- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
Ενας πυρήνας πολιτισμού
18/02/13 ART,Αρχείο Άρθρων
ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΣΤΗ ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ Γ. Ν. ΒΟΓΙΑΤΖΟΓΛΟΥ
[1]Ενας νέος χώρος πολιτισμού εγκαινιάζεται απόψε στις 7.30 μ.μ. στη Νέα Ιωνία (Ελ. Βενιζέλου 63-71), δημιουργία του συλλέκτη Γιώργου Βογιατζόγλου. Σε μια περιοχή της Αττικής επιλεγμένη καθόλου τυχαία, η ίδρυση της Πινακοθήκης Βογιατζόγλου, την οποία διευθύνει η Ελένη Κυπραίου, στοχεύει στην ενίσχυση του πολιτισμού μέσα στην καθημερινή ζωή καθώς και τη συμμετοχή και τη στήριξη της πολιτιστικής παρακαταθήκης της πόλης.
Ο χώρος, που ονομάστηκε «Σπάρτη» και είναι αφιερωμένος στον τόπο καταγωγής της οικογένειας Βογιατζόγλου, τη Μικρά Ασία, εγκαινιάζεται με την έκθεση ζωγραφικής του Αλέκου Κυραρίνη. Πρόθεση του συλλέκτη είναι τα σταδιακά αφιερώματα σε νέους καλλιτέχνες της συλλογής και η ολοκλήρωση του εκθεσιακού χώρου για τη στέγαση της μόνιμης συλλογής.
Η έκθεση του Α. Κυραρίνη, σε επιμέλεια Λουίζας Καραπιδάκη, παρουσιάζει τέσσερις ενότητες έργων, τα περισσότερα από τα οποία θα εκτεθούν για πρώτη φορά στο κοινό και πρόκειται να εγκαινιάσει η πρύτανης Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ.
Αλλά γιατί ο 57χρονος αρχιτέκτονας Γιώργος Βογιατζόγλου αποφάσισε να ιδρύσει την Πινακοθήκη;
«Η Ιωνία είναι ο τόπος καταγωγής των γονιών μου, την θεωρώ σημαντική γιατί έχει πλούσια κουλτούρα. Πιστεύω ότι η Πινακοθήκη στη Νέα Ιωνία θα αποτελέσει πυρήνα πολιτισμού σε όλους όσοι ενδιαφέρονται για την τέχνη. Σχεδιάζουμε ένα χώρο που θα συγκεντρώνει τους φιλότεχνους και όσους θεωρούν τον πολιτισμό προτεραιότητα ζωής. Στις 19 Φεβρουαρίου ξεκινά ένας πρώτος κύκλος περιοδικών εκθέσεων, πλαισιωμένος με εκπαιδευτικά προγράμματα και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Δεν είναι τυχαίο που μας στηρίζει σ' αυτή την προσπάθεια η ακαδημαϊκός Ελένη Γλύκατζη- Αρβελέρ τιμώντας μας με την παρουσία της».
Η συλλογή περιλαμβάνει έργα Ελλήνων καλλιτεχνών που αντικατοπτρίζουν την αντίληψη του συλλέκτη για την τέχνη: «Κι αυτό, σε συνδυασμό με την αισθητική και τη συγκίνηση που εμπεριέχουν τα έργα, είτε αφορά καλλιτέχνες των δεκαετιών ’60-’80, που αποτελούν και τον κύριο κορμό της συλλογής, είτε νέους καλλιτέχνες» λέει ο συλλέκτης. «Και θα σταθώ σ' αυτό το θέμα γιατί θέλω η Πινακοθήκη να γίνει βήμα έκφρασης νέων δημιουργών. Ελπίζω να τα καταφέρουμε».
Ο Γ. Ν. Βογιατζόγλου γνώρισε τον Αλέκο Κυραρίνη τυχαία.
«Τον πρωτοσυνάντησα πριν από χρόνια σ' ένα ταξίδι μου στην Τήνο. Τον επισκεπτόμουν τακτικά κι έτσι είχα τη μοναδική ευκαιρία να βλέπω την εξέλιξη της δουλειάς του που μ' ενδιέφερε ιδιαίτερα. Εργάστηκε για αρκετό χρόνο και στον χώρο της Πινακοθήκης για να μπορέσει να ολοκληρώσει έργα μεγάλων διαστάσεων. Σήμερα παρουσιάζουμε δύο ολοκληρωμένες ενότητες έργων της συλλογής και κυρίως έργα που δημιουργήθηκαν μέσα σ' αυτό τον χώρο. Μάλιστα μια ενότητα έχει τίτλο «Νέα Ιωνία». Ο Αλέκος Κυραρίνης, εκτός από αγαπητός φίλος και ζωγράφος, έχει μια αντίληψη ζωής και καλλιτεχνίας που προσωπικά εκτιμώ βαθύτατα».
Ενας τετράχρωμος κατάλογος εκατόν είκοσι πέντε σελίδων έχει εκδοθεί ειδικά για την έκθεση, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 15 Μαρτίου.
Ε.Μ.
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=24878
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε