- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
Ευρωκόντρα κορυφής για τα ελλείμματα
07/10/14 ΚΟΣΜΟΣ
Του Γιώργου Τσιάρα
Σε τροχιά σύγκρουσης με τη Γερμανία και την πολιτική της άκαμπτης λιτότητας παραμένει η Γαλλία, παρά τις «προειδοποιήσεις» -μέσω δηλώσεων και διαρροών στα ΜΜΕ– ότι οι Βρυξέλλες δεν έχουν σκοπό να εγκρίνουν το γαλλικό αίτημα για παράταση δύο χρόνων στη μείωση του δημοσίου ελλείμματος, που περιλαμβάνεται στο προσχέδιο προϋπολογισμού.
Χθες, μιλώντας ενώπιον Βρετανών επιχειρηματιών στο Σίτι του Λονδίνου -και λίγες ώρες πριν συναντηθεί με τον ομόλογο του Ντέιβιντ Κάμερον, με τον οποίο συζήτησαν μεταξύ άλλων «το μέλλον της Ευρώπης»-, ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς δήλωσε αισιόδοξος για την έκβαση της «μάχης του ελλείμματος», δηλώνοντας παράλληλα πως η κυβέρνησή του «δεν μπορεί να κάνει περισσότερα» ως προς το δημοσιονομικό έλλειμμα στον προϋπολογισμό του 2015, που σύμφωνα με το προσχέδιο θα φτάσει το 4,3% του ΑΕΠ για το 2015, και δεν θα υποχωρήσει κάτω από το όριο του 3% πριν από το… 2017.
Σύμφωνα με τον Βαλς, η επιλογή που έγινε για τις πολιτικές δημοσιονομικής προσαρμογής, η οποία εξακολουθεί να υφίσταται, δεν λαμβάνει υπόψη της το πολύ χαμηλό επίπεδο ανάπτυξης. «Σήμερα οι πολιτικές λιτότητας δεν επιτρέπουν να προχωρήσουμε προς τη σωστή κατεύθυνση», τόνισε. «Το να πάμε πιο μακριά [στη μείωση του ελλείμματος] είναι αδύνατο, όχι μόνο για πολιτικούς λόγους, όχι μόνο επειδή θα εξαφανιστεί ένα κοινωνικό μοντέλο, όχι μόνο επειδή οι Γάλλοι δεν θα το δέχονταν, αλλά απλώς επειδή είναι τεχνικά αδύνατο», επισήμανε ο Βαλς. «Το να πάμε πιο μακριά δεν θα μας δώσει τα μέσα για να υποστηρίξουμε την ανάπτυξη και θα εμπόδιζε κάθε πιθανότητα ανάκαμψης. Είμαι αισιόδοξος σε ό,τι αφορά την ικανότητά μας να πείσουμε την Επιτροπή, όμως το θέμα είναι να γνωρίζουμε ποια πολιτική στήριξης στην ανάπτυξη, στην εργασία, μπορούμε να έχουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο», σημείωσε ο Γάλλος πρωθυπουργός.
Εξίσου αισιόδοξος εμφανίστηκε και ο Φρανσουά Ολάντ. «Η γαλλική προεδρία δεν εξετάζει την πιθανότητα απόρριψης του προϋπολογισμού της χώρας για το 2015 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παρά τις αποκλίσεις από τον στόχο της μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος», δήλωσαν σήμερα πηγές του Μεγάρου των Ηλυσίων.
Διαμάχη για το προσχέδιο
Στην πραγματικότητα, βέβαια, παρά τη φαινομενική σιγουριά των Γάλλων, τίποτε δεν έχει κριθεί –και το προσχέδιο ενδέχεται, ακόμη, να απορριφθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υπό την πίεση της Γερμανίας και των συμμάχων της. Κι αυτό γιατί οι σχεδιαζόμενες από τη κυβέρνηση Βαλς μειώσεις των δημοσίων δαπανών από τη γαλλική κυβέρνηση ανέρχονται σε μόλις 0,2% του ΑΕΠ, έναντι του 0,8% που είχε συμφωνήσει το Παρίσι με τις Βρυξέλλες. Σε χθεσινό της δημοσίευμα, μάλιστα, η Wall Street Journal υποστηρίζει –επικαλούμενη υψηλόβαθμους Ευρωπαίους αξιωματούχους- πως το «όχι» των Βρυξελλών στο γαλλικό αίτημα είναι περίπου προδιαγεγραμμένο: η αμερικανική εφημερίδα εκτιμά πως η απόρριψη θα οδηγήσει αναπόδραστα σε μια γαλλογερμανική διαμάχη, που θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη έως σήμερα δοκιμασία των αυξημένων αρμοδιοτήτων δημοσιονομικής επιτήρησης που έχουν δοθεί στις Βρυξέλλες, και ιδιαίτερα της δυνατότητας τους να επεμβαίνουν «διορθωτικά» στους εθνικούς προϋπολογισμούς.
Η Γαλλία, άλλωστε, δεν είναι μόνη της: όπως σωστά σημειώνει η WSJ, η σύγκρουση Γαλλίας-Βρυξελλών–Βερολίνου θα συνοδευτεί πιθανότατα από μια δημόσια και δυνάμει εκρηκτική διαμάχη για τον νέο προϋπολογισμό της Ιταλίας, η οποία επίσης ανακοίνωσε ότι δεν θα επιτύχει τους στόχους της για το δημοσιονομικό έλλειμμα. Η Ιταλία έχει μεγαλύτερο περιθώριο «συμμόρφωσης», επειδή είχε μικρότερα ελλείμματα από τη Γαλλία στους προϋπολογισμούς των προηγούμενων ετών, αλλά σε κάθε περίπτωση η αξιοπιστία της νέας Επιτροπής υπό τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ «διατρέχει τον κίνδυνο να υπονομευθεί σοβαρά», όπως αναφέρει το δημοσίευμα, εάν οι μεγάλες χώρες όπως η Γαλλία και η Ιταλία είναι σε θέση να περιφρονούν τους κανόνες εποπτείας –κάτι που λογικά οδηγεί σε ένα σύστημα πολλών ταχυτήτων, όπου το καθεστώς των αυστηρών προϋπολογισμών και του πολυσυζητημένου «φρένου χρέους» μπορεί να επιβληθεί μόνο στις μικρότερες- και οι πιο αδύναμες να αντισταθούν στις πάγιες εντολές λιτότητας -χώρες της ευρωζώνης όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία…
Δεν υποχωρούν οι Γερμανοί
Να σημειωθεί εδώ ότι και οι Γερμανοί δεν δείχνουν διατεθειμένοι να υποχωρήσουν σε θέματα πειθαρχίας. Χθες, ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ επιβεβαίωσε δημοσίευμα του περιοδικού Spiegel, σύμφωνα με το οποίο ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απέρριψε χωρίς συζήτηση το σχέδιο του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, να αξιοποιηθούν ώς και 100 δισ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) για τη χρηματοδότηση κρατικών επενδυτικών προγραμμάτων, με στόχο την επανεκκίνηση της οικονομίας στις χώρες που πλήττονται περισσότερο από την κρίση. Σε συνδυασμό με το ξερό «νάιν» των Γερμανών στις προτάσεις Ντράγκι για απορρόφηση των «τοξικών» δανείων από την ΕΚΤ, όλα δείχνουν πως η ευρωκόντρα κορυφής πλησιάζει με γοργά βήματα.
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=241203
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε