- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Δεν υπάρχει μνημόνιο στην ψυχική οδύνη

13/10/14 ΕΛΛΑΔΑ

Η κακή οικονομική κατάσταση του κράτους δεν μπορεί να αποτελέσει άλλοθι για τη μείωση της χρηματικής ικανοποίησης λόγω ψυχικής οδύνης, που οφείλει να καταβάλει η Πολιτεία προς τους συγγενείς των θυμάτων που έχασαν τη ζωή τους ή τραυματίστηκαν από ευθύνη κρατικών οργάνων. Με αυτό το σκεπτικό, το Συμβούλιο της Επικρατείας αποκρούει τους ισχυρισμούς του Ελληνικού Δημοσίου ότι είναι υπερβολικά τα ποσά που επιδικάζονται σε περίοδο μεγάλης οικονομικής δυσχέρειας για το κράτος, καθώς η Δικαιοσύνη έκρινε ότι πρέπει να δοθεί ποσό που ξεπερνά το μισό εκατ. ευρώ (με τους νόμιμους τόκους μερικών ετών) στους συγγενείς ναρκαλιευτή στρατιώτη, που σε ηλικία 20 μόλις ετών έχασε τη ζωή του πριν από 16 χρόνια από έκρηξη νάρκης στον Εβρο.

 

Στην απόφαση του ΣτΕ τονίζεται ότι η χρηματική ικανοποίηση λόγω ψυχικής οδύνης αποσκοπεί στην ηθική παρηγοριά και την ψυχική ανακούφιση των μελών της οικογένειας του θύματος, όσο αυτό είναι δυνατό από τον ψυχικό πόνο που δοκιμάζουν κατά τον χρόνο του θανάτου του. Και υπογραμμίζεται ότι το ύψος της δεν μπορεί να επηρεάζεται από τη συγκεκριμένη κάθε φορά δημοσιονομική κατάσταση.

 

Πλέον το Δημόσιο θα υποχρεωθεί σε καταβολή ακόμα μεγαλύτερης αποζημίωσης, αφού όλοι βρίσκονταν σε διατεταγμένη υπηρεσία, μολονότι η έκρηξη αποδίδεται σε ανθρώπινο λάθος ενός από τους στρατιωτικούς που μετείχαν στην ομάδα ναρκαλιείας τη μοιραία ημέρα. Η έκρηξη της νάρκης στον Εβρο τον Ιούνιο του 1998 στοίχισε τη ζωή δύο στρατιωτικών και τον βαρύτατο τραυματισμό ενός τρίτου. Οι συγγενείς του 20χρονου φαντάρου προσέφυγαν στα διοικητικά δικαστήρια αξιώνοντας αποζημίωση 1,1 εκατ. ευρώ από το Δημόσιο, λόγω των εσφαλμένων χειρισμών του λοχία ναρκαλιευτή και του εσφαλμένου σχεδιασμού της επιχείρησης από ανωτέρους του.

 

Το Διοικητικό Πρωτοδικείο επιδίκασε αρχικά αποζημίωση μισό εκατ. ευρώ, αλλά μετά από έφεση του Δημοσίου, μειώθηκε σε 250.000 ευρώ. Το Δημόσιο προσέφυγε στο ΣτΕ, ζητώντας περαιτέρω μείωση της χρηματικής ικανοποίησης, θεωρώντας την υπερβολικά υψηλή και ασυνήθη για περίπτωση ψυχικής οδύνης. Το ΣτΕ απέκρουσε, όμως, όλους τους ισχυρισμούς του Δημοσίου, κρίνοντας απόλυτα ορθή την αποζημίωση εν όψει της βαθιάς θλίψης που προκάλεσε στην οικογένειά του η απρόσμενη απώλεια, επιβεβαιώνοντας έτσι την απόφαση του Εφετείου.

 

Μαρία Δήμα

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=243159