση της γυναίκας είναι εξαιρετικά υποβαθμισμένη να ορθώσει το ανάστημά της και να προτάξει (κυριολεκτικά) τα στήθη της απέναντι στην ωμή βία.

 

Ενα νέο πεδίο παγκόσμιας διαμάχης

 

Δεκάδες εκατομμύρια γυναίκες, αλλά και άντρες σε ολόκληρο τον πλανήτη χόρεψαν και απήργησαν διαμαρτυρόμενοι για τη θέση της γυναίκας, η οποία σε πολλές χώρες του Τρίτου Κόσμου είναι ανάλογη με αυτή των… κατοικίδιων.

 

Η Ενσλερ έχει καταφέρει μέσα σε 15 χρόνια μέσω της οργάνωσης της V-Day να συγκεντρώσει το ποσό των 85 εκατομμυρίων δολαρίων από 13.000 κοινότητες 203 χωρών του πλανήτη.

 

«Το γυναικείο σώμα έχει καταστεί το νέο πεδίο μάχης και αυτό δεν αντικατοπτρίζεται μόνο από τις ογκώδεις διαδηλώσεις που ακολούθησαν τον θάνατο της νεαρής κοπέλας στο Νέο Δελχί» επισημαίνει ο κοινωνιολόγος του Πανεπιστημίου της Φλόριντα, Ντέιβιντ Τζάκομπσον. Ο Αμερικανός επιστήμονας συγγραφέας του βιβλίου «Παρθένες και μάρτυρες : γυναίκες και σεξουαλικότητα στην παγκόσμια διαμάχη» αναφέρει ότι «από το ζήτημα της εκπαίδευσης των γυναικών στο Αφγανιστάν μέχρι τη μαντίλα στη Γαλλία, η ελευθερία και η σεξουαλικότητα των γυναικών είναι σήμερα το σύμβολο μιας παγκόσμιας διαμάχης».

 

Η καρδιά του νέου αυτού κινήματος χτυπά στην Ινδία, όπου γεννήθηκε μετά τον βιασμό και τον φόνο της νεαρής κοπέλας στο Νέο Δελχί στις 16 Δεκεμβρίου, και οι γυναίκες του πλανήτη, αλλά και πολλοί άντρες από 200 και πλέον χώρες έσπευσαν να το στηρίξουν ολόψυχα. Από τις Φιλιππίνες μέχρι το Κανκούν, από το Κονγκό μέχρι την Καραϊβική και από την Τζέιν Φόντα και τον Ρόμπερτ Ρέντφορντ μέχρι τον Δαλάι Λάμα, όλοι συμφωνούν ότι η σημερινή θέση της γυναίκας στις περισσότερες χώρες του πλανήτη είναι ίσως λίγο καλύτερη απ' αυτήν ενός κατοικίδιου και ότι αυτό πρέπει οπωσδήποτε και τάχιστα ν΄ αλλάξει.

 

Τον «επαναστατικό» αγώνα στην Ινδία αλλά και ολόκληρη τη νότια Ασία έχει αναλάβει, όπως γράφει η ινδική εφημερίδα TEHELKA, η μαχητική Ινδή φεμινίστρια Καμλά Μπχασίν, που είναι και συγγραφέας του βιβλίου «Εξερευνώντας τον ανδρισμό», η οποία δηλώνει ότι «βρισκόμαστε σε πόλεμο», όπως άλλωστε και η Ρουκμίνι Πάντα, επικεφαλής της Εθνικής Ενωσης των Γυναικών της Οσίντα που βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας. Πάντως ήδη ανώτατος κρατικός αξιωματούχος στο Νέο Δελχί αποδέχτηκε δύο μικρά μεν αλλά σημαντικά βήματα για τη βελτίωση της θέσης της γυναίκας στην ινδική κοινωνία. Το πρώτο είναι η επαναλειτουργία (είχε καταργηθεί αναιτίως!) της τηλεφωνικής γραμμής άμεσης βοήθειας 1081 και δεύτερο, η συγκρότηση επιτροπής η οποία θα αναλάβει να βρει από τον προϋπολογισμό κονδύλια για τη βελτίωση της διαβίωσης των γυναικών στη χώρα.

