- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

2012: ήταν η χρονιά του Παπαβασιλείου

19/02/13 ART,Αρχείο Άρθρων

Βραβεία Κουν, αλλά και Βραβεία των Κριτικών Θεάτρου και Μουσικής

 

Για τη συνολική προσφορά του επί δεκαετίες αλλά και ειδικά για τις δύο υπέροχες παραστάσεις του («Του Κουτρούλη ο γάμος» και «Βαφτιστικός») κέρδισε χθες το Μεγάλο Βραβείο Θεάτρου

 

Της Εφης Μαρίνου

 

[1]Πώς θα μπορούσε να μη βρίσκεται ανάμεσα στους βραβευμένους ένας από τους σπουδαιότερους Ελληνες σκηνοθέτες; Ο Βασίλης Παπαβασιλείου όχι μόνο για την έξοχη παράστασή του «Του Κουτρουλη ο γάμος» αλλά και για το σύνολο της δουλειάς του μέχρι σήμερα;

 

Τα Βραβεία «Κάρολος Κουν» 2012 καθώς και τα Βραβεία των Κριτικών Θεάτρου και Μουσικής 2012 απονεμήθηκαν χθες σε ειδική τελετή στην αίθουσα «Δημήτρης Μητρόπουλος» του Μεγάρου Μουσικής. Ανάμεσα στους βραβευθέντες, νέοι αλλά και παλαιότερων γενεών καλλιτέχνες, που διακρίθηκαν για το έργο τους, όπως ο σπουδαίος μαέστρος Θεόδωρος Κουρεντζής, ο Γιάννης Χουβαρδάς για τη σκηνοθεσία του στον «Περικλή» του Σέξπιρ, η Μπέτυ Αρβανίτη για την ερμηνεία της στην παπαδιαμαντική «Φόνισσα», η Ελένη Ράντου για το θεατρικό της έργο, ο Δημήτρης Δημόπουλος για την… ελληνική οπερατική του Αΐντα.

 

Βραβεία «Κάρολος Κουν» για το Θέατρο:

 

* Ελληνικού έργου, ισότιμα στους Γιάννη Κακλέα για τη σκηνοθεσία της «Αυλής των θαυμάτων» του Ι. Καμπανέλλη και Στάθη Λιβαθινό για τη σκηνοθεσία του «Ερωτόκριτου» του Β. Κορνάρου.

 

* Ερμηνείας ηθοποιού σε ελληνικό έργο στην Μπέτυ Αρβανίτη για την «εύστοχη» παρουσία της στη θεατρική μεταφορά της «Φόνισσας» του Αλ. Παπαδιαμάντη.

 

* Δραματουργίας ελληνικού έργου στους Ελένη Ράντου, Σάρα Γανωτή και Νίκο Σταυρακούδη για το έργο τους «Κατάδικός μου».

 

* Επαινος στον Δημήτρη Δημόπουλο «για την αντισυμβατική ματιά» του έργου του «Yasou Aida».

 

Βραβεία Κριτικών Θεάτρου

 

* Το Μεγάλο Βραβείο Θεάτρου απέσπασε ο Βασίλης Παπαβασιλείου με την ευκαιρία της «ευφρόσυνης σκηνοθεσίας του στην παράσταση «Του Κουτρούλη ο γάμος» του Αλέξανδρου–Ρίζου Ραγκαβή (Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου), τον «Βαφτιστικό» του Θεόφραστου Σακελλαρίδη στο Φεστιβάλ Αθηνών καθώς επίσης για την επί δεκαετίες εξέχουσα προσφορά του στο θέατρο».

 

*Τιμητική Διάκριση σε Θεατρολογικό Σύγγραμμα: Post mortem στον κριτικό θεάτρου και λογοτέχνη Γιάννη Βαρβέρη με την ευκαιρία της συγκεντρωτικής έκδοσης των κειμένων κριτικής του (2003-2010) υπό τον τίτλο «Η Κρίση του Θεάτρου τ. Ε΄» «αποτιμώντας την πολύτιμη θεατρολογική διάσταση των κειμένων».

