- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Νομική διεκδίκηση των Γλυπτών με τον αέρα της Αμάλ

15/10/14 ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η παρουσία της υπέρκομψης Λιβανέζας δικηγόρου προκάλεσε χθες (Τρίτη) το αδιαχώρητο στην οδό Μπουμπουλίνας, την ώρα που φωτορεπόρτερ, κάμερες και φλας απαθανάτιζαν βήμα-βήμα την επίσκεψη της Αμάλ Αλαμουντίν – Κλούνεϊ στο υπουργείο Πολιτισμού.

Η 36χρονη δικηγόρος, σιωπηλή και διακριτική, περιορίστηκε στα χαμόγελα και στις πόζες που πρόσφεραν ωραία φωτογραφικά ενσταντανέ και αρκέστηκε να πει, μετά από πολλές πιέσεις και ερωτήσεις για το αν θα τα καταφέρει να φέρει πίσω τα Μάρμαρα στην Αθήνα: «Θα τα καταφέρουμε».

 

amal-alamountin2 [1]

Η Αμάλ Αλαμουντίν-Κλούνεϊ στο γνωστό εστιατόριο «Βαρούλκο» στο Μικρολίμανο.

 

Η Αμάλ Κλούνεϊ συμμετείχε στην πρώτη συνάντηση εργασίας που πραγματοποιήθηκε παρουσία του υπουργού Πολιτισμού Κωνσταντίνου Τασούλα, συνεργατών του και φυσικά των δύο Βρετανών νομικών, ειδικών σε θέματα διεθνούς δικαίου και πολιτιστικής κληρονομιάς, Νόρμαν Πάλμερ και Τζέφρι Ρόμπερτσον (του γραφείου «Doughty Street Chambers»).

Σήμερα, μαζί με τους συναδέλφους της, θα απαντήσει στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων στη συνέντευξη Τύπου που θα δοθεί στο Μουσείο της Ακρόπολης. Θα προηγηθεί συνάντηση των τριών νομικών με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στη συνέχεια θα ξεναγηθούν (από τον Δημήτρη Παντερμαλή) στο Μουσείο της Ακρόπολης και μετά τη συνέντευξη Τύπου θα επισκεφτούν τον Ιερό Βράχο.

Ενστάσεις από νομικούς κύκλους

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», βασική πρόταση των Βρετανών δικηγόρων είναι η δικαστική οδός, δηλαδή η επίλυση του θέματος στα δικαστήρια με επικρατέστερη την προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, χωρίς να αποκλείονται τα ελληνικά, τα βρετανικά ακόμα και τα αμερικανικά δικαστήρια.

 

[2]

Από αριστερά: Τζέφρι Ρόμπερτσον, Αμάλ Αλαμουντίν-Κλούνεϊ, Κωνσταντίνος Τασούλας, Λίνα Μενδώνη.

 

Τις ενστάσεις τους έχουν διατυπώσει τόσο ο πρόεδρος της Βρετανικής Επιτροπής για την Επιστροφή των Γλυπτών, Εντι Ο’Χάρα, όσο και ο πρόεδρος της Ελβετικής Επιτροπής, καθηγητής Ντούσαν Σιντζάνσκι. Σε επιστολή, μάλιστα, που έστειλε ο δεύτερος στον Αντώνη Σαμαρά κάνει λόγο για το δυσβάσταχτο οικονομικό κόστος, αλλά κυρίως «για τον κίνδυνο να χαθεί η υπόθεση στα δικαστήρια, καθώς η Μεγάλη Βρετανία ασκεί μεγαλύτερη διεθνή επιρροή από την Ελλάδα».

Χθες τοποθετήθηκε στο θέμα και ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αθήνας με επιστολή στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο. Προτείνει σύσταση επιστημονικής επιτροπής διεκδίκησης των Μαρμάρων του Παρθενώνα, στην οποία να συμμετέχουν και να προσφέρουν εθελοντικώς τις υπηρεσίες τους Ελληνες νομικοί εγνωσμένου κύρους.

 

 

B.Tζ.
efsyn.gr


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=243615