- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
Eκτακτη «έκρηξη» των πρυτάνεων
18/02/13 Αρχείο Άρθρων,ΕΛΛΑΔΑ
Της Αννας Ανδριτσάκη
[1]Τα Πανεπιστήμια παραπαίουν. Τα σοβαρά θεσμικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν –έλευση συμβουλίων, δυσεφαρμογή νέου νόμου- τα οδηγούν στην απορρύθμιση, τα ίδια δηλώνουν αδυναμία συνέχισης του εκπαιδευτικού τους έργου και ζητούν κατεπείγουσα χρηματοδότηση, ενώ για το «Αθηνά» επιμένουν στην αντισυνταγματικότητά του και κυρίως στην περίπτωση του Ομόσπονδου Αττικού Πανεπιστημίου. Το σήμα κινδύνου ηχεί, ακόμη πιο δυνατά, αυτή τη φορά. Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Παιδείας, προσπαθώντας να διορθώσει τα αδιόρθωτα εξετάζει την πιθανότητα νέας νομοθετικής παρέμβασης που θα θεραπεύσει πληγές της προηγούμενης, όπως τα –αδιευκρίνιστα- πεδία αρμοδιοτήτων συμβουλίων και πρυτάνεων.
Μετά και την προειδοποίηση-απειλή του υπουργού Παιδείας για την επερχόμενη «βαριά αξιολόγηση» των Ιδρυμάτων, η οποία συνδέεται με τη χρηματοδότησή τους, οι πρυτάνεις εμφανίζονται αγανακτισμένοι. Στην έκτακτη σύνοδό τους, το Σάββατο στο Λαύριο, παρουσία του γενικού γραμματέα του υπουργείου Παιδείας, Αθ. Κυριαζή, έριξαν ομοβροντία καταγγελιών πιέζοντας για άμεσες λύσεις.
Πιεστικότερο πρόβλημα, η έλευση των συμβουλίων. Η επικάλυψη των αρμοδιοτήτων μεταξύ πρύτανη-συγκλήτου και συμβουλίου έχει προκαλέσει απορρύθμιση. Εκτός από την αυτοδιοίκηση πλήττεται και η εύρυθμη λειτουργία των Ιδρυμάτων. Μέχρι πού φτάνει ο εποπτικός ρόλος των συμβουλίων; Τι θα γίνει αν τα συμβούλια δεν εγκρίνουν τους προϋπολογισμούς; Ερωτήσεις που δεν καλύφθηκαν από τη γενική τοποθέτηση του γ.γ. του υπουργείου, ότι τη διοίκηση ασκούν οι πρυτάνεις. Εξ ου και η υπόσχεση για άμεσες πρωτοβουλίες-διευκολύνσεις (δεν ονομάστηκαν) ώστε να προχωρήσει η εφαρμογή του νόμου αλλά και η προετοιμασία πρόσθετης νομοθετικής ρύθμισης μέχρι τον Ιούνιο.
Στο ίδιο πλαίσιο, πάντως, όσοι μετέχουν στη διοίκηση των Πανεπιστημίων (αντιπρυτάνεις, κοσμήτορες κ.ά.) και παράλληλα έχουν εκλεγεί μέλη των συμβουλίων θα κληθούν να επιλέξουν θέση.
Ετερο σοβαρό θέμα, οι θεσμικές δυσχέρειες στην έγκριση των προϋπολογισμών και τα διαρκή νομοθετικά και γραφειοκρατικά εμπόδια που προκαλούν σοβαρά εμπόδια στην απορρόφηση της (συρρικνωμένης) επιχορήγησης. Ακόμα, τέθηκαν: η έλλειψη προσωπικού που δημιουργεί κινδύνους έως και ποινικοποίησης για ασήμαντες υποθέσεις, η εσωστρέφεια και παρεμπόδιση της οικονομικής υποστήριξης εξαιτίας της εφαρμογής του νόμου, η αποσύνδεση της έρευνας από την ανάπτυξη λόγω της κατάργησης της ΓΓΕΤ.
Οσο για το «Αθηνά», επαναλήφθηκε ότι ο βεβιασμένος και ατεκμηρίωτος σχεδιασμός θίγει την οικονομική, θεσμική και διοικητική αυτοτέλεια των Πανεπιστημίων με συνέπειες στην εκπαίδευση, την έρευνα και ανάπτυξη της χώρας. Το δε ομόσπονδο «Αδαμάντιος Κοραής» παραβιάζει συνταγματικές διατάξεις. Σημειώνεται ότι για το τελευταίο έχει αντιδράσει έντονα η διοίκηση του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
…………………………………………………………………………………………………………………………………..
Ξεσηκωμός για την κατάργηση του μάρκετινγκ από τα ΤΕΙ
«Η κατάργηση της ειδικότητας μάρκετινγκ από τον χάρτη των ΤΕΙ της Ελλάδας ελέγχεται για έλλειψη επιστημονικής αιτιολόγησης, βούλησης υποστήριξης της εθνικής προσπάθειας για οικονομική ανάπτυξη και προσπάθειας για διαφάνεια στον δημόσιο βίο». Με αυτή την καταγγελία στην ανοιχτή επιστολή διαμαρτυρίας προς τον υπουργό Παιδείας, οι καθηγητές των τμημάτων ΤΕΙ Εμπορίας και Διαφήμιση -ενσωματωμένων πλέον στη νέα σχολή Οικονομίας και Διοίκησης- ζητούν την απόσυρση της σχετικής πρότασης.
Οπως αναφέρουν, τα Τμήματα Μάρκετινγκ (κυρίως Αθήνας και Θεσσαλονίκης) διατηρούν μακροχρόνιες σχέσεις με τον παραγωγικό ιστό και η απορροφητικότητα των πτυχιούχων τους είναι υψηλή. Ως εκ τούτου, η εξαφάνιση της ειδικότητας θα αποδυναμώσει τον στόχο στελέχωσης με υψηλού επιπέδου στελέχη μάρκετινγκ διότι «ούτε από τα Πανεπιστήμια ούτε από τα ιδιωτικά κολέγια είναι δυνατόν σε σύντομο χρονικό διάστημα να εκπαιδευθούν στελέχη με υψηλό επίπεδο θεωρητικών γνώσεων αλλά και με γνώσεις άμεσης εφαρμογής».
Σημειώνεται ότι η υποβάθμιση των σπουδών μάρκετινγκ έχει ξεσηκώσει τον φοιτητικό πληθυσμό των τμημάτων αυτών σε όλη την Ελλάδα. Από τις πλέον χαρακτηριστικές, η πρωτοβουλία «Save Marketing in Greece» του τμήματος στην Κρήτη.
Α.ΑΝΔΡ.
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=24898
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε