- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Πρώτη δύναμη το Podemos σε δημοσκόπηση της «El Pais»

02/11/14 ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αν διεξάγονταν σήμερα εκλογές στην Ισπανία, το νέο αριστερό κόμμα «Podemos» θα κατακτούσε την πρώτη θέση συγκεντρώνοντας το 27% των ψήφων, σύμφωνα με δημοσκόπηση της «El Pais».

Το νεοπαγές κίνημα θα βρισκόταν 1,5 μονάδες πάνω από το Ισπανικό Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (PSOE ) που θα συγκέντρωνε 26,2% και 7 μονάδες πάνω από το Λαϊκό Κόμμα (PP), γράφει η εφημερίδα.

Στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, το 2011, το PP είχε κερδίσει 44,6% των ψήφων και το PSOE 28,7%. Το Μάιο του 2014, με την ευκαιρία των ευρωεκλογών, το Podemos, το οποίο είχε δημιουργηθεί μόλις τέσσερις μήνες νωρίτερα, κέρδισε στην πρώτη εκλογική δοκιμασία του πέντε έδρες με 8% των ψήφων και έγινε η τέταρτη πολιτική δύναμη της χώρας.

«Ποτέ ένα κόμμα που δημιουργήθηκε πρόσφατα δεν είχε φθάσει σε τέτοιο επίπεδο στην πρόθεση ψήφου με μόνον οκτώ μήνες ύπαρξης», επισημαίνει η «El Pais».

 

 

galop-podemos-ispania [1]

 

Το «Podemos» υποστηρίζεται από Ισπανούς που είναι δυσαρεστημένοι από την κατάσταση της χώρας, όπου πάνω από το 23% του ενεργού πληθυσμού βρίσκεται ακόμη στην ανεργία εξαιτίας της βαθιάς κρίσης, καθώς και από τα σκάνδαλα διαφθοράς, που πλήττουν κυρίως το πολιτικό κατεστημένο.

Σχεδόν 42% των εν δυνάμει ψηφοφόρων του «Podemos» διευκρινίζουν πως κάνουν αυτή την επιλογή επειδή είναι «απογοητευμένοι» από τα άλλα κόμματα, ενώ μόνο 33% θα το ψήφιζαν λόγω ιδεολογικών πεποιθήσεων.

Ο επικεφαλής του, λέκτορας πολιτικής επιστήμης Πάμπλο Ιγκλέσιας, είχε σημειώσει στις αρχές του Οκτωβρίου πως οι δημοσκοπήσεις στη χώρα του δείχνουν ότι το «Podemos» πλησιάζει τους Σοσιαλιστές, ενώ η ιδιαίτερη δυναμική του κόμματος μεταγράφεται σε 130.000 μέλη.

 

efsyn.gr


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=248722