- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
Υπουργοί εντός, εκτός και επί τα αυτά
18/02/13 Αρχείο Άρθρων,ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ποιοι φαίνεται πως θα απομακρυνθούν από την κυβέρνηση στον επόμενο ανασχηματισμό, ποιοι είναι υποψήφιοι για υπουργοποίηση και ποιοι δείχνουν αυτή τη στιγμή ακλόνητοι στα πόστα τους
Της Αλίκης Μάτση
[1]Υπό τη δαμόκλειο σπάθη της αναγκαστικής λήψης νέων μέτρων, των περίφημων ισοδυνάμων, πορεύεται πλέον η τρικομματική κυβέρνηση Σαμαρά, ενόψει της έλευσης της τρόικας τον Μάρτιο. Η υστέρηση των εσόδων τον Ιανουάριο και οι καθόλου ευοίωνες προοπτικές που αυτή συνεπάγεται για τους επόμενους μήνες σε ό,τι αφορά τις αποκλίσεις στον προϋπολογισμό δημιουργούν τον εύλογο φόβο, λόγω των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί, ότι οι δανειστές θα ζητήσουν την εφαρμογή των συμπεφωνημένων, κάτι που βεβαίως «τρομοκρατεί» τους εγχώριους εταίρους, αφού με μαθηματική ακρίβεια ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα οδηγήσει στην πτώση της κυβέρνησης Σαμαρά.
«Παραδοσιακά», η προσφορότερη επικοινωνιακά λύση για όλες τις κυβερνήσεις όταν βρίσκονται στα δύσκολα ακούει σε μια λέξη: «ανασχηματισμός».
Και ο Αντώνης Σαμαράς δεν θα ξεφύγει από την πεπατημένη. Ο ανασχηματισμός προγραμματίζεται -εκτός απροόπτου-, λένε καλά πληροφορημένες πηγές, για τον Μάρτιο, λίγο μετά την ολοκλήρωση του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ. Ο ακριβής χρόνος θα εξαρτηθεί πιθανότατα από τις απαιτήσεις που θα προβάλουν οι δανειστές και από το αν η κυβέρνηση θα εξαναγκαστεί να πάρει νέα μέτρα. Θα εξαρτηθεί όμως και από τα αποτελέσματα του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ και από το αν ο Ε. Βενιζέλος, παρά τις περί του αντιθέτου εισηγήσεις που δέχεται, θα αποφασίσει συμμετοχή με περισσότερα δικά του στελέχη. Αλλά και από το αν ο Φ. Κουβέλης θα επιμείνει στην παραμονή των κ. Αντ. Μανιτάκη και Αντ. Ρουπακιώτη, καθώς για τον δεύτερο οι συγκρούσεις με νεοδημοκρατικά στελέχη έχουν γίνει καθημερινό φαινόμενο.
Η ονοματολογία όμως για το ποιοι φεύγουν και ποιοι μένουν έχει ήδη αρχίσει, ενώ σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες το θέμα δεν αποκλείεται να συζητηθεί και στη σημερινή σύσκεψη, με ανοιχτή ατζέντα, των πολιτικών αρχηγών.
Εκείνοι που έχουν κάθε λόγο να αισθάνονται σίγουροι για την παραμονή τους στους υπουργικούς θώκους είναι οι εξής τέσσερις:
* Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας. Είναι γνωστό ότι ο Αντ. Σαμαράς τον περιβάλλει με την απόλυτη εμπιστοσύνη του, καθώς οι δύο τους έχουν «δέσει» απολύτως, παρά τα πυρά από στελέχη της Ν.Δ.
* Ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης, που κρίνεται εργατικός και αποτελεσματικός, παρά το γεγονός ότι μόλις το Σάββατο ορκίστηκε υφυπουργός ο Κυρ. Βιρβιδάκης, ανιψιός του επιτίμου Κ. Μητσοτάκη, για την απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ.
* Ο υπουργός Παιδείας Κων. Αρβανιτόπουλος. Κατά πολλούς, εκτός του Χρ. Λαζαρίδη, το άλλο alter ego του Αντ. Σαμαρά. Μάλιστα, η θέση του εδραιώθηκε, λέγεται, διότι οι αντιδράσεις στο σχέδιο «Αθηνά» ήταν λιγότερες και ηπιότερες του αναμενομένου.
* Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Ν. Δένδιας λόγω των «επιτυχιών» του με την τρομοκρατία και το σχέδιο «Ξένιος Δίας» για τους μετανάστες.
Οι θέσεις των υπολοίπων του οικονομικού επιτελείου, εκτός Στουρνάρα, δεν είναι το ίδιο ασφαλείς, με εξαίρεση τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα και ενδεχομένως τον υφυπουργό Ανάπτυξης Θ. Σκορδά. Η απομάκρυνση του Γ. Μαυραγάνη, υφυπουργού Οικονομικών, πρέπει να θεωρείται βέβαιη, καθώς οι αρμοδιότητές του δεν υφίστανται πλέον. Επισφαλής, λόγω κόντρας με τον Κ. Χατζηδάκη, και η θέση του Ν. Μηταράκη, αλλά και του υπουργού Εργασίας Γ. Βρούτση.
Η υπουργός Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη, ωστόσο, αναμένεται να παραμείνει στη θέση της, καθώς το όνομά της ακούγεται και ως υποψήφιας για τον δημαρχιακό θώκο της Αθήνας και το Μαξίμου δεν θέλει να την «κάψει» απομακρύνοντάς την, παρά το διαμεσολαβήσαν σκάνδαλο Καραχάλιου.
Οι αγροτικές κινητοποιήσεις και η στάση που κράτησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθ. Τσαυτάρης, σε συνδυασμό με τις κακές, όπως λέγεται, σχέσεις του με τον Μάξιμο Χαρακόπουλο δεν αποκλείεται να του στοιχίσουν τον υπουργικό θώκο.
Ο Αντρ. Λυκουρέντζος, πάντως, υπουργός Υγείας, όπως και ο υφυπουργός του Μάριος Σαλμάς λέγεται ότι θα απομακρυνθούν, καθώς η μη καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών στον ΕΟΠΥΥ αποτελεί το κερασάκι στη δυσαρέσκεια του πρωθυπουργού, ενώ και οι μεταξύ τους διαμάχες δεν θεωρούνται αμελητέα ποσότητα.
Δημήτρης Αβραμόπουλος και Πάνος Παναγιωτόπουλος ή θα παραμείνουν «πακέτο» ή θα απομακρυνθούν πακέτο από τα υπουργεία Εξωτερικών και Αμυνας, με πιθανότερη τη δεύτερη εκδοχή για να μη διαταραχθούν και οι εσωτερικές ισορροπίες στη Ν.Δ.
Από τη Ν.Δ. σχεδόν βέβαιοι προς υπουργοποίηση θεωρούνται οι κ. Μ. Βορίδης., Μαν. Κεφαλογιάννης και πιθανώς ο Α. Γεωργιάδης. Αδηλες προς το παρόν οι βουλές των κ. Βενιζέλου και Κουβέλη για το πόσοι και ποιοι εκ των των δικών τους στελεχών θα μετάσχουν στο νέο κυβερνητικό σχήμα, όποτε και αν δημιουργηθεί.
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=24824
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε