- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Κυβέρνηση Βορίδη

09/10/14 ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Των Ελενας Βαρίνου – Χάρη Ιωάννου

 

[1]

Αναμνήσεις από τις πιο σκοτεινές στιγμές του παρελθόντος ξύπνησε η χθεσινή παρουσία του Μάκη Βορίδη στη Βουλή

Σε πρόβα κορυφαίας προεκλογικής αντιπαράθεσης εξελίσσεται η τριήμερη συζήτηση στη Βουλή για την παροχή της ψήφου εμπιστοσύνης που ζήτησε ο Αντώνης Σαμαράς, όπως ήδη φάνηκε από την έναρξη της χθεσινής συνεδρίασης. Με αφορμή τον απόντα πρωθυπουργό και τον προκλητικό αντικαταστάτη του, Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ διασταύρωσαν τα ξίφη τους, με σημείο αιχμής τις κυβερνητικές υποσχέσεις για κατάργηση των μνημονίων και αποχώρηση της τρόικας αφενός, τους «παρά τω Μαξίμω» φίλους (επιχειρηματίες, εφοπλιστές και εκδότες) αφετέρου.

 

Οι υψηλοί τόνοι εκδηλώθηκαν μόλις λίγα λεπτά αφότου ο Ευάγγ. Μεϊμαράκης άνοιξε τις εργασίες της Ολομέλειας – προσκαλώντας το Σώμα στην τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των τριών οπλιτών που χάθηκαν. Από θέση μάχης, στη συνέχεια, ο Π. Λαφαζάνης έθιξε ως μείζον ζήτημα τη «δικαιολογημένη» απουσία του Αντ. Σαμαρά, επαναλαμβάνοντας πως πρόκειται για τον πρωθυπουργό που αποφεύγει τη Βουλή και «μιλά περισσότερο στο εντευκτήριό της παρά στην Ολομέλεια».

 

Αμέσως μετά: ο «αντ’ αυτού», ο Μ. Βορίδης δηλαδή, με σαρκασμό απαξίωσε το ιδεολογικό-πολιτικό πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ, αποδομώντας από την ιδρυτική διακήρυξη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης μέχρι τις δεσμεύσεις του αρχηγού της στη ΔΕΘ και τις πρόσφατες δηλώσεις του στην Ενωση Επιχειρηματιών. Δεν παρέλειψε δε, ενόψει της διαφαινόμενης προσφυγής στις κάλπες, να ενδυθεί τον μανδύα Μπαλτάκου και να επαναφέρει με δριμύτητα τη «θεωρία των δύο άκρων», προτείνοντας στην αξιωματική αντιπολίτευση υπομονή «εάν πιστεύει πως θα κερδίσει στις κάλπες», διότι «οι Ελληνες ξέρουν να ψηφίζουν».

 

- Ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο Γ. Δραγασάκης, αναφερόμενος στις κυβερνητικές δεσμεύσεις για «τέλος των μνημονίων», παρέπεμψε στην… απομάκρυνση των βάσεων από τη Σούδα, αναφέρθηκε στους «φίλους» του πρωθυπουργού που κινούν τα νήματα και κατέληξε «νουθετώντας» τον Αντ. Σαμαρά, πως «όποιος θέλει ψήφο εμπιστοσύνης δεν απευθύνεται στη Βουλή αλλά στον λαό».

 

«Θα είναι εδώ»

 

«Ο πρωθυπουργός θα είναι εδώ και θα απαντήσει για όλα» πληροφόρησε τους βουλευτές ο Μ. Βορίδης, αφού προηγουμένως ο Π. Λαφαζάνης είχε καυτηριάσει την πρωτοφανή στάση του, να απέχει από την έναρξη της κορυφαίας κοινοβουλευτικής διαδικασίας, μιλώντας για «μέγα πολιτικό ατόπημα», «προσβολή της Βουλής» και «θεσμική ανατροπή».

 

Στη συνέχεια ο υπουργός Υγείας υποστήριξε πως ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του διατήρησαν την Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ, σταθεροποίησαν την οικονομία και δημιούργησαν τους όρους και τις προϋποθέσεις της οικονομικής και παραγωγικής ανασυγκρότησης. Σε αντιδιαστολή περιέγραψε ως «υπονομευτική» τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ υπενθυμίζοντας «τις ύβρεις, τις απειλές, την τρομοκρατία, τις κρεμάλες, τους δωσίλογους» υπογράμμισε πως «ο λόγος του μίσους έχει συνέπειες. Είχαμε πολιτικές δολοφονίες, τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, εξαιτίας των εγκληματικών οργανώσεων που δρούσαν με τη μορφή κοινοβουλευτικού κόμματος και της τρομοκρατίας της άκρας αριστεράς. Και αν δεν επέμενε η κυβέρνηση, δεν ξέρω ο κύκλος της βίας πού θα μας είχε οδηγήσει».