 

*Τιμητική Διάκριση Διεθνούς Ρεπερτορίου: στον Γιάννη Χουβαρδά για τη σκηνοθεσία του στον «Περικλή» του Σέξπιρ γιατί «με μηδενικά σκηνικά μέσα και ευφάνταστα κοστούμια, ανέδειξε τον πολυεπίπεδο μύθο με χιούμορ και φαντασία». Επαινος στον Κωνσταντίνο Αρβανιτάκη για την ευαίσθητη σκηνοθεσία του έργου «Πυρκαγιές» του Ουαζντί Μουαουάντ.

 

*Τιμητική Διάκριση σε Νέο ή Πρωτοεμφανιζόμενο Καλλιτέχνη: ισότιμα στη Νεφέλη Κουρή για την ερμηνεία της ως Αρετούσας στον «Ερωτόκριτο» και στη Λένα Παπαληγούρα για την ερμηνεία της στο έργο του Γ.Τσίρου «Αόρατη Ολγα».

 

*Τιμητική Διάκριση Αρχαίου Δράματος: στον Τσέζαρις Γκραουζίνις για τη σκηνοθεσία του «Οιδίποδα Τυράννου» που συγκροτεί μια ολοκληρωμένη, λιτή και καίρια ερμηνεία της σοφόκλειας τραγωδίας. Επαινος στην Αγγελική Κασόλα για την πειραματική σκηνοθεσία του «Πλούτου» του Αριστοφάνη, που παρουσιάστηκε από τη θεατρική ομάδα «Πείρα(γ)μα» στο «Γυάλινο Μουσικό Θέατρο».

 

 

Βραβεία Κριτικών Μουσικής

 

* Μεγάλο Βραβείο Μουσικής στον αρχιμουσικό Θεόδωρο Κουρεντζή, καλλιτεχνικό διευθυντή της Οπερας του Περμ (Ρωσία), «για το εξαιρετικό συναυλιακό και παραστατικό δίπτυχο των συνόλων της Οπερας, σε αντιπροσωπευτικό πανόραμα έργων Ρώσων συνθετών του 20ού αιώνα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών καθώς και για την έγκυρη συμβολή του στη διεθνή μουσική ζωή, η οποία αντανακλά τιμητικά και στην πατρίδα του».

 

*Διάκριση σε Μουσικολογικό Σύγγραμμα: «Η μουσική δωματίου στην Ελλάδα στο πρώτο μισό του 20ού αιώνα. Η περίπτωση του Μάριου Βάρβογλη (1885-1967)» του Γιάννη Μπελώνη «για τον συνεπή εμπλουτισμό της βιβλιογραφίας για τη μουσική δωματίου στην Ελλάδα». Επαινος στην ανθολογία κειμένων του συνθέτη Γιώργου Σισιλιάνου, υπό τον τίτλο «Για τη Μουσική».

 

*Τιμητική Διάκριση σε Πολιτισμικό Οργανισμό της Περιφέρειας: στο Ωδείον Κερκύρας (έτος ιδρύσεως 1894), δεύτερο παλαιότερο εν ενεργεία ωδείο στην Eλλάδα, «για την αδιάλειπτη εκπαιδευτική δραστηριότητά του, με έμφαση στη φωνητική τέχνη».

 

*Τιμητική Διάκριση σε Δισκογραφική Εργασία Ελληνικού Ενδιαφέροντος: στον δίσκο «Metamorphosis» με έργα οκτώ Ελλήνων συνθετών για σόλο όμποε ή όμποε και πιάνο, ερμηνευμένα από τον ομποΐστα Σπύρο Κοντό και την πιανίστα Λητώ Θώμου

 

* Επαινος στον προσωπικό δίσκο της μεσοφώνου Μαρίτας Παπαρίζου με τίτλο «Vivaldi ma non solo» με ερμηνείες έργων Βιβάλντι, Χέντελ και Μπερτόνι, υπό τη διεύθυνση του Κλάουντιο Σιμόνε, ως «αντιπροσωπευτικό δείγμα του ρεπερτορίου και των σπάνιων φωνητικών χαρισμάτων της».

 

Τιμητική Διάκριση σε Νέο ή Πρωτοεμφανιζόμενο Καλλιτέχνη: στον βαρύτονο Διονύση Σούρμπη «για τη διαρκώς εξελισσόμενη σταδιοδρομία του στον χώρο της λυρικής τέχνης». Επαινος στον κιθαριστή Αντώνη Λιοπύρη για την ατομική του εμφάνιση «It’s all Dyens to me» στο «Ωδείο Φίλιππος Νάκας».

 

 

 

 

 

 

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=25168