- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Ψήφο εμπιστοσύνης στον …ανασχηματισμό

10/10/14 ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Των Χ. Ιωάννου – Ε. Βαρίνου

 

Διαστάσεις ξεκαθαρίσματος πολιτικών και επιχειρηματικών λογαριασμών λαμβάνει η συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης που ζήτησε ο Αντώνης Σαμαράς, με κυβερνητικούς βουλευτές να ζητούν ακόμη και την αντικατάσταση του σημερινού πρωθυπουργού από την παρούσα Βουλή, την ίδια ώρα που οι ευθείες βολές περί διαπλοκής εξακοντίζονται ένθεν κακείθεν.

 

Η χθεσινή, δεύτερη ημέρα είχε έντονο άρωμα παρασκηνίου, με την τριήμερη συζήτηση να ολοκληρώνεται σήμερα με τις ομιλίες του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα.

 

Την επαναφορά των σεναρίων για κυβέρνηση εθνικής ενότητας, με ερώτημα αν αυτή θα σχηματιστεί άμεσα από την παρούσα Βουλή ή έπειτα από πρόωρες εκλογές, πυροδότησε σειρά τοποθετήσεων.

 

Διευκρινίζοντας μεν ότι θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, η Ντόρα Μπακογιάννη (Ν.Δ.) και ο Νίκος Σηφουνάκης (ΠΑΣΟΚ) υπογράμμισαν με νόημα την ανάγκη για ευρύτερες συνεννοήσεις, αφήνοντας ταυτόχρονα σαφείς αιχμές εναντίον των προέδρων των κομμάτων τους, ενώ ο Θάνος Μωραΐτης, επίσης από το ΠΑΣΟΚ, προχώρησε για πρώτη φορά ένα βήμα παραπάνω, ζητώντας ακόμη και την αντικατάσταση του σημερινού πρωθυπουργού, προκειμένου να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας τον Φεβρουάριο χωρίς να διεξαχθούν εκλογές.

 

Σε συνέχεια της κριτικής της, τόσο για την απουσία του πρωθυπουργού όσο και για τις ακροδεξιές αποκλίσεις της Ν.Δ., η κ. Μπακογιάννη σε μια εμφάνιση που προκάλεσε συζητήσεις, ξεκίνησε την ομιλία της λέγοντας πως «οι καιροί απαιτούν τις υπερβάσεις και έχει φτάσει η ώρα να συνεννοηθούμε σε κάποια βασικά ζητήματα». Χωρίς να αναφέρεται ονομαστικά στα Ζάππεια ή και σε πρόσφατες δηλώσεις του Αντ. Σαμαρά, η βουλευτής Επικρατείας τόνισε χαρακτηριστικά: «Εγώ δεν έσκισα ποτέ κανένα Μνημόνιο και δεν υποσχέθηκα λαγούς με πετραχήλια».

 

Τα «καρφιά» της Ντόρας

 

Από τα βέλη της πρώην υπουργού δεν γλίτωσε ούτε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθώς, όπως είπε, η υπερφορολόγηση δεν φέρνει έσοδα, ενώ έριξε το γάντι, προαναγγέλλοντας πως θα καταθέσει από μόνη της τροπολογία με την οποία θα μειώνονται κατά 30% οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, καλώντας ταυτόχρονα τους βουλευτές όλων των κομμάτων να την υπερψηφίσουν.

 

Τη σκυτάλη έλαβε ο Νίκος Σηφουνάκης, ο οποίος έκανε λόγο για «αλλοπρόσαλλες αποφάσεις με τις οποίες επιβάλλονται φόροι και εξαγγέλλονται ελαφρύνσεις που δεν έρχονται ποτέ», ενώ χαρακτήρισε «επιεικώς ερασιτεχνικούς» τους πολιτικούς χειρισμούς για τον ΕΝΦΙΑ.

 

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ πήρε εκ νέου αποστάσεις από την πολιτική ταύτισης με τη Ν.Δ. που ακολουθεί ο Ευάγγ. Βενιζέλος, λέγοντας ότι «ως παράταξη σώσαμε τη χώρα, αλλά σώσαμε και τη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ». «Αρνούμαστε να κάνουμε έστω ένα ολιγοσέλιδο κείμενο και να εξηγούμε πως διπλασιάστηκε το χρέος και πενταπλασιάστηκε το έλλειμμα την περίοδο 2004-2009». Ο κ. Σηφουνάκης συμφώνησε μάλιστα με τα όσα είπε νωρίτερα ο ανεξάρτητος βουλευτής Σπύρος Λυκούδης, ότι χωρίς εθνική συνεννόηση, ούτε η τωρινή ούτε κάποια επόμενη κυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να κάνει καμία τομή ή έστω να πραγματοποιήσει αυτά που έχει εξαγγείλει.