 

«Η κυβέρνηση δεν βλέπει την πραγματικότητα, προσπαθεί να βρει έναν τρόπο να παραπλανήσει τον κόσμο» απάντησε ο Γ. Δραγασάκης. Μιλώντας για «ισχυρά ψεύδη» σχολίασε την τοποθέτηση Βορίδη λέγοντας πως «το πολιτικό μήνυμα που προέκυψε είναι πως όλα πάνε καλά και δεν υπάρχει τίποτα προς διαπραγμάτευση και αυτό είναι πολύ ισχυρή απολογία. Αντίθετα με τον θριαμβολογικό τόνο της κυβέρνησης, η Ευρώπη σήμερα συζητά μήπως βρίσκεται μπροστά σε 3η ύφεση, μήπως τα μέτρα Ντράγκι είναι πολύ λίγα ή ήρθαν αργά για να αποτρέψουν τον κίνδυνο. Εχετε καταντήσει τη χώρα ξέφραγο αμπέλι και πρέπει να δούμε πώς θα συμμαζέψουμε την κατάσταση, γιατί αυτά είναι επικίνδυνα πράγματα…».

 

Σε παρόμοιο μήκος κύματος με τον Μ. Βορίδη κινήθηκε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Ρήγας, χαρακτηρίζοντας τα λεγόμενα του κ. Δραγασάκη «απαράδεκτα και προσβλητικά» και ότι «λασπολογεί» σε βάρος συναδέλφων του. «Μας είπατε το πρωτοφανές, ότι ο λαός έχει ήδη αποφασίσει. Αν αυτό δεν είναι έπαρση και πολιτικός μικρομεγαλισμός, τότε τι είναι;» αναρωτήθηκε, ενώ αιτιολογώντας το γιατί η κυβέρνηση ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης είπε πως «έπρεπε να πάρει μια θεσμική απάντηση η τακτική άρπα-κόλλα και το ρεσάλτο του ΣΥΡΙΖΑ».

 

Υπερθεματίζοντας, ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης τόνισε πως η ψήφος εμπιστοσύνης είναι «μια έμπρακτη απάντηση στα σχέδια του ΣΥΡΙΖΑ που οδηγούν σε πολιτική ανωμαλία», ενώ ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος συμπλήρωσε πως «αν γίνονταν εκλογές τώρα, θα προκαλούσαν μεγάλη ζημιά στον τόπο».

 

Από την πλευρά της ελάσσονος αντιπολίτευσης ο Γ. Δημαράς (ΑΝ.ΕΛΛ.) ζήτησε ένα «πανεθνικό αντιμνημονιακό πατριωτικό μέτωπο» μπροστά στις εκλογές που «είναι αναπόφευκτες». Για μια διαδικασία που γίνεται για λόγους επικοινωνιακούς και αφορά τη συνοχή των κοινοβουλευτικών ομάδων της συμπολίτευσης έκανε λόγο ο Δ. Αναγνωστάκης (ΔΗΜΑΡ), ενώ ο Ν. Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ) μίλησε για «κάλπικη αντιπαράθεση» μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ.

 

…………………………………………………………………………………………………

 

Κόντρα Δραγασάκη – Σταμάτη για μεγαλοεπιχειρηματίες

 

Από όλη την κριτική και τις βολές που εξαπέλυσε εναντίον της κυβέρνησης ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Δραγασάκης, η αποστροφή που προκάλεσε τις μεγαλύτερες αντιδράσεις ήταν η εξής: «Πρέπει να αποκτήσουμε κράτος. Σήμερα αρκεί ένας ισχυρός επιχειρηματίας, ένας μεγαλοεκδότης ή και μέτριος εκδότης, ένας εφοπλιστής, ένας φίλος του πρωθυπουργού να πάρει τηλέφωνο και να ακυρωθεί ένας νόμος ή ένα πρόστιμο». Από τα κυβερνητικά έδρανα άρχισε αμέσως να διαμαρτύρεται εντόνως, ζητώντας ονόματα, ο στενός συνεργάτης του Αντ. Σαμαρά και υπουργός Επικρατείας Δ. Σταμάτης. «Τα ονόματα θα τα αποκαλύψει όλα εδώ μέσα η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ», απάντησε ο κ. Δραγασάκης και πρόσθεσε απευθυνόμενος προς τους βουλευτές της Ν.Δ. που φώναζαν από κάτω ότι «όσοι έχουν τη μύγα, να κάνουν υπομονή και να μην προκαλούν». Ο κ. Σταμάτης κατηγόρησε το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ για «βαρύτατη ύβρη και συκοφαντία», καλώντας εκ νέου τον κ. Δραγασάκη να αποδείξει όσα λέει. «Το πότε θα ειπωθούν ονόματα, θα το καθορίσω εγώ. Μέχρι τότε ελέγξτε τις τροπολογίες που πέρασαν με ευθύνη του κ. Μπαλτάκου», του απάντησε ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=241902