 

Ινδία

 

Οι πλέον εντυπωσιακές και πολυπληθείς συγκεντρώσεις έγιναν στην Ινδία με τη συμμετοχή εκατοντάδων χιλιάδων γυναικών, παιδιών και αντρών σε δεκάδες πόλεις. Επίσης η κόρη τού πρόσφατα χαμένου κορυφαίου μουσικού Ραβί Σανκάρ, Ανούσκα, αποκάλυψε ότι κακοποιήθηκε σεξουαλικά ως παιδί από φίλο των γονέων της, τον οποίο οι γονείς της εμπιστεύονταν απόλυτα. Παράλληλα Ινδός υπουργός κρατιδίου έστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό Μανμοχάν Σινγκ κατηγορώντας την αστυνομία ότι έχει αποτύχει πλήρως να προστατεύσει τις γυναίκες από επιθέσεις και βιασμούς στους δρόμους της ινδικής πρωτεύουσας

 

Τρίτος Κόσμος

 

Στο Αφγανιστάν περίπου 200 γενναίες γυναίκες πραγματοποίησαν πορεία προς το Κοινοβούλιο καταδικάζοντας τη ωμή βία που ασκείται σε βάρος τους, ενώ στην Αντίς Αμπέμπα της Αιθιοπίας προβλήθηκαν στα σχολεία ταινίες με αντικείμενο τη βία κατά των γυναικών, τους γάμους μεταξύ παιδιών και έγιναν συζητήσεις για το πώς βλέπουν το μέλλον. Στην Αίγυπτο, όπου μόλις το 2% των βουλευτών είναι γυναίκες, έγιναν μόλις 5 εκδηλώσεις σε ισάριθμες πόλεις, ενώ στο Κονγκό καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας πραγματοποιήθηκαν δεκάδες εκδηλώσεις.

 

Ευρώπη

 

Στη Βρετανία χιλιάδες γυναίκες διαδήλωσαν σε δεκάδες πόλεις, ενώ στο Λονδίνο οι συγκεντρωμένοι άφησαν ελεύθερα στον ουρανό 109 μπαλόνια, όσες δηλαδή ήταν οι ανεξιχνίαστες δολοφονίες γυναικών στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ ο πρωθυπουργός Κάμερον εξέφρασε την αμέριστη υποστήριξή του στο κίνημα. Στο Βερολίνο εκατοντάδες εκπρόσωποι του «ασθενούς» αλλά και του «ισχυρού» φύλου κατέκλυσαν την Πύλη του Βρανδεμβούργου. Αντίστοιχες εκδηλώσεις έγιναν και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Στη Ρωσία και την Ουκρανία, όπου τον δρόμο για δικαιώματα των γυναικών άνοιξαν τα γκρούπ FEMEN και PUSSY RIOTS, οι διαδηλώσεις ήταν περιορισμένες, ωστόσο υπαρκτές.

 

ΗΠΑ-Αυστραλία

 

Μόνο στη Νέα Υόρκη έγιναν περί τις 40 εκδηλώσεις, μεταξύ των οποίων μεγάλη πορεία στη γέφυρα του Μπρούκλιν, ενώ στη Μελβούρνη της Αυστραλίας, η οποία διαθέτει ισχυρή φεμινιστική κοινότητα, χιλιάδες άνθρωποι, κυρίως οικογένειες, συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία της πόλης, όπου μεταδόθηκε ζωντανά και υποστηρικτική ομιλία της πρωθυπουργού Τζούλια Γκίλαρντ.

 

Ιαπωνία

 

Στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου οι μαχητικές φεμινίστριες έχουν ιδρύσει εδώ και δέκα χρόνια τη δική τους ομάδα με την ονομασία «Ρόζ Αντάρτικο», με επικεφαλής την κομψή Ρένα Μασουγιάμα. Το κίνημα διαθέτει μόλις 150 μέλη, ωστόσο δεκάδες χιλιάδες Γιαπωνέζες το βλέπουν πολύ θετικά και γι' αυτό και η συμμετοχή του ασθενούς φύλου στις χθεσινές διαδηλώσεις ήταν σημαντική.

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=24118