 

Νωρίτερα ο κ. Λυκούδης είχε ζητήσει κυβέρνηση «ειδικού σκοπού», στην οποία θα συνεργαστούν «οι βασικοί πρωταγωνιστές της αντιπολίτευσης και της συμπολίτευσης».

 

Στη συνέχεια, ο Θάνος Μωραΐτης, μία ημέρα μετά τη θυελλώδη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, μίλησε για πρώτη φορά ξεκάθαρα για απομάκρυνση του Αντώνη Σαμαρά από το Μέγαρο Μαξίμου. Οπως είπε, πρέπει να αναζητηθούν κυβερνητικές λύσεις από την παρούσα Βουλή εν όψει της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας και «εκεί θα κριθεί αν ο στόχος κάποιων είναι πάντα η καρέκλα».

 

Συνεχίζοντας την επίθεση εναντίον του πρωθυπουργού, σημείωσε πως «την πολιτική σταθερότητα την υπονόμευσαν αυτοί που πήγαιναν στα Ζάππεια και πετούσαν λαϊκίστικες χειροβομβίδες, αυτοί που έσυραν τη χώρα σε εκλογές του 2012 για να γίνουν πρωθυπουργοί, όσοι συνεργάζονταν με Μπαλτάκους και όσοι έστηναν παραμάγαζα με διάφορες τρόικες στο εσωτερικό».

 

Σόλο… Μωραΐτη

 

Αναφερόμενος στην ηγεσία του κόμματός του, τόνισε πως «δεν με αφορούν οι συνωμοσιολογίες και δεν πρόκειται να σταματήσω να λέω τη γνώμη μου», ενώ διευκρίνισε πως «δεν έχω δώσει καμία λευκή επιταγή στον Σαμαρά και δεν κλείνω τα μάτι σε κανέναν Τσίπρα».

 

Από την πλευρά των Ανεξάρτητων Ελλήνων ο Τέρενς Κουίκ επισήμανε ότι «ο λαός θέλει κυβέρνηση εθνικής ενότητας και εθνικής σωτηρίας», πρόσθεσε ωστόσο ότι αυτή πρέπει να προκύψει μετά από εκλογές.

 

Στο ίδιο μήκος περί συνεννόησης κινήθηκαν και ανεξάρτητοι βουλευτές όπως οι Γ. Νταβρής, Κ. Γιοβανόπουλος, Γ. Κουράκος και Γ. Κασαπίδης, οι οποίοι πήραν αποστάσεις τόσο από την κυβερνητική πολιτική όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ.

 

Με τη συζήτηση για κυβέρνηση εθνικής ενότητας να έχει φουντώσει, ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης εμφανίστηκε να τη συζητά, υπό συγκεκριμένες όμως προϋποθέσεις. «Σε ποια βάση θα γίνει αυτό; Στο “σκίζω τα μνημόνια” ή στην πρόκληση που βρίσκεται μπροστά μας για ένα εθνικό μέτωπο για τη ρύθμιση του χρέους;», αναρωτήθηκε.

 

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

 

Κόντρα για τα συμφέροντα

 

Σε ανοιχτή παραδοχή της διαπλοκής προχώρησε χθες το βράδυ στη Βουλή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγ. Βενιζέλος, διαχωρίζοντας ωστόσο τα επιχειρηματικο-εκδοτικά συμφέροντα που κινούνται πέριξ του Μαξίμου σε… εθνικού συμφέροντος και σε εκείνα των «αντιπάλων».

 

«…Και βεβαίως υπάρχουν επιχειρηματικά συμφέροντα που προσπαθούν να επηρεάσουν την πολιτική» παραδέχτηκε ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ σχετικά με τις προχθεσινές αναφορές Δραγασάκη που προκάλεσαν την έκρηξη κυβερνητικών στελεχών. «Εγώ, όμως, τον επιχειρηματικό κόσμο τον διακρίνω σε δύο μεγάλες κατηγορίες» συνέχισε. «Σ’ αυτόν που έχει τα συμφέροντά του στην Ελλάδα και θέλει να πάει η χώρα καλά, και στους άλλους, την ιδιόρρυθμη κατηγορία των επιχειρηματιών εκείνων που έχουν τα λεφτά τους στο εξωτερικό και τις ζημιές στην Ελλάδα. Αυτοί είναι που τροφοδοτούν μεγάλα πολιτικά παιχνίδια, τις ατομικές πολιτικές συμπεριφορές και τις συλλογικές, αυτοί πράγματι είναι αντίπαλοι στην προσπάθεια εξόδου από την κρίση. Ψάξτε να βρείτε ποιοι είναι οι μεν και ποιοι οι δε…».

 

Νωρίτερα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παν. Λαφαζάνης αλλά και ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛΛ. Π. Καμμένος επιχείρησαν να στοιχειοθετήσουν τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της Βουλής Γ. Δραγασάκη περί οικονομικών και εκδοτικών συμφερόντων που «υποχρεώνουν» την κυβέρνηση να βομβαρδίζει τη Βουλή με σωρεία διατάξεων της τελευταίας στιγμής.

 

«Μπορείτε να κρυβόσαστε πίσω από το δάχτυλό σας;» απευθύνθηκε στις πτέρυγες της συγκυβέρνησης ο εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Δεν ξέρετε τι γίνεται με τις χαριστικές τροπολογίες, τις εκπρόθεσμες, που δεν τις ξέρει κανείς, που δεν τις περνάνε καν από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και μας τις φέρνουν νύχτα και τις ψηφίζετε άρον άρον;» είπε και επικαλέστηκε ως παράδειγμα τροπολογία «που κατατέθηκε στις 7 του περασμένου Μαρτίου σε άσχετο νομοσχέδιο και με την οποία διαγράφηκαν αναδρομικά βεβαιωμένα πρόστιμα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ από τριγωνικές συναλλαγές».

 

«Ολόκληρη η πολιτική σας είναι μια φωτογραφία» είπε ο Π. Καμμένος αναφερόμενος στη συζήτηση περί φωτογραφικών διατάξεων. «Κάνετε μπίζνες και χρησιμοποιείτε τη Βουλή των Ελλήνων για να ψηφίζει τροπολογίες της νύχτας για να εξυπηρετείτε τα συμφέροντά σας» συνέχισε και έδωσε ως παραδείγματα του τελευταίου διαστήματος «τη φωτογραφική διάταξη για την Τράπεζα Πειραιώς και το “Ερρίκος Ντυνάν”, τη διάταξη με την οποία αποφυλακίστηκαν ο Σ. Εμμανουήλ, που τα έπαιρνε και τα έδινε για τα υποβρύχια, και οι κατηγορούμενοι για την Εnerga με δικηγόρο τον Μ. Βορίδη, αλλά και τα φαξ μεταξύ του Στ. Ψυχάρη και του κ. Φλώρου για τον διορισμό του υπευθύνου του ΔΕΣΜΗΕ».

 

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

 

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ

Παρουσία του μισάωρου

 

Μετά από δύο ημέρες συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής για την ψήφο εμπιστοσύνης, ο πρωθυπουργός έχει συνολικό «χρόνο πτήσης» μέσα στην αίθουσα μόλις 30 λεπτά. Την πρώτη ημέρα ήταν παντελώς απών. Χθες προσήλθε στη Βουλή στις 19.30 και κάθισε στα υπουργικά έδρανα μόνο για να ακούσει την ομιλία του υπουργού Οικονομικών. Λίγο πριν από τις 20.00 και μόλις ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνος Καμμένος διαδέχτηκε τον Γκ. Χαρδούβελη στο βήμα, ο Αντώνης Σαμαράς σηκώθηκε επιδεικτικά από τη θέση του και αποχώρησε. Σημειωτέον, στην αίθουσα βρισκόταν, εκτός του κ. Καμμένου, και ο Αλ. Τσίπρας και ο πρωθυπουργός δεν αντάλλαξε μαζί τους όχι απλά χειραψία, αλλά ούτε καν ένα βλέμμα.

 

Χ.ΙΩ.

 

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

 

 ΝΙΚΟΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ

«Πρόταση μομφής στην κυβέρνηση… ΣΥΡΙΖΑ»

 

«Eίναι επίπεδο δημοκρατίας αυτό;» εξερράγη κατά τις 10.30 μ.μ. στη Βουλή ο γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Βούτσης, διότι ενώ σχεδόν είχε ολοκληρωθεί η… παρέλαση των υπουργών που ξιφουλκούσαν εναντίον της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αποτρέποντας τους πολίτες από τη… λάθος ψήφο, είχαν μιλήσει ελάχιστοι από τους βουλευτές που ζήτησαν να τοποθετηθούν κατά την τριήμερη διαδικασία.

 

Στην πραγματικότητα, όμως, ο ίδιος το χαιρόταν. Γιατί, πράγματι, όπως ο ίδιος παρατήρησε, «αυτή δεν είναι συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης που ζήτησε ο πρωθυπουργός, είναι πρόταση μομφής στην… κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ».

 

Ε.Δ.Β.

 

 

 

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=242379